Web Analytics

Dezastru pe drumurile naţionale din Muscel. S-a rupt legătura între Câmpulung şi Mioveni, urmează drumul spre Târgovişte

de | 13.06.2019 13:49 | Dezvăluiri

Anul trecut s-a rupt! De fapt, după cum spune primarul de la Boteni, Vasile Leau, prima dată problemele au apărut prin 2005. A trecut aproape un deceniu şi jumătate şi DN 73D care face legătura între Câmpulung şi Mioveni a fost ţinut de autorităţi în starea care caracterizează aproape toate drumurile naţionale care traversează Argeşul. Iar la început de lună s-a produs dezastrul. Din cauza precipitaţiilor abundente, la graniţa dintre Suslăneşti şi Boteni s-a produs o alunecare de teren care a afectat din nou drumul pe un sector de 200 de metri. De data aceasta rupturile sunt mari, diferenţele de nivel se duc şi la un metru.

Autorităţile au vizitat zona calamitată pe 3 iunie, atunci când preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dan Manu, şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Piteşti, Mihăiţă Gheorghe, şi directorul Regiei Judeţene de Drumuri Argeş, Alina Nicolau, au constatat situaţia împreună cu primarul Vasile Leau. S-a întocmit proces-verbal de calamitate, a fost înştiinţată Regionala de Drumuri Bucureşti, iar propunerea-promisiune a fost că în maximum zece zile va apărea un constructor pentru refacerea provizorie a drumului, care să fie deschis traficului uşor. Trafic uşor care ar fi trebuit să fie exclusiv pe acea porţiune, fiindcă, după amenajarea de anul trecut, din septembrie, a fost restricţionată circulaţia vehiculelor cu masa de peste zece tone. Numai că pietrişul de pe DN 73D a fost luat în roţi şi de mastodonţi de peste treizeci de tone care transportă material de la cariera din zonă. Iar dacă atunci primarul de la Boteni spunea că drumul e bun, că nu o să se rupă, iată că intemperiile au produs iar dezastrul. Oricum, în culpă sunt cei de la Drumuri Naţionale, care cunoşteau situaţia, dar nu au venit cu soluţia pentru rezolvarea acesteia. Şi tot oricum, au trecut cele „opt-zece zile” de care vorbea Dan Manu, iar lucrările nu au început.
Alunecarea de teren produsă în acest an este masivă şi a afectat şi locuinţe. Oamenii au de suferit şi pentru că li s-a tăiat, practic, posibilitatea de a trece de la grădină la casă, de la locul de muncă acasă. Firma care asigură transportul de persoane pe ruta Câmpulung-Hârtieşti are microbuze de o parte şi de alta a porţiunii afectate. Oamenii coboară în Suslăneşti, parcurg cu piciorul drumul calamitat, iar în Boteni se urcă în alt microbuz.

Primarul Leau: „Au solicitat autorizaţie de construire”

Edilul de la Boteni susţine că drumul nu s-a rupt iar din cauza maşinilor mari, ci fiindcă zona a predispusă la alunecări de teren. „E o porţiune mai mare afectată, dar până nu încetează ploile, nu se poate face nimic. Am înţeles că de lunea viitoare vor începe lucrările. Oricum, mi-au solicitat autorizaţie de construire şi am emis-o deja. E vorba de făcut temeinic drumul, cu întărituri, drenaj, totul!”, ne-a declarat Vasile Leau.

Şeful de la Drumuri: „Gata cu soluţiile provizorii”

3 gheorghe mihaita drumuriPentru mai multe detalii, ne-am adresat şi şefului Secţiei de Drumuri Naţionale Piteşti, Mihăiţă Gheorghe. Acesta ne-a confirmat faptul că într-o săptămână este posibil să înceapă lucrările, zilele acestea urmând să fie cunoscut executantul. „Dacă cel desemnat să preia lucrarea va depune repede garanţia de bună execuţie, va putea începe imediat intervenţia. De data aceasta nu va mai fi o soluţie provizorie, ci una definitivă, propunerea tehnică fiind de suspendare a căii rutiere, pentru a nu mai fi afectată de alunecări”, ne-a declarat şeful de la Drumuri Naţionale Piteşti.

S-a rupt drumul şi la Stoeneşti

Câmpulungul riscă izolarea, fiindcă apele au afectat şi DN 72A care face legătura cu Târgovişte. La Stoeneşti, săptămâna trecută pârâul Valea Stoeneştilor a venit umflat de ploi şi a muşcat din drumul naţional.
Primarul Ion Marin a anunţat autorităţile de la judeţ, dar şi pe cei de la CNAIR şi speră că lucrurile nu se vor înrăutăţi. „E risc să se rupă drumul, fiindcă e tranzitat de maşini cu tonaj mare. De când ştiu eu, DN 72A nu a fost reparat cum trebuie, podeţele, spre exemplu, sunt făcute din piatră zidită, nu din beton, pot fi distruse uşor de maşini şi ape”, spune primarul de la Stoeneşti.
„Ţinem situaţia sub observaţie, sunt două puncte cu probleme. Pentru început, se va realiza ceva în regim de urgenţă, pentru a preveni degradarea în continuare, apoi, după ce un expert va evalua situaţia, vom vedea şi care va fi soluţia definitivă pentru DN 72A”, ne-a spus şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Piteşti, Mihăiţă Gheorghe, în legătură cu acest caz.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii