Web Analytics

DNA Piteşti. 21 de persoane trimise în judecată pentru obţinerea frauduloasă de fonduri UE

de | 11.04.2024 14:47 | Actualitate, Bani europeni, Dezvăluiri, Home

Procurorii Serviciului Teritorial Piteşti al DNA au trimis în judecată 21 de persoane, într-un dosar privind obţinerea frauduloasă de fonduri europene – se arată într-un comunicat transmis joi, 11 aprilie, de Direcţia Naţională Anticorupţie.

Citește și: Italianul Nicola Inquieto și șeful de șantier, condamnați la închisoare și la plata unor despăgubiri de sute de mii de euro

Conform sursei citate, inculpaţii sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, forma participaţiei penale fiind autoratul şi complicitatea.

Prejudiciu mare la APIA, pe seama… albinelor

În anul 2020, unul dintre inculpaţi ar fi favorizat obţinerea fără drept de către mai multe persoane (printre care şi ceilalţi 20 de inculpaţi cercetaţi în prezenta cauză) a sprijinului financiar oferit de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în cadrul ‘Programul Naţional Apicol – Achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine pentru apicultura convenţională sau ecologică’, demersuri care ar fi avut ca urmare producerea unui prejudiciu instituţiei menţionată anterior în sumă totală de 470.944 lei”, au precizat procurorii DNA.

Concret, inculpatul este acuzat că ar fi pus la dispoziţia persoanelor beneficiare 226 de înscrisuri – facturi, chitanţe, bonuri – prin care ar fi atestat, în mod nereal, că le-a vândut acestora mai multe familii de albine şi mătci. Ulterior, persoanele respective ar fi depus acele documente la APIA, în vederea obţinerii fondurilor nerambursabile.

În schimbul ajutorului acordat, inculpatul ar fi primit de la beneficiarii programului diverse sume de bani ce ar fi fost achitate acestuia după obţinea finanţării. De asemenea, în momentul efectuării controalelor de către lucrătorii APIA, inculpatul ar fi pus la dispoziţia persoanelor respective propriii stupi cu albine, pe care i-ar fi inscripţionat cu numerele stupinelor beneficiarilor, pentru a crea aparenţa că acestea ar fi fost achiziţionate în mod real”, se mai arată în comunicatul DNA.

Acorduri de recunoaştere a vinovăţiei

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Tribunalul Vâlcea, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse de procurori.

Procurorii anticorupţie au încheiat anterior, în acelaşi dosar, acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu cinci inculpaţi cercetaţi pentru săvârşirea unor infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *