Web Analytics
scris miercuri, 10.04.2024

Italianul Nicola Inquieto și șeful de șantier, condamnați la închisoare și la plata unor despăgubiri de sute de mii de euro

Judecătoria Pitești a dat în sfârșit o soluție în cazul tânărului mort pe șantierul din Pitești al afaceristului Nicola Inquieto. Italianul, în prezent arestat în Penitenciarul din Catania, a fost condamnat la 4 ani și 5 luni închisoare în regim de detenție pentru ucidere din culpă, iar șeful de șantier Nicolae Diaconu a primit 3 ani închisoare tot pentru ucidere din culpă. Daunele morale însumează 240.000 euro. Sentința poate fi atacată cu apel.

Italianul Nicola Inquieto și șeful de șantier, condamnați la închisoare și la plata unor despăgubiri de sute de mii de euro

Afaceristul italian, firma sa, SC Daniela Construcții SRL, și șeful de șantier au fost trimiși în judecată în 2018, pentru ucidere din culpă și neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, dar primul termen a avut loc abia în 2022, dosarul stând mai bine de trei ani în Camera Preliminară. Un prim verdict în cazul accidentului de muncă de pe șantierul din Găvana al italianului a fost dat marți, 9 aprilie a.c.. La aproape opt ani de la sfârșitul tragic al lui Marius Vasile, care a murit după ce a căzut de pe macara, Judecătoria Pitești i-a condamnat pe italian și șeful de șantier la închisoare și daune morale față de familia victimei.

Astfel, Nicola Inquieto a primit 4 ani și 5 luni închisoare în regim de detenție, iar șeful de șantier Nicolae Diaconu-3 ani închisoare pentru ucidere din culpă.

Pe de altă parte, instanța a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva celor trei inculpați pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, ca urmare a intervenţiei prescripţiei răspunderii penale.

Firma a fost amendată cu 30.000 lei. La această sumă s-a ajuns prin înmulţirea a 200 de zile amendă cu 150 lei (suma corespunzătoare unei zile-amendă), pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

Referitor la despăgubiri, instanța îl obligă pe inculpatul Nicolae Diaconu la plata următoarelor daune morale: 60.000 euro către fratele victimei și 80.000 euro către tatăl victimei. Judecătoria Pitești a admis în parte și acțiunea civilă formulată de mama victimei, iar cei trei inculpați trebuie să-i plătească acesteia suma de 100.000 de euro daune morale.

În continuare se menține măsura sechestrului asigurator dispusă din 14 martie 2024, de către Judecătoria Piteşti, până la concurența sumelor de plată. Detalii, aici: Sechestru pe averea lui Nicola Inquieto şi a lui Nicolae Diaconu. Procesul tânărului mort pe şantierul din Găvana se apropie de final

Instanța mai obligă pe fiecare dintre inculpaţi la plata sumei de 1.833 lei cheltuieli judiciare și 6.666 lei – onorariu avocat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Reamintim că Nicola Inquieto este condamnat de autoritățile italiene, din 2021, la 14 ani de închisoare pentru apartenență la organizația mafiotă Camorra.

Citește și Nicola Inquieto, audiat în videoconferinţă la Judecătoria Piteşti: „Mă simt vinovat moral”

Pe 17 august 2016, Marius Virgil Vasile a murit la doar 24 de ani după ce a căzut de pe macara pe beton. Tânărul lucra ca dulgher la firma italianului, pe şantierul din Găvana, și făcea zilnic naveta din Dâmbovița în Argeș. În rechizitoriu, prezentat de Jurnalul de Argeș în trecut, se precizează că Nicola Inquieto și șeful de șantier Nicolae Diaconu au dispus utilizarea macaralei „deşi societatea nu avea angajat RSVTI şi nici nu avea contract de prestări servicii cu o persoană juridică autorizată de ISCIR pentru astfel de activităţi, acceptând utilizarea şi repararea ocazională a acesteia de către personal neinstruit”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *