Web Analytics

Discuţii aprinse în Parlamentul European pe tema Codului Penal

de | 2.02.2017 15:02 | Actualitate

Parlamentul European

Situaţia din România, generată de modificarea Codului Penal şi de protestele de stradă, a fost dezbătută joi în Parlamentul European.

Euroaleşii români s-au împărţit în două tabere, pro şi contra manifestaţiilor de la Bucureşti, iar timp de o oră s-au contrat, acompaniaţi şi de alţi europarlamentari din alte ţări.
Monica Macovei şi Cristian Buşoi au atras atenţia că ordonanţa de urgenţă împotriva căreia se protestează în România este una cu dedicaţie. „300.000 de români au ieşit în stradă în România şi Europa împotriva unor măsuri care oferă protecţie unor politicieni. (…) Legea nu trebuie modificată după bunul plac al unor politicieni”, a afirmat Cristian Buşoi.
Monica Macovei a cerut o intervenţie dură Uniunii Europene, fără o analiză îndelungată, care ar permite modificărilor la Codul Penal să intre în vigoare. „În România, hoţii trebuie să fie anchetaţi”, a spus Macovei, adăugând că Guvernul ar pregăti şi desfiinţarea DNA.
Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedintele al Parlamentului European, a acuzat DNA de abuzuri şi intervenţii în actul politic, amintind faptul că la DNA deja există un dosar în care este investigat modul în care a fost concepută ordonanţa. În replică, Monica Macovei a susţinut că acesta este exact lucrul pe care ar trebui să-l facă DNA.
Europarlamentarii ALDE şi PSD au susţinut că protestatarii încearcă răsturnarea unui Guvern legitim şi se folosesc de pretextul modificării Codului penal.
„Nimeni nu poate pune în discuţie vocaţia europeană a poporului român. Asistăm la o încercare de răsturnare a unui guvern legitim. Statul român este hotărât să lupte împotriva corupţiei, dar anticorupţie nu înseamnă o justiţie abuzivă. Inclusiv DNA a fost înfiinţată prin ordonanţă de urgenţă”, a argumentat Norica Nicolai.
La dezbatere a luat cuvântul şi Mircea Diaconu care s-a plâns de modul în care a fost tratat de procurorii anticorupţie din România, care ar fi insistat să îl trimită în judecată, fără să fi găsit vreun prejudiciu.
Maria Grapini l-a acuzat inclusiv pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că a luat poziţie faţă de situaţia din România fără să fie informat corespunzător. Timmermans a replicat că este absurd să fie acuzat că încearcă să pună umărul la răsturnarea unui guvern al unui partid european din care face şi el. Potrivit vicepreşedintelui CE, Comisia doreşte doar să se asigure că progresele în domeniul justiţiei din România nu sunt ireversibile.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii