# Aurel Săvulescu (foto) a rămas cu ochii-n soare. Punct final în marele scandal iscat în jurul licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean pentru atribuirea contractului pentru Programul Lapte-Corn destinat copiilor din şcoli. După 4 ani de contestări, reclamaţii şi denunţuri, cercetări înverşunate la DNA Bucureşti, plus o escală prin instanţele de judecată, totul s-a dovedit o mare cacealma. Patronul Aurel Săvulescu, de la firma Vlăsia, cel care a alcătuit în aceşti ani o „producţie” de reclamaţii care rivalizează cantitativ cu opera lui Nicolae Iorga, a primit recent un mare bobârnac, după ce structura centrală a DNA-Secţia de combatere a corupţiei a dispus, prin procurorul Carmen Rusu, scoaterea de sub urmărirea penală a tuturor învinuiţilor din acest caz. Şi este vorba de nume din cele mai sonore, cum ar fi preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, fostul prefect Ion Popa, dar şi un întreg alai, format în majoritate din funcţionari CJ care s-au ocupat de licitaţia pe Programul Lapte-Corn.
Toată povestea a început la finele anului 2007, când Săvulescu s-a pus pe plângeri penale, nemulţumit că firma sa, Vlăsia SRL, n-a fost desemnată câştigătoare a contractului de livrare a produselor de panificaţie în şcoli, pe Programul Lapte-Corn. Supărat că, în urma licitaţiei electronice, contractul a fost adjudecat de firma Vel Pitar, patronul de la Vlăsia s-a pornit pe scris, orientându-şi tirul pixului spre toată comisia de licitaţie de la Consiliul Judeţean, plus preşedintele Nicolescu şi prefectul de atunci, Ion Popa. Nimeni n-a scăpat nereclamat la DNA, dacă a avut tangenţă cu licitaţia pe care Săvulescu a pierdut-o. Circa un an mai târziu, în august 2008, după ce au pus cap la cap toată treaba, procurorii DNA au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Nicolescu, Ion Popa şi ceilalţi 11 funcţionari, cercetaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Din cercetări a rezultat că nu există probe concludente din care să reiasă că membrii comisiei de licitaţie, preşedintele CJ şi prefectul, ar fi procedat incorect la atribuirea contractului pe Programul Lapte-Corn. Părea că lucrurile se liniştesc, dar n-a fost să fie. Aurel Săvulescu i-a luat apoi la rând şi pe procurorii DNA, solicitând în instanţă infirmarea rezoluţiilor NUP pronunţate de aceştia. Şi chiar a avut succes, tocmai pe la Timişoara, unde Judecătoria locală a admis plângerea formulată de Săvulescu şi Vlăsia şi a retrimis dosarul din nou la cercetare către DNA, cu solicitarea de începere a urmăririi penale faţă de tot grupul reclamat. Ceea ce s-a şi întâmplat în urmă cu aproximativ un an, când procurorul Carmen Rusu de la structura centrală a DNA a dispus începerea urmăririi penale, reluând cercetările.
Percheziţie… informatică la Consiliul Judeţean
A urmat o întreagă tevatură. Citaţii, declaraţii, audieri, confruntări, başca analizarea licitaţiei cu pricina din toate unghiurile posibile, inclusiv printr-o percheziţie a sistemului informatic folosit de Consiliul Judeţean la desfăşurarea licitaţiei electronice. Mai mult decât atât, s-au cerut puncte de vedere şi de la Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale, dar în ciuda acestui tămbălău, nu s-a identificat niciun „virus” prin care Vel Pitar să fi fost declarată în mod nelegal câştigătoare a licitaţiei în dauna Vlăsiei. Cu alte cuvinte, oricât s-a răscolit toată treaba, n-a reieşit de nicăieri vreo vinovăţie a cuiva. Pur şi simplu Vel Pitar a avut o ofertă mai bună la licitaţie decât Vlăsia lui Săvulescu. Foarte firesc deci să fie declarată câştigătoare. De altfel, acestea sunt şi concluziile finale ale procurorului DNA Carmen Rusu, care, printr-o rezoluţie emisă acum câteva zile, a dispus scoaterea de sub urmărirea penală a întregului grup de învinuiţi târât în faţa anchetatorilor de reclamaţiile dovedite nefondate ale patronului Aurel Săvulescu. Astfel, marea cacealma pe tema Programului Lapte-Corn, pusă în scenă atâta amar de vreme, a luat sfârşit, iar personajul care s-a plâns de toată lumea că trişează s-a dovedit el însuşi un trişor.
(Mihai BĂDESCU)
0 Comentarii