Web Analytics

„Doar 13% din populaţia majoră produce ceva, restul sunt bugetari şi asistaţi social”

de | 11.10.2017 20:32 | Economie

12 baciu# Declară Ovidiu Baciu, patronul Francesca Industries
Producătorul de confecţii Francesca Industries din Piteşti, cu clienţi precum Debenhams, H&M, IKEA sau Zara, are disponibile în prezent 80 de locuri de mun­că pentru confecţioneri textile (40) şi pentru muncitori ne­­­calificaţi (40), potrivit site-ului Agenţiei Judeţene Pentru Ocu­­­­parea Forţei de Muncă Argeş. Compania a avut a­­nul trecut o cifră de afaceri de peste 54 milioane lei (12 milioane euro), un profit net de 2,1 milioane lei (475.000 de euro) şi un număr me­diu de 226 de angajaţi, potrivit site-ului Ministerului Finanţelor.

În anii trecuţi, compania s-a confruntat cu probleme mari legate de găsirea forţei de muncă, aflându-se frecvent în situaţia de a refuza comenzi. Francesca Industries deţine două unităţi de producţie, în Topoloveni şi Piteşti, cu o capacitate totală de 4,8 milioane de articole pe an, potrivit site-ului companiei. Francesca Industries lucrează în totalitate pentru export, în sistem lohn, semi-lohn sau ready made. Compania produce diverse modele de rochii, bluze, fuste, pantaloni, tricoturi sau jachete pentru pieţele din Marea Britanie, Suedia, Franţa şi Spania.

Ovidiu Baciu: „Avem nevoie de 500 de oameni, dar n-am vrut să fim penibili”

Referitor la această situație am discutat cu omul de afaceri Ovidiu Baciu, cel care deține societatea Francesca Industries și care a declarat pentru Jurnalul de Argeș: „Avem nevoie nu de 80, ci de 500 de oameni, dar am declarat mai puțini ca să nu fim penibili. Ceea ce se întâmplă acum pe piața muncii este o consecință a distrugerii și dispariției industriilor care a dus la dispariția şcolilor profesionale. S-a lăudat foarte mult în spațiul public IT-ul și turismul, dar nu s-a mai spus nimic despre meserii. Pentru că așa e la noi, omul sărac când are un ban își ia un apartament, iar politicianul un hotel, dar hotelurile și turismul de la noi nu aduc nimic la bugetul de stat, de 20 de ani sunt pe pierdere.”

Ovidiu Baciu: „La noi s-a dezvoltat sistemul bugetar și sistemul asistaților sociali”

„De asemenea, la noi s-a dezvoltat sistemul bugetar care nu este altceva decât o Românie a lui Ceaușescu ce va mai mică, dar 100% a lui Ceaușescu. Spun asta pentru că acolo s-a mutat tot comunismul, acolo nici ca femeie de serviciu nu se poate angaja fără rețeaua de pile, relații și cunoștințe aferente sistemului. S-a dezvoltat un sistem bugetar imens care nu numai că nu produce nimic, dar în care nici nu se respectă nimic, nici Codul Muncii, nici un alt cod, nimic. Ați văzut dumneavoastră să se închidă vreo școală, vreo primărie sau vreo altă instituție de stat pentru că nu respectă normele ISU, de exemplu, nu! Nu se poate, la stat, doar la privați se poate așa ceva.”

„Nu s-au păstrat acele profesii care asigură prosperitatea oricărei nații”

„Vă spuneam că s-a dezvoltat bugetarul și asistatul social, care nu produc dar consumă. Vă mai spun ceva, în România doar 13% din populația majoră, populația cu drept de muncă, este angajată la privat acolo unde se produce, restul sunt la buget sau la asistența socială. Cu alte cuvinte într-o familie cu 10 membri majori doar 1,3 produc, iar restul doar mănâncă. Doar 13% din populația majoră produce ceva în țara asta. Aceasta e cifra dezastrului de la noi. De ce? Pentru că s-a renunțat la industrie și, implicit, la acele profesii necesare în producție și care asigură prosperitatea unei nații oriunde în lumea asta.”

Ovidiu Baciu: „Vorbim deșănțat despre cât de buni IT-iști suntem”

„În spațiul public vorbim deșănțat despre cât de buni suntem în IT și nimic altceva. Să vă spun ceva, în comunism s-a anunțat odată că un român a câștigat Olimpiada Internațională de Matematică de la New York. Știți ce a spus tata atunci? «Și acum milioane de români vor spune, bă, ce buni suntem noi românii la matematică!» Așa se întâmplă și acum, ne uităm la televizor, nu producem nimic, dar ne considerăm o națiune de milioane de IT-iști geniali. Și consecințele se văd pe piața muncii. Toți le vedem, dar nu face nimeni nimic.”

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii