Web Analytics

DNA Piteşti e pe urmele transferurilor ilegale de elevi din Argeş

de | 3.09.2015 18:49 | Dezvăluiri

# Tic, tac, tic, tac! Anticorupţia a luat urmele mafiei din Inspectoratul Şcolar # Dumitru Tudosoiu (foto): „În ultimii ani, au fost
lucruri de acest gen care nu s-au respectat, dar să le justifice cei care au fost în perioada aceea”

După dosarul gradaţiilor de merit din învăţământ, acordate în anul 2013, procurorii DNA Piteşti monitorizează şi transferurile de elevi dintre liceele argeşene, aprobate de Inspectoratul Şcolar Argeş în perioada 2012-2013, pe vremea când inspector şcolar general era liberalul Florin Gardin. Despre acest subiect Jurnalul de Argeş a relatat pe larg în mai multe ediţii, devoalând modul în care opera mafia transferurilor ilegale de elevi. Tehnica transferurilor din Argeş e similară celei descoperite de Ministerul Educaţiei, în această vară, în judeţul Suceava, acolo unde au fost depistate şi anulate 332 de transferuri sau Neamţ, acolo unde s-au descoperit 130 de cereri de transfer aprobate ilegal. Elevii de clasa a IX-a cu medii mici, admişi la licee slabe erau mutaţi, fără respectarea prevederilor legii, la licee bine cotate, unde, evident, mediile de admitere erau mult mai mari. Cert este că procurorii DNA au luat urma transferurilor ilegale făcute în urmă cu doi, trei ani şi au trecut la audierea părinţilor acestor elevi mutaţi fraudulos de către Comisia Judeţeană de Admitere, al cărei preşedinte a fost între 2012 – 2014, chiar actualul inspector general, Dumitru Tudosoiu.

Elevi cu medii mici mutaţi la licee de top

După susţinerea Evaluării Naţionale, absolvenţii clasei a opta sunt automat repartizaţi computerizat în clasa a IX-a, în funcţie de opţiuni şi de media de admitere, fiecare clasă urmând să aibă nu mai mult de 28 de elevi. Numai că un elev cu o medie foarte mică nu poate prinde un loc la un liceu de top, ci va ajunge cel mai probabil la un liceu teoretic sau tehnologic. După repartizare, unii dintre părinţi sunt nemulţumiţi de unitatea şcolară în care a fost trimis copilul şi atunci se adresează Comisiei Judeţene de Admitere Argeş pentru a cere transferul la un liceu mai bun. Potrivit Legii Educaţiei, transferul elevului de clasa a IX-a se poate realiza cel mai devreme în vacanţa intersemestrială. De asemenea, media de admitere a elevului transferat trebuie să fie mai mare decât media ultimului elev repartizat computerizat la respectiva specializare. Doar că, sfidând repartizarea computerizată în urma examenului de admitere, Comisia Judeţeană de Admitere a aprobat în Argeş, în perioada 2012-2013, transferuri între licee chiar şi după prima săptămână de şcoală. Ba mai mult, elevi cu medii mici la admiterea naţională au fost mutaţi ilegal la diferite specializări ale liceelor de top din judeţ, unde ultima medie de admitere computerizată era cu mult mai mare decât cea a elevului transferat.

Elev de 5.47, mutat la o specializare unde ultima medie era cu două puncte mai mare

Tot pe tema transferurilor am primit la redacţie, la începutul anului 2013, scrisoarea unui cititor care incrimina practica transferurilor ilegale, pe baza unor exemple concrete, cu nume şi date, cum ar fi: eleva Rădoi Deea Maria (media de admitere 7,21), repartizată computerizat la Colegiul Tehnic „Dimitrie Dima”, profil tehnic, mecanică – transferată la CN „Zinca Golescu” Piteşti, la profil uman, ştiinţe sociale, unde ultima medie de admitere era 8,83, Coşleacără Andra Ioana (media de admitere: 9,01) repartizată computerizat la „Zinca Golescu”, profil real, matematică-informatică – transferată în cadrul liceului, la uman, ştiinţe sociale, unde ultima medie de admitere era 8,83, mutarea acesteia respectând criteriul mediei, însă nu şi perioada în care se putea transfera, şi anume după primul semestru, conform regulamentului, Florescu Eduard Marian (media de admitere 5,47), repartizat la Liceul „Dacia” Piteşti, profil tehnic – transferat la Liceul „I. Zamfirescu” Mioveni, la real, matematică – informatică, unde ultima medie de admitere a fost 7,60, Constantin Florin Cristinel (media de admitere 6,97), repartizat computerizat la Liceul „Dacia” – transferat de Comisia Judeţeană la Liceul Sanitar, la uman, ştiinţe sociale, unde ultima medie de admitere era 7,99.

Record la Liceul Sanitar: 17 transferuri ilegale

Şi la Liceul „Ion Cantacuzino” (fostul Liceu Sanitar), Comisia Judeţeană de Admitere a desfăşurat în vara anului 2012 ample operaţiuni de mutare a elevilor de clasa a IX-a, deşi nu respectau întocmai prevederile legale.
În perioada iulie-septembrie 2012, din 18 cazuri de transfer, 17 au fost ilegale. Cu toate că erau cazuri individuale, cele 18 transferuri au fost grupate de ISJ Argeş pe un document cu acelaşi număr de înregistrare – 8617 – însă datat diferit, în funcţie de data la care s-a efectuat mutarea elevului. Elevii mutaţi la Liceul Sanitar proveneau de la liceele: „Costin Neniţescu” (4 elevi), „Armand Călinescu” (2 elevi), „Dacia” (2 elevi), „Astra” (1 elev), „Dimitrie Dima” (1 elev) şi Liceul Teoretic Costeşti (1 elev). De asemenea, printre elevii transferaţi se regăseau şi doi copii veniţi din străinătate, de la şcoli din Italia şi Spania. Alţi patru elevi au fost mutaţi de Comisia Judeţeană de la Sanitar la alte licee din Piteşti, iar ultimul elev a fost transferat în cadrul liceului, de la o clasă la alta. Mai trebuie subliniat faptul că în 2012, la Liceul  „Ion Cantacuzino” ultima medie de admitere a fost 8.48, la specializarea ştiinţe sociale, care s-a regăsit pe locul 35 din 131 în topul specializărilor pe judeţ, cu mult în faţa colegiilor tehnice „Costin D. Neniţescu”, „Armand Călinescu”, „Dimitrie Dima” şi a liceelor tehnologice „Astra” sau „Dacia”.

Dumitru Tudosoiu: „În ultimii ani, au fost lucruri de acest gen care nu s-au respectat, dar să le justifice cei care au fost în perioada aceea”

Pentru a afla mai multe legate de cazurile de transfer intrate în vizorul DNA Piteşti, l-am contactat chiar pe şeful ISJ Argeş, Dumitru Tudosoiu. Acesta o ţine însă una şi bună că nu a existat niciun transfer ilegal în Argeş între 2012-2014 şi că procurorii DNA Piteşti nu i-au solicitat niciun document legat de transferurile aprobate de Comisia Judeţeană de Admitere al cărei preşedinte a fost în perioada amintită. Pe parcursul convorbirii telefonice, „generalul” a repetat de mai multe ori faptul că, în acest an, ISJ Argeş a fost dat drept exemplu de ministrul Sorin Câmpeanu pentru felul cum a gestionat cazurile de transfer, nefiind descoperită, în urma verificărilor făcute de Corpul de control al ministrului Educaţiei, nicio mutare ilegală a elevilor. Şi, deşi surse din Inspectorat susţin că anul trecut s-ar fi strecurat printre cazurile soluţionate de Comisia Judeţeană şi un transfer ilegal, care, ulterior, a fost anulat în cadrul Consiliului de Administraţie al ISJ Argeş, Tudosoiu a infirmat acest zvon. Ori o astfel de vigilenţă din partea „generalului” Tudosoiu şi a echipei sale ridică, oarecum, semne de întrebare şi arată că şefilor ISJ Argeş le este teamă să mai aprobe situaţii care nu respectă legea, poate şi datorită atenţiei deosebite pe care procurorii DNA au început să o acorde învăţământului argeşean. Iată ce ne-a declarat şeful ISJ Argeş: „Nu ne-a cerut DNA nimic legat de transferul elevilor, iar anul acesta chiar am fost lăudaţi când a venit Corpul de control al ministrului în teritoriu. Nu mi-a făcut nimeni o solicitare în sensul acesta şi nu a căutat nimeni chestia asta. Cel puţin, din câte ştiu eu, că eram adjunct şi nu eram inspector general plin, să decid eu ce se întâmplă, cum şi ce, nu cred că există nici în perioada aceea situaţii de genul acesta. Cât am fost eu preşedinte al comisiei nu sunt probleme, iar anul acesta cu atât mai mult, ne pot da exemplu alţii. Au venit în audienţă copiii plângând, cu părinţii de mână, şi pentru o sutime n-au trecut, pentru că nu respectau criteriile legii. Mi-a părut rău de ei, dar n-aveam ce să le fac. Nu începuse încă show-ul ăsta în ţară cu transferurile ilegale ale elevilor din Suceava şi Neamţ. Am avut audienţe întregi pe cazuri de genul acesta. Nu a trecut nimeni. Nici măcar unul. De când am preluat postul de general plin, am intuit că sunt nişte zone destul de delicate şi unde, eventual dinainte, sau poate în ultimii mulţi ani, au fost nişte lucruri de genul acesta, care s-au respectat sau nu, treaba lor. Dacă vor fi întrebaţi să justifice ei, cei care au fost în perioada aceea. Am spus clar: eu nu mă ocup de edituri, că n-am editură, eu nu vând auxiliare în şcoli, eu nu organizez concursuri cu bani de la părinţi pentru că nu mi se pare corect şi nu se fiscalizează şi nu fac transferuri de copii ilegale. Îndeplineşte condiţiile legii, se transferă. Nu, sănătate! Asta este!”, susţine „generalul” Tudosoiu.
Iustina Harco-Burcea

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii