În anul 2016 s-a interzis împușcarea urșilor. Protejarea sălbăticiunilor a dus la defavorizarea omului. Nu a celui care se fâțâie pe Transfăgărășan cu acadeaua întinsă către urs, ci a gospodarului din localitățile de sub munte. Cum este cel din Rucăr.
În ultima perioadă de timp, asta însemnând doar câteva săptămâni, urșii au dat iama în multe gospodării din Rucăr, cel puțin opt fiind afectate considerabil prin prezența sălbăticiunilor. Patru porci, doi măgari, stupi de albine, o vacă, trei oi, multe animale rănite și distrugeri de pomi fructiferi, garduri și anexe gospodărești sunt rezultatul atacurilor animalelor coborâte după hrană. Situația este gravă. Iar primarul Ionel Dulamă a prezentat o informare din care reiese faptul că în trei cazuri se poate vorbi de îngrijorare maximă. Un urs face prăpăd în zonele Zidarilor, Căpitanului, Spitalului, Valea Dăii și în pădurea de sub Dealul Podișor. Până acum s-au încercat alungarea și capturarea, dar singura soluție este extragerea prin împușcare. Alt animal afectează zonele Cășeriei, Păpușa, Cărmăzan, Frăsinet, Valea Poienii. S-a obținut autorizație de împușcare, s-au tras trei focuri de armă, dar nu a fost ucis. Decizia de extragere se menține. Al treilea caz este cel din zona Luncă.
Citește și Începe recensământul urșilor din România
Trei animale vizate pentru împușcare
Patru fonduri de vânătoare sunt organizate pe raza comunei Rucăr. Și există contract de prestări servicii de permanență și intervenție imediată în caz de atacuri din pădure. Însă problema e complicată.
Pentru cazurile în care ursul vine în zona locuită, în intravilan, teoretic se poate interveni cu extragerea prin împușcare. Doar că e nevoie de atâta hârțogărie că glonțul nici nu poate trece prin dosarul ce trebuie întocmit. Apoi, mai e problema gestionării superficiale a prezenței animalelor în extravilan. Acolo e locul de intervenție a celor de la fondurile de vânătoare, nu a administrației locale. Spune primarul Dulamă că, din punct de vedere legal, intervențiile în extravilan pot consta doar în alungarea sălbăticiunilor, folosind mijloace acustice și luminoase. E treaba gestionarilor fondurilor cinegetice să solicite și să obțină aprobare pentru împușcare. Iar dacă o fac, rezultatul nu e deseori pozitiv. Și ursul nu știe chestii de urbanism: dacă ajunge în extravilan, nimic nu-l oprește să coboare apoi la gospodăriile din zona rezidențială.
Un film fără ecou la autorități
În urmă cu o săptămână, victimă a ursului a fost și un om. Ciobanul în vârstă de 60 de ani a ajuns la spital plin de sânge, după ce a sărit să gonească animalul care intrase în oile de la stână. Și nu e primul caz în care încercarea de a alunga sălbăticiunea duce la rănirea unei persoane.
A fost încă o picătură care a umplut paharul cu disperare și furie. Duminică la prânz, rucărenii s-au adunat în târg să protesteze față de situația ciudată în care animalul e mai presus de agoniseala și viața omului. Așa a fost și acum doi ani. Protest! Doar că totul a devenit un film regizat de Alin Duruian și premiat la ”Cinemaiubit”. Acum nu va mai fi nici măcar continuarea…
Cătălin Ioan Butoiu
Citește și Urşii din Făgăraş, ţinuţi la distanţă cu garduri electrice
0 Comentarii