Web Analytics
scris marți, 10.12.2024

Doar 2% din cei care intră în stop cardio respirator în afara spitalului mai sunt salvați. O fundație schimbă situația

Doar 2% din cei care intră în stop cardio respirator în afara spitalului mai sunt salvați. O fundație schimbă situația

Ce legătură există între un câine robot și un bebeluș de cauciuc? Un leu albastru.

Toți trei îi ajută pe copii, părinți, educatoare și educatori să învețe manevrele de intervenție rapidă în cazul unor situații care pun în pericol viața celor din jur.

Întâlnirea dintre cei de mai sus a avut loc în satul Geamăna, comuna Bradu, din județul Argeș, unde Fundația „Leul Albastru” organizează cursuri de prim ajutor.

Proiectul „Eroi pentru copiii noștri” propune dezvoltarea competențelor esențiale de a acționa în situații de urgență pediatrică pentru 70 de părinți și cadre didactice și 30 de copii de la Grădinița cu Program Prelungit „Scufița Roșie” din Geamăna (Bradu).

De la 2 la 18%. Se poate

Un bărbat îmbrăcat cu o geacă gri, la care nu a vrut să renunțe, își pune toată palma peste fața unui bebeluș. Nu, nu vrea să îi facă rău. Lângă el, un instructor îi arată cum trebuie să reacționeze până la venirea ambulanței, dacă micuțul are o problemă majoră de sănătate.

Alături, o femeie stă aplecată asupra unei jumătăți de bărbat. Este, de fapt, un manechin special, care o ajută să învețe operațiunile ce trebuie făcute în cazul unei resurcitări prin metoda „gură la gură”.

Din păcate, în România, foarte puțini dintre noi știu care sunt manevrele de prim ajutor care se impun într-un accident sau când unei persoane i se face rău.

Din acest motiv, doar 2% din cei care intră în stop cardio respirator în afara spitalului reușesc să revină la viață, după cum ne-a explicat Diana Neacșu, directorul Fundației Leul Albastru.

Situația poate fi îmbunătățită, iar dovadă că nu este nevoie să fii medic sau asistent medical pentru a ajuta în astfel de momente vine din țări precum Spania, Franța sau Anglia, unde rata celor salvați prin intervenția rapidă a apropiaților este de 18%.

Tocmai de aceea, la Geamăna, părinții și educatorii sunt învățați tehnicile de acordare de prim ajutor în situații de urgență pediatrică, adică manevre de resuscitare cardio-pulmonare care se aplică în caz de stop cardio respirator.

De asemenea, li se arată care este poziția laterală de siguranță, dar și Manevra „Heimlich”, pentru cazurile de sufocare cu bol alimentar”.

Citește și Piteșteanul Theo Proca, record național la Campionatul Mondial de Înot

Defibrilatoare montate la grădiniță și la centrul de zi

Bradu este o comună din vecinătatea orașului Pitești, iar proiectul „Eroi pentru copiii noștri”, selectat de Fundația Orange în cadrul programului „Susține un ONG”, se adresează în special famillor din mediile vulnerabile.

Cei prezenți la cursul la care a participat și Jurnalul Argeșean sunt curioși. Nimeni nu le-a arătat până acum aceste lucruri. Așa că sunt deschiși să învețe. Mai ales că, în mediul rural fiind, ambulanța nu este întotdeauna suficient de aproape. Și atunci este nevoie de priceperea lor.

Cursul de prim ajutor este ținut de Diana Neacșu, care este și trainer acreditat de Consiliul European de Resuscitare, sprijinită de voluntarii Centrului de Zi „Leul Albastru” Sabina Diacenco, Maria Apostol și Bianca Marin.

Tot în cadrul proiectului, vor fi montate două defibrilatoare automate externe, la grădiniță și la Centrul de Zi „Leul Albastru” din comuna Bradu.

Actualul program reprezintă o continuare a celui început de Fundația „Leul Albastru” anul trecut, care a vizat organizarea de cursuri de prim ajutor de bază pentru tineri și adulți.

Câinele robot și copiii

Nu doar părinții sunt învățați ce să facă în situații de criză. Concomitent cu organizarea de cursuri de prim ajutor pediatric, proiectul urmărește desfășurarea de ateliere educative prin intermediul tehnologiilor viitorului (ochelari de realitate virtuală, creioane 3D, realitate augmentată, robot educativ) pentru un grup de 30 de copii ai părinților selectați în grupul țintă și care sunt înscriși la Grădinița cu program prelungit „Scufița Roșie”.

Într-o încăpere separată, și copiilor li s-a transmis un mesaj foarte important: „binele trebuie făcut la timp, cât încă nu e prea târziu”.

Acesta este mesajul din povestea Leului Albastru, după cum ne-a explicat Sabina Diacenco, care este și voluntar al Fundației Orange.

„De asemenea, copiii au avut la dispoziție tehnologii digitale de învățare, cum ar fi un cyberdog, un câine robot pe care au învățat să-l programeze, să-l codeze.

De exemplu, câinele cyber a executat anumite mișcări, un dans, a vorbit și a făcut alte mișcări, pentru a îi învăța pe copii exercițiile corecte pe care trebuie să le facă pentru a crește armonios.”

Copiii provin de la școala „Tudor Arghezi” din Pitești și din comunități rurale limitrofe.

„Am ales copii din comunități vulnerabile pentru că acest proiect se adresează în primul rând populației din zonele rurale care are acces limitat la resursele digitale și la aceste tehnici de acordare de ajutor în situații de urgență”, a precizat Sabina Diacenco.

Citește și Iată, vin colindătorii la Casa de Cultură din Câmpulung

Participanții sunt receptivi

La început, participanții au emoții. Se tem că pot face rău dacă intervin greșit.

„Însă, cam după 20 de minute de curs, când își dau seama cât de importantă este procedura de resuscitare cardio-pulmonară dacă nu se acționează în timp util, atunci devin foarte maleabili și ne înțelegem foarte bine”, a explicat Diana Neacșu, directorul Fundației Leul Albastru.

Totuși, circa 99% dintre părinții care urmează acest curs reușesc să aplice tehnicile pe care le-au învățat, ne explică trainerul.

Printre acestea se numără: resuscitarea cardio-pulmonară: masaj cardiac și ventilație, defibrilarea externă, poziția laterală de siguranță la copil sau dezobstrucția căilor aeriene.

Predarea se face în 4 pași pentru facilitarea învățării manevrelor și executării corecte a acestora

130.000 de euro de la Fundația Orange pentru programul „Susține un ONG” 2024

Programul „Susține un ONG” este un fond care oferă finanțare pentru proiecte de filantropie propuse de angajații Orange și dezvoltate alături de o organizație non-profit, pentru ca aceștia să învețe să coordoneze un proiect, să învețe să caute resurse alternative de finanțare pentru proiectele în care cred, să învețe să comunice un proiect, să dezvolte capacitatea de identificare de soluții la probleme sociale elementare și să crească gradul de satisfacție personală.

https://www.fundatiaorange.ro/programe/sustine-un-ong

Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate.

În cei 12 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 7,8 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate și în proiecte de sănătate, educație și cultură, în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz, în scopul incluziunii lor sociale.

Principalele programe ale fundației sunt: „Orange Digital Center”, „Digitaliada”, „Susține un ONG”, „Lumea prin culoare și sunet”, „Solidarity FabLabs” și „Centrul Digital pentru Femei”.

Articol realizat de Gabriel Grigore

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită