Web Analytics
scris joi, 19.09.2013

Directorii inconştienţi abandonează arhivele şcolilor comasate

Directorii puși în funcții politic de către ”generalul” Florin Gardin manifestă o pasivitate vecină cu iresponsabilitatea vizavi de arhivele şcolilor, de documentele matricole cu zeci de ani vechime, duplicate ale diplomelor sau ştate de plată ale foştilor profesori. Toate acestea sunt abandonate în dezordine în sediile şcolilor desfiinţate sau comasate și ar putea avea drept efect prejudicierea a mii de argeşeni. Practic, fără aceste documente importante, absolvenţii nu vor putea demonstra studiile gimnaziale sau liceale finalizate. Cât despre foştii dascăli, în lipsa ştatelor de plată, aceştia nu vor mai putea demonstra că au fost angajaţi ai şcolilor respective, fapt care le-ar putea afecta calcularea pensiilor.

Directorii inconştienţi abandonează arhivele şcolilor comasate

Ambele adrese ale inspectorilor de la Arhive, ignorate de directorii şcolilor argeşene

La sfârşitul lunii mai, Serviciul Judeţean Argeş al Arhivelor Naţionale a emis o adresă prin care informa Inspectoratul Şcolar că, în urma comasării sau desfiinţării unor şcoli, documentele create în decursul activităţii acestora nu au fost prelucrate arhivistic şi nu sunt aigurate condiţiile corespunzătoare de păstrare şi protejare a lor. Fapt care contravine prevederilor Legii Arhivelor Naţionale nr. 16/1996. Inspectoratul era rugat să transmită directorilor de școli și licee să preia în regim de urgenţă  documentele instituţiilor de învăţământ comasate sau desfiinţate, care s-au aflat în structura unităţii şcolare cu personalitate juridică. Indolent, „generalul” Gardin a pasat adresa direct pe site-ul oficial al IŞJ Argeş pentru ca aceasta să intre în atenţia directorilor vizaţi. Nepăsarea Inspectoratului Şcolar în cazul unei probleme deosebit de grave, cum e pierderea sau distrugerea unor documente importante, i-a determinat pe inspectorii de la Arhive să trimită o nouă adresă prin care se solicita întocmirea unei liste a fondurilor de arhivă deţinute de fiecare şcoală în parte, termenul limită pentru inventariere fiind 18 august a.c. Şi, deşi au trecut două săptămâni de la data respectivă, niciun director nu s-a grăbit să dea curs solicitării.

Dan Pintilie, şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor: „Am preluat fondurile şcolare până la nivelul anilor ’70”

„În cazul comasării sau desfiinţării şcolilor, conducerea unității coordonatoare ar trebui să se sesizeze, să preia documentele şi să le păstreze în condiţii corespunzătoare, nu să le lase izolate în clădiri, neasigurate de furturi şi distrugeri. În arhivă se regăsesc documente importante, documente matricole, cataloage, actele şcolii care au caracter permanent, care reflectă activitatea elevilor, mediile acestora şi astfel de situaţii sunt cerute mai târziu de cei care îşi pierd certificatele şi diplomele de absolvire. De aceea am înaintat o adresă Inspectoratului Şcolar, pentru a semnala astfel de cazuri şi a se lua măsuri de preluare şi inventariere a documentelor. Până în prezent, Serviciul Judeţean Argeş al Arhivelor Naţionale a preluat în depozitele proprii majoritatea fondurilor şcolare cu caracter permanent până la nivelul anilor ’70, urmând ca în funcţie de spaţiul disponibil să preia în continuare astfel de documente”, ne-a spus Dan Pintilie, şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale.

Un cetățean a sesizat că arhiva școlii din Podul Broșteni a fost părăsită și vandalizată

Totul a pornit de la sesizarea unui cetăţean bine intenţionat, care a reclamat, în 2011, faptul că arhiva unei şcoli desfiinţate din oraşul Costeşti a rămas în clădirea părăsită, în care localnicii au pătruns şi pe care au vandalizat-o. Mai exact, este vorba de arhiva fostei şcoli de la Podu-Broşteni, care şi-a închis porţile în anul 2006. În urma acestei reclamaţii, inspectorii Serviciului Judeţean Argeş al Arhivelor Naţionale s-au deplasat la faţa locului. „Directorul de la Costeşti ne-a spus că nu are nicio responsabilitate faţă de respectiva arhivă. Din fericire, documentele erau încă în fişete şi acestea erau închise cu lacăte. Am preluat noi în regim de urgenţă şi salvare arhiva, cu toate că trebuia să rămână la şcoală. A fost prelucrată de salariaţii instituţiei şi inventarul e accesibil pe Internet, pe site-ul nostru”, ne-a spus inspectorul Aurel Radu.

Atenţie, directori! Amenzile ajung până la 25.000 de lei

Directorii şcolilor argeşene care vor continua să ignore prevederile Legii Arhivelor Naţionale, nerespectând condiţiile de depozitare a documentelor şi neîntocmind evidenţa acestora se pot pricopsi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 25.000 lei. La aceste contravenţii destul de mari, se poate adăuga, după caz, şi sesizarea organelor penale pentru distrugerea documentelor din nepăsare sau rea voinţă.
Iustina HARCO-BURCEA

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...