Web Analytics

Directorul Dacia Nicolas Maure la plecarea din România: „Să nu ni se mai ceară dosare de un metru şi jumătate grosime când accesăm fonduri UE”

de | 30.03.2016 19:48 | Politica si Administratie

# Locul său va fi luat de Yves Caracatzanis, ce are o mare experiență în cadrul Grupului Renault

După doi ani și trei luni în care a condus Dacia cu rezultate excelente și în care a făcut ca aceasta să devină cea mai mare companie din România, directorul general Nicolas Maure i-a predat luni, 28 martie, simbolic, ștafeta unui alt francez – Yves Caracatzanis, cel care va prelua comanda oficial din 4 aprilie. Predarea ștafetei a avut loc în cadrul unei conferințe de presă speciale organizate la București. Jurnalul de Argeș a fost singurul săptămânal din țară prezent la eveniment.
Prima impresie pe care mi-a lăsat-o noul director general Yves Caracatzanis (care are și origini grecești și italienești) a fost aceea a unui om volubil, comunicativ și deschis. Și foarte zâmbitor, trăsătură pe care – cu excepția lui Nicolas Maure – nu am întâlnit-o la precedenții directori generali.
Extrem de apreciat de conducerea Renault și de angajați, Nicolas Maure va pleca sâmbătă 2 aprilie în Rusia, unde va fi numit președinte al AVTOVAZ, în încercarea de a salva Lada, aflată într-o situație foarte delicată.
„Plec din România cu tristețe”, și-a început discursul Nicolas Maure, care a avut numeroase cuvinte de laudă la adresa României și a românilor, dar nu a eludat criticile întemeiate la adresa autorităților: „România rămâne departe de celelalte țări din Uniunea Europeană în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii”.

„Nu e imposibil ca într-o zi în România să vină și un al treilea constructor auto”

„Nu e imposibil ca într-o zi aici să vină și un al treilea constructor auto dacă i se oferă condițiile necesare”, a mai spus Nicolas Maure, adăugând totuși că pentru asta „e foarte important ca piața de vehicule noi din România să revină la nivelul de dinainte de criza din 2008”.
Nicolas Maure a criticat din nou vehement importurile masive de mașini second-hand: „Trebuie oprite importurile de mașini second-hand mai vechi de 10 ani. Aceste mașini sunt periculoase atât din punctul de vedere al siguranței, cât și din cel al emisiilor. Nu este afectată doar România, ci și locuitorii săi. România nu trebuie să mai fie paradisul mașinilor avariate din Europa de Vest, iar acest lucru se poate realiza prin măsuri fiscale și mai ales prin măsuri de control tehnic”.
Fostul director general a făcut referiri și la problema educației profesionale a românilor: „România are un sistem de educație vocațională ce poate fi foarte bine relansat. În plus, ne dorim implementarea unui sistem similar cu cel din IT, în care inginerii din zonele de cercetare și dezvoltare să fie scutiți de la plata unor impozite. Este un mod inteligent de a-i face pe aceștia să rămână în țară”.
Critici argumentate au fost și în ceea ce privește birocrația excesivă a autorităților privind accesarea fondurilor europene, inclusiv Dacia lovindu-se des de această problemă. Nicolas Maure chiar a venit cu o recomandare: „Să nu ni se mai ceară dosare de un metru și jumătate grosime atunci când dorim să accesăm fonduri europene. Trebuie redusă complexitatea dosarelor”.

Nicolas Maure către Yves Caracatzanis: „E foarte ușor să înveți românește”

Înlocuitorul lui Nicolas Maure, Yves Caracatzanis, nu se află la primul contact cu Dacia și cu România, țară cu care a colaborat pe proiecte diferite în ultimii 10 ani de activitate în cadrul Grupului Renault. Caracatzanis, care lucrează pentru Renault din 1992, a declarat: „Sunt încântat să devin director în această țară. Sunt de formație profesională asemănătoare cu cea a lui Nicolas, suntem amici, avem aceeași viziune. Îi mulțumesc pentru munca depusă care se vede în rezultatele Renault și Dacia în România. Voi continua cu aceeași dinamică discuțiile cu autoritățile și cu ceilalți parteneri Dacia. Puteți conta pe mine în dezvoltarea Renault-Dacia și, astfel, în dezvoltarea României”.
Nu au lipsit nici replicile savuroase între cei doi directori la predarea ștafetei. În momentul în care Yves Caracatzanis a spus că încă nu a învățat românește, Nicolas Maure i-a spus: „Este foarte ușor să înveți românește”, după care a adăugat: „Ar fi bine să te grăbești să vizitezi locurile minunate din România până nu apar autostrăzile, pentru că apoi vor fi mulți turiști”.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii