# Sub titlul „România, ţara în care nu se mai fură ca-n codru, ci se fură codrul direct. Partea a II-a: Pădurea Trivale şi o împroprietărire cu cântec”, The Epoch Times, descrie mecanismul prin care 32,8 hectare au fost teleportate de la Răteşti în Pădurea Trivale, având ca bază articolele publicate de Jurnalul de Argeş
Prestigiosul site The Epoch Times, parte a unui trust media cu sediul în America, la New York, continuă serialul dedicat jafurilor comise în Pădurea Trivale, serial realizat pornind de la dezvăluirile din Jurnalul de Argeş Al doilea episod este dedicat modului halucinant în care s-a „retrocedat” pădurea Trivale şi anume transferului a 32,8 ha de pădure ale Ilenei Brătianu din comuna Răteşti în Trivale, pentru ca în final acestea să ajungă la magnatul Nicolae Ivănescu, care a vândut 15,5 hectare dintre acestea pe 2,3 milioane euro, în condiţiile în care a plătit pe teren în jur de 75.000 de euro.
Prejudiciul, estimat la peste 360 miliarde lei vechi
Sub titlul „România, ţara în care nu se mai fură ca-n codru, ci se fură codrul direct. Partea a II-a: Pădurea Trivale şi o împroprietărire cu cântec”, The Epoch Times, a publicat săptămâna trecută un amplu articol legat de cele 32,8 hectare de teren teleportate de la Răteşti direct în Pădurea Trivale.
Iată ce spune jurnalista Loredana Diacu: „După cum scriu ziariştii de la Jurnalul de Argeş, pe 31 august 2005, Ileana Brătianu, prin procuratorul său, un anume Costel N. Ungureanu, a revendicat terenurile forestiere ce aparţinuseră istoricului Gheorghe Brătianu, a cărui moştenitoare era. La data respectivă, procuratorul Costel Ungureanu a solicitat Comisiei Locale de Fond Funciar Răteşti restituirea pe vechiul amplasament a unei suprafeţe totale de 170 ha de vegetaţie forestieră, 90 ha în punctul «Parapet» şi 80 ha în satul Tigveni, comuna Răteşti, pe malul drept al râului Argeş. Pe 7 martie 2006, Comisia Judeţeană de Fond Funciar Argeş a validat în Anexa nr. 37 întreaga suprafaţă de 170 ha de pădure solicitată, pe care ulterior a pus-o la dispoziţia comisiei locale. În continuare, procuratorul Ilenei Brătianu a fost înştiinţat că era aşteptat pe data de 28 iunie 2006, la sediul primăriei Răteşti, pentru a fi pus în posesie. Punere în posesie care s-a realizat cu vreo două săptămâni mai devreme de data stabilită iniţial, adică pe 16 iunie. Pentru cele 80 ha de pădure din satul Tigveni, punerea în posesie s-a făcut cu respectarea legii, chiar pe vechiul amplasament situat pe malul drept al râului Argeş, în zona Zăvoi. Tot cu respectarea prevederilor legale, procuratorul a fost pus în posesie şi pe vechiul amplasament din punctul «Parapet», însă numai cu suprafaţa de 57,20 ha de pădure. Cum restul de 32,80 ha de teren forestier din punctul „Parapet” au fost atribuite în mod legal altor persoane, Ocolul Silvic (OS) Topoloveni, la care era arondat respectivul amplasament, a oferit procuratorului Costel Ungureanu o altă suprafaţă cu vegetaţie forestieră, limitrofă cu fostul amplasament de pe malul Argeşului în posesia căruia proprietarul a intrat prin procesul verbal de punere în posesie datat 16 iunie 2006. Mai precis, a fost pus în posesie cu cele 57 ha chiar pe vechiul amplasament şi i s-a oferit pentru celelalte 32,80 ha un amplasament în unităţile administrativ-teritoriale limitrofe.”
Pe 19 decembrie 2006, OS Piteşti transmitea doamnei Brătianu o a treia ofertă: 32,80 ha de teren forestier în Pădurea Trivale. O ofertă deosebit de tentantă, pe care, deloc surprinzător, proprietara Ileana Brătianu şi procuratorul ei au acceptat-o imediat.
Pădurea s-a transformat în bani grei
„Cum era de aşteptat, proprietatea a fost transformată în bani mulţi, dar nu de către Ileana Brătianu, care, potrivit Jurnalului de Argeş, a fost un pion folosit la maximum de către cei interesaţi să obţină profit din această mega-afacere ci de magnatul local, Nicolae Ivănescu care, la nici o lună de la emiterea titlului de proprietate, în februarie 2007, a cumpărat de la Brătianu terenul din Trivale, plătind în jur de 75.000 de euro. Stăpân pe pădure, Ivănescu a supus terenurile forestiere din Trivale unui lung şir de dezmembrări, după care le-a vândut, în 2010, societăţii Orly Forest, administrată de israelianul Leza Yosef din Tel Aviv şi o anume Valerica Stoian din Budeasa, sat Valea Mărului, contra sumei de 2,3 milioane de euro, conform celor de la Jurnalul de Argeş”, menţionează jurnalista de la The Epoch Times.
Autorităţile, sprijin preţios
Tot în articolul din The Epoch Times se mai scrie: „Nicolae Ivănescu i-a fost prezentat Valericăi Stoian de nimeni altul decât şeful instituţiei care a girat transferul pădurii din Răteşti în Trivale, respectiv Valerian Jinga, şeful Direcţiei Silvice Piteşti.
Potrivit jurnaliştilor argeşeni, Stoian, asociată a israelianului Leza Yosef şi administrator al firmei care a cumpărat jumătate din terenurile deţinute de Ivănescu în mijlocul pădurii Trivale a dezvăluit că Jinga i l-a recomandat pe Ivănescu drept un om de afaceri serios şi care ar avea mai multe terenuri de vânzare. Întâmplător sau nu, fostul şef al Direcţiei Silvice Piteşti, exact instituţia care, în loc să protejeze pădurea Trivale a girat vânzarea unei părţi din ea, s-a ales şi el cu 3 ha din pădurea transferată oneros de la Răteşti, arată sursa citată. Dat în judecată de fostul său ginere, cel care apărea în acte ca şi cumpărător al acelor hectare, Valerian Jinga a venit cu o întâmpinare în care recunoştea că el a fost cel care a dat cele două miliarde de lei vechi în 2007 pentru cumpărarea terenului de trei hectare din pădurea Trivale, de la Ileana Brătianu.”
(D.G.)
0 Comentarii