# Aflat pe patul de spital într-o situaţie critică, cunoscutul jurnalist Cristian Marinescu dezvăluie # Cu o vechime de peste 20 de ani în presă, Cristi Marinescu a fost și colaborator al Jurnalului de Argeș timp de patru ani
Cristian Marinescu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați jurnaliști ai Argeșului, trece printr-o perioadă teribilă de mai multe săptămâni. Diabetul de care suferă i-a provocat jurnalistului Cristian Marinescu o cangrenă la piciorul drept, care i-a fost amputat de medicii de la Spitalul Judeţean Argeş. În ajutor i-a sărit imediat şi primarul de la Mioveni, Ion Georgescu, care i-a trimis o pereche de cârje. Aflat pe patul de spital, la secţia Terapie Intensivă, jurnalistul a acceptat să ne vorbească despre cariera pe care şi-a construit-o în lumea sportului argeşean, cât şi despre proiectele sale publicistice. Citiți mai jos povestea unui om special care și-a dedicat viața sportului argeșean. Un ziarist devotat care a fost și colaboratorul Jurnalului de Argeș timp de patru ani.
„Lui Mutu eu i-am zis prima dată Briliantul”
„Am început să joc handbal la Câmpulung, în clasa a IX-a de liceu, în anul 1977 şi am ajuns să joc în Liga I. Am fost portar şi am jucat la ASA Târgu Mureş, la Găeşti şi la Dacia Piteşti. Eram singurul portar de handbal din ţară care apăram în pantaloni scurţi. În handbal te plesneşte mingea foarte tare, ţi-o aruncă de la un metru doi şi ustură. Şi pe mine mă durea, dar era o durere plăcută, era mai mare satisfacţia că apăram. Din 1985 m-am apucat de arbitraj şi am arbitrat până în 1997 sau 1998”, şi-a început Cristian Marinescu istorisirea. La jumătatea anilor 90, a intrat în lumea presei sportive, din dorinţa de a deveni comentator. Şi-a început cariera de jurnalist la Curierul Zilei şi, în scurt timp, a ajuns să scrie pentru principala publicaţie sportivă din ţară, Gazeta Sporturilor. „Am vrut să fiu comentator şi tocmai apăruse Curierul Zilei de două săptămâni. M-am dus acolo, am dat probă şi acolo am rămas. Ţin minte şi primul material pe care l-am făcut. Intrase FC Argeş din Liga a II-a în Liga I cu Telu Stancu antrenor şi am întrebat «Nu cumva pentru Telu Stancu e o pălărie prea mare Liga I?». Dar uite că n-a fost. În 1996, au făcut un concurs de colaboratori la Pro Sport şi am trimis un material cu Jean Barbu care tocmai plecase de la FC Argeş în Coreea de Sud. Le-a plăcut şi aşa am rămas salariat la ei. Ulterior, 104 oameni de la Pro Sport am trecut la Gazeta Sporturilor, când şi-au vândut brandul. Mergeam oriunde juca FC Argeş. Ţin minte că am fost la Bistriţa şi au blătuit un meci, cu Cârţu antrenor. La pauză era 3 – 0 pentru Bistriţa, iar Cârţu la pauză a plecat din vestiar prin parcul de lângă stadion. Era supărat că fusese sărit din schemă. Eu am scris, a fost o chestie foarte mişto. Am fost primul care am scris de Mutu, de Dani Coman, de Dică. Lui Mutu eu i-am zis prima dată Briliantul după care a preluat-o Neţoiu, că Mutu e briliantul lui”, ne-a mai spus jurnalistul, care şi-a îndeplinit şi visul de a deveni comentator, comentând pe Sport Total FM toate meciurile din Liga a II-a ale echipelor argeşene.
„Doamna Dobrin nu mă lasă să public cartea cu amintirile lui nea Gicu”
Pe lângă activitatea gazetărească, Cristian Marinescu s-a aplecat şi spre publicarea unor cărţi în domeniul sportului argeşean. După lansarea în 2005 a primei sale cărţi, „Suflete de fotbalişti din ţara lui Dobrin”, jurnalistul plănuieşte să scoată un volum care să cuprindă secvenţe din viaţa marelui fotbalist din Trivale, Nicolae Dobrin. „Cartea e scrisă deja. În ultimele şapte luni din viaţa lui Dobrin, eu am stat aproape de el zi de zi. Făcusem un ziar care se numea Arena. Era un săptămânal de sport şi l-am pus pe nea Gicu director de ziar şi-i plăcea tare mult. Avea o rubrică de aproape o pagină cu amintirile lui. El le spunea, eu le notam. Apoi i-am spus: «Hai, nea Gicule, să le scriem într-o carte!». «Da, le scriem, dar stai să mă fac bine». Dar, nu s-a mai făcut bine. Eu cartea am scris-o, dar de atunci doamna Dobrin nu mă lasă să public cartea. Nu ştiu de ce. Majoritatea acestor amintiri au apărut atunci când nea Gicu era în viaţă. Am acasă toate ziarele, toată biografia. Doamna Dobrin mi-a zis că mă bagă în puşcărie dacă tipăresc cartea. Dar să mă fac bine şi îi schimb puţin titlul, mai pun doi jucători, pe Bebe Barbu şi Constantin Cârstea, şi fac o carte numită «Amintiri în alb-violet»”, ne-a dezvăluit jurnalistul Cristian Marinescu planurile sale.
Toţi cei care vor să fie alături de Cristian Marinescu au la dispoziţie următoarele conturi deschise la Intesa Sanpaolo Bank. În lei: RO89WBAN2511000003800798RON sau în euro: RO30WBAN000303800798EU01.
Ionuţ BURCEA
0 Comentarii