Web Analytics
scris miercuri, 07.01.2015

DNA a cutremurat judeţul în 2014

# Zeci de primari, cinci parlamentari, poliţişti şi medici au fost anchetaţi pentru fapte de corupţie.
Anul trecut, procurorii DNA au avut mult de lucru în judeţul Argeş. În atenţia lor au intrat zeci de persoane publice, dar şi administratori de firme sau simple persoane fizice. În plus, ca urmare a demersurilor judiciare din anii anteriori, 2014 a adus unor inculpaţi condamnări definitive la închisoare, în cele mai multe cazuri pedeapsa fiind pusă în executare.

DNA a cutremurat judeţul în 2014

Urmăriţii penal din Argeş

Nicolescu, Drăghici şi 42 de primari – armată de suspecţi

În martie s-a început urmărirea penală în Dosarul Consultanţei: 42 de actuali şi foşti primari şi un viceprimar erau suspectaţi de abuz în serviciu cu consecinţa obţinerii de foloase necuvenite pentru altul. Capetele de afiş ale noii puneri în scena penală sunt Constantin Nicolescu, fostul lider al PSD şi al Consiliului Judeţean Argeş, şi deputatul Mircea Drăghici. Cei doi sunt acuzaţi că ar fi determinat încheierea de către aleşii locali a unor contracte cu firma European Project Consulting, având ca obiect prestarea de servicii de consultanţă, elaborare strategie locală şi elaborarea de cereri de finanţare. Valoarea totală a contractelor este de peste 3,7 milioane de lei.

Lichidator încarcerat

Petre Cătălin Costin, lichidator judiciar, a fost trimis în judecată după ce procurorii DNA Argeş l-au acuzat de luare de mită şi instigare la fals, considerându-se că a pretins bani de la administratorul unei firme intrată în insolvenţă, cu scopul de a nu întreprinde demersurile pentru respectarea legii în acel caz. Procesul s-a încheiat la Tribunalul Argeş cu condamnarea lichidatorului la 4 ani şi 5 luni de închisoare cu executare, cauza aflându-se acum pe rolul Curţii de Apel Piteşti.

Fost primar trimis la Tribunal

În luna martie a anului trecut, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată a fostului primar al comunei Valea Danului. Vasile Nica a fost acuzat de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri, constatându-se că a modificat un contract de execuţie a unor lucrări şi că a acceptat la plată facturi prin care bugetul local a fost prejudiciat cu aproape 90.000 de lei. „Partenerul de joacă” pe bani publici a fost Claudiu Zamfirescu, administrator al unei societăţi comerciale, ajuns şi el în faţa judecătorilor de la Tribunalul Argeş sub acuzaţiile de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri.

Mită la Finanţe

Un inspector principal şi un consilier superior de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice au intrat în atenţia anchetatorilor în martie 2014, acuzaţiile făcând referire la infracţiuni de luare de mită, fals şi uz de fals. Protagonişti au fost Ionel Cătălin Stoica şi Maria Pop, soacra ministrului Agriculturii. În cauză s-au efectuat acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Deputat judecat pentru dare de mită

Cătălin Rădulescu nici nu ajunsese la jumătatea mandatului de deputat atunci când a fost trimis în judecată pentru dare de mită – în aprilie 2014. Parlamentarul PSD este citat periodic la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aflându-se în continuare sub măsura preventivă a controlului judiciar. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Cătălin Marian Rădulescu a promis bani unui manager de proiect pentru ca acesta să nu aibă obiecţiuni la un proces-verbal de recepţie a unei lucrări şi a acţionat în dublă calitate de deputat şi administrator al unei firme active în domeniul construcţiilor. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 13 ianuarie.

Primarul şi autorizaţia de construire

Primarul de la Stâlpeni, Ion Popa, s-a mai ales cu un dosar penal anul trecut. În cazul construirii unei pensiuni pentru care s-au solicitat şi obţinut fonduri europene au apărut indicii ale săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune, fals şi utilizarea de documente false, inexacte ori incomplete, printre cei trimişi în judecată de procurorii DNA aflându-se administratori de firme, un şef de serviciu la Direcţia Judeţeană de Control în Construcţii Argeş şi primarul Popa. Edilul de la Stâlpeni este acuzat de fals intelectual, în condiţiile în care anchetatorii au stabilit că acesta a emis autorizaţia de construire după începerea lucrărilor, deşi a cunoscut situaţia reală.
Un dosar similar a fost instrumentat de DNA în iunie, acesta fiind conexat celui anterior.

Avocatul Cocaină şi „Ţil” Popescu, turnaţi la DNA de Nuţu Cămătaru

În luna mai a anului trecut a izbucnit scandalul traficului de influenţă în care au fost prinşi avocatul Aurică Cocaină şi omul de afaceri Constantin „Ţil” Popescu. Procurorii au decis punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cei doi, considerând că avocatul a pretins 50.000 de euro în schimbul determinării unui judecător să-l elibereze din închisoare pe interlopul Costel Vlad, zis „Ţaganu”, iar afaceristul ar fi intermediat traseul banilor. Aranjamentul a fost dat în vileag la DNA de către un alt interlop, Ion Balint, cunoscut sub numele de Nuţu Cămătaru.
În iulie, la Curtea de Apel Piteşti, a început procesul, cei doi acuzaţi fiind judecaţi în stare de libertate, dar sub control judiciar.

Asistentul „Ben” a fost arestat pentru trafic de influenţă

Gabriel Necula, zis „Ben”, asistent medical în cadrul IPJ Argeş, şi fiul său, Vinicius Florentin, au fost arestaţi preventiv în mai 2014, sub acuzaţia de trafic de influenţă, respectiv complicitate la această infracţiune. Ben a fost cel care a promis unei persoane că are trecere pe lângă poliţişti şi procurori şi astfel va aranja treburile într-un dosar penal. Totul costa 50.000 de euro, la fel ca în cazul anterior, iar pe 27 mai a fost constatată infracţiunea flagrantă atunci când Necula a primit 20.000 de euro. Peste numai o lună, cei doi au fost trimişi în judecată la Tribunalul Argeş, Ben fiind menţinut în stare de arest.

Mită de peste o mie de ori la Casa de Pensii

La mijlocul anului trecut, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Piteşti au instrumentat cazul medicilor Iulia Maria Mihai şi Camelia Săndulescu, angajate în cadrul Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă din structura Casei Judeţene de Pensii. Celor două li s-a reţinut vina de a fi primit bani şi alte foloase de la persoane care au solicitat încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală sau prelungirea concediului medical. La momentul trimiterii în judecată – septembrie 2014 – Iulia Mihai era acuzată de luare de mită, forma continuată a infracţiunii fiind constituită din 487 de acte, iar Camelia Săndulescu avea aceeaşi încadrare juridică, numărul actelor comise fiind de 588. Peste 1.000 de persoane au fost cercetate în cauză pentru dare de mită, în cazul tuturor renunţându-se la urmărirea penală. Suma totală care a făcut obiectul mitei a fost estimată la peste 100.000 de lei.

Fostul deputat Buta, acuzat de corupţie

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Sorin Buta, la data faptelor deputat de Argeş în Parlamentul României, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Fostul parlamentar şi primar al Câmpulungului a fost acuzat că a deţinut şi calitatea de administrator împuternicit al unei societăţi comerciale, negociind şi semnând şapte contracte de prestări servicii cu primării din Argeş şi cu APIA. În iunie 2014, dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.

„Bomba” Pendiuc a aruncat în aer totul

În luna noiembrie a explodat întreg judeţul, după ce un alt „nemuritor” al Argeşului a fost reţinut. Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, a intrat în atenţia procurorilor DNA din cauza acuzaţiilor de luare de mită şi abuz în serviciu. Alături de el au picat în plasa anchetatorilor fiica sa, Emanuela, şi oamenii de afaceri Valentin Vişoiu, Gheorghe Văsîi, Florin Barbu şi Constantin Scarlat. Cazul face referire la fapte de corupţie comise în legătură cu un contract de asociere în participaţiune, prejudiciul creat fiind estimat la circa 23 milioane de lei.

Deputatul Teodorescu, parte într-un dosar celebru

Deputatul argeşean Cătălin Teodorescu a fost trimis în judecată la mijlocul lunii decembrie în Dosarul retrocedărilor ilegale în care capetele de afiş sunt Alina Bica, fosta şefă a DIICOT, şi Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al Comisiei Centrale de Despăgubiri din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Parlamentarul este judecat sub control judiciar, după ce a scăpat de arest preventiv, fiind acuzat de abuz în serviciu prin acceptarea supraevaluării unui teren, prejudiciul creat fiind de peste 250.000.000 de lei. Procesul a intrat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Condamnările definitive ale anului 2014

Fostul deputat Pandele, 5 ani de închisoare

În ianuarie 2014, judecătorii de la Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat pe Sorin Andi Pandele la 5 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. Trimis în judecată în 2010, fostul deputat PDL a fost acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri oficiale, fapte săvârşite în perioada în care fusese director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş (2005-2008). În aceeaşi cauză, fostul primar al comunei Bradu, Costel Zamfir, a primit tot 5 ani de închisoare pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu.

Directoarea de la Sănătate, două condamnări cu suspendare

Tot în prima lună a anului trecut a fost finalizat şi dosarul fostei şefe a Direcţiei de Sănătate Publică Argeş, Anca Alexandrescu, aceasta rămânând cu pedeapsa de la apel, adică 2 ani şi jumătate de închisoare, executarea pedepsei fiind suspendată. Acuzată de complicitate la dare de mită, Anca Elena Alexandrescu a fost parte într-un proces care s-a încheiat şi cu codamnarea soţului acesteia, Săndel Alexandrescu, dar şi a fostului preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Daniel Boda. Decizia finală a fost dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Peste numai două luni, Anca Alexandrescu a mai fost condamnată într-un dosar: 3 ani de închisoare cu suspendare pentru dare de mită şi complicitate la divulgarea informaţiilor de serviciu. Alături de ea au mai fost pedepsiţi un fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi fosta colegă de serviciu, Mioara Bucur (8 luni cu suspendare).

După Penescu, potopul de condamnări…

În luna martie 2014, omul de afaceri Cornel Penescu a mai primit o lovitură, fiind condamnat, prin decizie a Înaltei Curţi, la 2 ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi. Cauza era legată de darea de mită, celălalt inculpat, adică beneficiarul mitei, fiind Florian Anghelina, fost inspector ITM Argeş, acesta alegându-se şi el cu 2 ani de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei. Cei doi fuseseră trimişi în judecată de procurorii DNA pe 28 septembrie 2009.
Penescu a mai primit apoi în aprilie, 3 ani cu suspendare, în dosarul de dare şi luare de mită în care l-a atras pe Aurel Stoian, fostul director coordonator al Gărzii Financiare Argeş. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a aplicat lui Stoian pedeapsa închisorii pe timp de 3 ani, dispunând suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare.

Dosarul permiselor a adus aproape 100 de ani de închisoare

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în luna aprilie a anului trecut în Dosarul „Mită pentru permise”, după şase ani de la începerea procesului. Foştii ofiţeri de poliţie Vlăsceanu, Voinea, Bălan şi Zidaru s-au ales cu câte 6 ani de închisoare, alţi 20 de acuzaţi primind şi ei mulţi ani de detenţie, cu executare sau cu suspendare. Instanţa a dispus confiscarea de la inculpaţi a unor importante sume de bani, dar şi obligarea unora la plata de cheltuieli judiciare. Datorită modificărilor intervenite în Codul penal, cei mai mulţi acuzaţi în această cauză au beneficiat de reducerea substanţială a pedepselor (Codruţ Gheorghe Vlăsceanu a trecut de la 14 la doar 6 ani).

Penescu (din nou) şi arbitri penali

La mijloc de an, Cornel Penescu a mai primit o lovitură: 3 ani cu suspendare pentru o altă dare de mită. „Asociaţii” au fost, printre alţii, arbitri de fotbal Ionică Serea şi Marius Martiş, ambii primind condamnări la câte 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Foştii „fluieraşi” au fost acuzaţi pentru luare de mită, respectiv complicitate la săvârşirea acestei infracţiuni. Instanţa a dispus confiscarea a 5.000 de dolari de la Serea şi 16.000 de dolari de la Penescu.

Ofiţeri de poliţie condamnaţi pentru luare de mită

Fostul şef al Serviciului Logistic din cadrul IPJ Argeş, Alexandru Garaiman, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru luare de mită, fals intelectual şi sustragere de înscrisuri. Împreună cu un alt ofiţer, Cătălin Laurenţiu Răban (3 ani cu suspendare), fostul comisar şef Garaiman fusese trimis în judecată în iunie 2010, fiind acuzat că a favorizat atribuirea în mod nelegal a contractului de construire a noului sediu al Direcţiei Judeţene Argeş a Arhivelor Naţionale. De cealaltă parte se afla Constantin Robert Matei, administratorul unei firme din Bradu, „beneficiar” al pedepsei de 4 ani şi 6 luni de închisoare.

Fostul primar de la Corbeni, închisoare cu suspendare

Fostul primar al comunei Corbeni, Daniel Dincuţă, a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 2 ani şi 10 luni de închisoare cu suspendare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene. Mai pe înţeles, el a ajutat un fost consilier local să obţină bani dintr-un fond european, prin intermediul APIA. Consilierul în cauză, Daniel Ungureanu, s-a ales şi el cu o pedeapsă de 3 ani de închisoare, tot cu suspendare. Ambii inculpaţi au fost obligaţi şi la plata a peste 225.000 de lei, astfel urmând să fie recuperat prejudiciul provocat.

Şeful de la Gardă, încă o pedeapsă

Aurel Stoian, cel care a condus Garda Financiară Argeş până în 2009, an care l-a prins în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a mai primit o condamnare anul trecut: 2 ani de închisoare cu suspendare pentru folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea unor persoane neautorizate la aceste informaţii. El fusese trimis în judecată în 2011 pe motiv că s-a folosit de calitatea sa pentru a ajuta o societate comercială în relaţia cu Garda şi pentru că a furnizat unei persoane subiectele de examen pentru intrarea în corpul comisarilor financiari. Cei pe care i-a ajutat au fost achitaţi.

Năftănăilă, condamnare cu repetiţie

Anul condamnărilor a fost închis de către primarul comunei Albeştii de Muscel, Ionel Năftănăilă. Pe 28 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis condamnarea acestuia la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani. Primarul fusese acuzat că, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel, a obţinut fonduri necuvenite de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Procesul a durat peste trei ani, a avut parte şi de rejudecare, deciziile fiind aproape identice. Acum Năftănăilă şi Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Proprietarilor de Păduri Albeştii de Muscel trebuie să plătească peste 200.000 de lei (plus dobânzi şi penalităţi) către APIA şi aşteaptă să i se decidă soarta şi ca primar, instanţa interzicându-i dreptul de a fi ales în autorităţile publice.
Cătălin Ion Butoiu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...