Web Analytics

Dezastru ecologic la Pietroşani. Instituţiile dorm pe ele

de | 22.03.2018 11:52 | Actualitate, Dezvăluiri

7 Retevoiesti01# Localnicii s-au dezlănțuit pe Facebook și s-au adresat Jurnalului de Argeș, disperați că autoritățile nu iau măsuri # Consilierul local Sonia Sârbă, angajată, culmea, a uneia dintre firmele acuzate de poluare, spune că este vorba despre un mic incident

Un cititor ne-a adus la cunoștință o situație gravă din satul Retevoiești, comuna Pietroșani. Cristian Crinu este acum plecat din țară, însă, exasperat de ceea ce se întâmplă în localitatea natală și de faptul că rudele rămase în localitate sunt nevoite să suporte o situație care durează din 2013, ni s-a adresat printr-un mesaj pe pagina de Facebook a ziarului.  „Bună ziua. Pe profilul meu am distribuit 2 postări de pe pagina unui consilier din comuna Pietroșani. Dezastrul ecologic din satul Retevoiești. Ajutați-i pe săracii oameni să respire aer curat. Mulțumesc”. Pe aceeași rețea de socializare am dat și de un grup creat de o doamnă consilier a localității Pietroșani pentru a interacționa cu consătenii ei. Localnicii i s-au adresat cerându-i să îi ajute într-o problemă care trenează din 2013. „Doresc să supun atenției dumneavoastră un aspect cu care o parte din comunitatea pe care o reprezentați, în care trăiesc bunicii, părinții noștri și noi, se confruntă de cațiva ani buni. Este vorba de o problemă gravă de poluare, pe care am prezentat-o și instituțiilor locale (Primărie, Prefectură, Garda de Mediu, Agenția de Mediu), dar care, cu toate acestea, persistă de mai bine de 5 ani de zile. În vecinătatea locuinței noastre de la țară (sat Retevoiești, comuna Pietroșani, jud. Argeș) s-a deschis o societate având ca obiect de activitate confecționarea unor componente din polistiren, care poluează mediul înconjurător într-o manieră absolut înfiorătoare. Vreau să vă supun atenției câteva fotografii din curtea mea si de pe strada din fata locuinței mele, imagini care nu mai au nevoie de niciun fel de prezentare”.

„Firma și-a montat filtre pe un nou coș, dar îl folosește în continuare pe cel vechi…”

7 ioana TacheRăspunzându-le celor care au interpelat-o, consilierul Ioana Tache (foto), cea care a și creat un grup pe Facebook numit „Tache Ioana, consilier al comunei Pietroșani, Argeș”,  le-a spus oamenilor că a încercat să supună atenției primarului și colegilor săi din consiliu această problemă, însă nu s-a făcut nimic, motiv pentru care va mai insista. Un alt aspect relevat de Ioana Tache este că firma și-a montat filtre pe un nou coș, dar îl folosește în continuare pe cel vechi. „A nu se înțelege că am ceva cu firma respectivă, dar este o problemă care trebuie rezolvată”. De asemenea, a mai răbufnit doamna tot pe grup: „Cred că, dacă locuia altcineva în zonă, s-ar fi rezolvat demult problema. Dacă Garda de Mediu nu a făcut nimic, Primăria nu se implică, mergeți mai departe… Din păcate, în România trebuie să te lupți pentru drepturile tale, noi cei mici nu prea avem un cuvânt de spus în fața celor de sus…”

„Copiii noştri ies la joacă şi, după câteva minute, revin negri de funingine şi cu plămânii înecaţi în fum”

Începând cu 2013, mai mulți localnici au adresat sesizări atât la Primăria Pietroșani, cât și la Garda de Mediu, însă chiar și în momentul de față situația nu s-a remediat, în ciuda promisiunilor. Astfel încât, chiar în timpul ultimei ninsori de la începutul lui martie, sătenii s-au trezit cu zăpada neagră în curte. Iar fotografiile sunt edificatoare.

„SESIZARE
Către: Primăria Comunei Pietroşani,
Instituţia Prefectului Judeţului Argeş,
Garda Naţională de Mediu – Comisariatul
Judeţean Argeş

 Suntem un grup de locuitori ai satului Retevoieşti, com. Pietroşani, jud. Argeş, şi dorim să vă aducem la cunoştinţă următoarele:
Cam de 2-3 ani de zile ne confruntăm cu grave probleme de poluare a aerului în zona în care locuim, din cauza emisiilor/imisiilor de fum şi funingine care provin de la cele 2 coşuri de fum din incinta societăţilor din vecinătatea locuinţelor noastre: S.C. Arcoplast S.R.L (având ca obiect de activitate fabricarea ambalajelor din lemn) şi S.C. ALC Inject Polistiren S.R.L. (potrivit unei autorizații de mediu din 2015, respectiva firmă, aflată în vecinătate, se ocupă cu fabricarea de produse din material plastic, colectarea deșeurilor nepericuloase, respectiv, lemn, rumeguș și eliminarea deșeurilor nepericuloase)… Am încercat în tot acest timp să rezolvăm problema sesizând acest aspect administratorilor societăţilor în cauză, dar soluţiile găsite s-au rezumat doar la uşoare ameliorări, promisiuni sau chiar indiferenţă în ultima perioadă. Vă spunem cu sinceritate că sunt momente (cam la jumătate de oră) când nu poţi respira, dacă te afli în grădină, atât de gros, negru şi puternic este fumul. Funinginea o poţi admira în toată splendoarea ei pe plante, sol, alei, băncuţe şi copaci. Iarna zăpada a fost gri cu pete negre. În ultima perioadă, am sesizat că emisiile sunt mai puternice pe timpul nopţii şi în special sâmbăta şi duminica. Copiii noştri sunt afectaţi în mod direct de această situaţie: ies la joacă şi, după câteva minute, revin negri de funingine şi cu plămânii înecaţi în fum. Credeţi-ne, este greu de suportat şi nu exagerăm câtuşi de puţin când spunem acest lucru! Nu putem crede că în secolul în care trăim nu avem soluţii tehnice pentru a remedia aceste probleme… Probabil sunt costisitoare, dar şi preţul vieţii este incomensurabil… Societăţile sunt amplasate în centrul comunităţii, toţi sătenii sunt afectaţi, direct sau indirect. Nu toţi reacţionează însă, pentru că o mare parte din săteni sunt angajaţi la cele 2 societăţi, ceea ce este foarte bine, dar preţul pe care toţi ceilalţi trebuie să îl plătim, sănătatea noastră şi a copiilor noştrii, este foarte, foarte mare… Vă solicităm expres efectuarea unui buletin de calitate a aerului prin măsurarea emisiilor de particule în suspensie (PM10) şi a poluării cu pulberi sedimentabile la limita proprietăţii, măsurători făcute pe perioadă de cel puţin 24 de ore şi fără înştiinţarea în prealabil a societăţilor vizate, aşa cum se întâmplă în cele mai multe dintre cazuri. Vă rugăm să dispuneţi măsuri prompte de soluţionare a problemei care face obiectul expres al sesizării noastre colective. Vă rugăm să ne sprijiniţi în demersul nostru, pentru a le oferi copiilor noştri un mediu mai curat, mai puţin poluat! Este un obiectiv greu de realizat, dar, dacă o să începem acum, poate aşteptarea lor va fi mai scurtă!
Aşteptăm răspuns la această sesizare, în termen, conform legii.
Cu mulţumiri.”

„Nu este poluare, este un mic incident, care se va remedia”

7 Sonia SarbaAșa cum se precizează în sesizare, mai mulți cetățeni din localitate sunt angajați în cadrul celor două firme, iar printre aceștia se află și o doamnă consilier din Pietroșani. Evident, alta decât cea care a făcut sesizarea.  Este vorba de Sonia Sârba (foto), cu care am încercat să avem un dialog, având în vedere că ar trebui să reprezinte și interesele locuitorilor care au ales-o, nu doar pe cele ale angajatorilor care poluează localitatea.
„Ăsta este un termen, «poluare», care nu trebuie spus nici de dumneavoastră, de la Jurnalul, nici de mine, sunt autorități care pot să confirme, iar noi putem să dovedim, adică firma respectivă poate dovedi că este în parametri. Sunt făcute determinări de mediu, de la Ape, de la… nu este nicio poluare. A fost un incident, dar nu e termenul potrivit de «poluare», din câte știu eu. A fost un incident de emanații, de cenușă de pe horn, dar nu poluare. Poluare înseamnă altceva, e diferit. Dar nu știu de ce mă sunați pe mine, că nu este ceva oficial și nu trebuie să vă dau eu detalii acum. Firma are un administrator, un director general, care acum este plecat în Germania. Nici eu și nici dumneavoastră nu suntem persoane acreditate să dăm niște termeni ca acesta, «poluare», că nu suntem în măsură… Cum nici nu pot să vorbesc limba chineză  acuma, eu, Sonia Sârba. Nu pot să mă pronunț dacă nu am pregătirea necesară și nu sunt în domeniu, efectiv… O să vină control de la ISU, o să vină control de la Mediu, puse cap la cap, problema asta va avea o soluție. Este un mic incident, care are soluționare. Dar nu se face mâine chestia asta. S-a făcut revizie la coș, au venit firmele respective, care au montat filtrele. Este o firmă de 30 de ani pe piață, are 300 de salariați, adică nu este ceva așa, un nimic de firmă, administratorii au facultate făcută la stat. A fost un mic incident, cei care au făcut sesizarea sunt de bună-credință… Dar asta se reglează pe parcurs. Nu știu de ce îmi puneți mie întrebările, așteptați să vină administratorul firmei din Germania, că vă căutăm noi”, ne-a declarat Sonia Sârba.
V-ați lămurit? Că noi nu prea. Între timp, pe 16 martie a avut loc și o ședință de Consiliu Local cu tema poluării ca punct pe ordinea de zi, însă aleșii au decis că nu este o problemă care ține de ei. Curat murdar! Sau, mai bine, curat poluat, coane Fănică!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii