# Penitenciarul Colibaşi, vizat de un raport dur al Avocatului Poporului
Instituţia Avocatului Poporului a finalizat în această lună Raportul special privind „Condiţiile de detenţie din penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă, factori determinanţi în respectarea demnităţii umane şi a drepturilor persoanelor private de libertate”. Potrivit Avocatului Poporului, motivul principal pentru care instituția a dispus efectuarea unor anchete în locurile de detenție din România și întocmirea Raportului special îl constituie frecvența condamnării statului român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, atât pentru situația necorespunzătoare a condițiilor din penitenciare și aresturi preventive, cât și pentru tratamentul inadecvat aplicat persoanelor private de libertate. Iar aici trebuie spus că în ultimii ani mai mulți deținuți care au dat în judecată statul român din cauza condițiilor de la Penitenciarul Colibași au câștigat la CEDO despăgubiri de zeci de mii de euro. În raportul Avocatului Poporului privind condițiile de detenție din penitenciare se fac multe referiri la Colibași și în majoritate covârșitoare concluziile sunt dure. Vi le prezentăm în cele ce urmează.
Supraaglomerare mare în secțiile cu regim închis
Atunci când reprezentanții Avocatului Poporului au fost să vadă condițiile de la Penitenciarul Colibași, acolo erau cazate 719 persoane private de libertate, la o capacitate legală de cazare de 561 deţinuţi (indice de ocupare 128%). „Există supraaglomerare în Secţiile 2 şi 3, cu regim închis (189%, respectiv 178%), Secţia 6A regim maximă siguranţă (153%) şi Secţia 7A, arest preventiv (158%). Deşi exista supraaglomerare, în Penitenciarul Colibaşi era asigurat câte un pat pentru fiecare deţinut. Pentru limitarea supraaglomerării, un număr de deţinuţi erau implicaţi în activităţi lucrative şi educaţionale”, spun cei de la Avocatul Poporului.
În raportul întocmit de către Avocatul Poporului, Penitenciarul Colibași este nominalizat printre locurile de detenție amplasate în corpuri de clădiri vechi, ceea ce reprezintă un minus: „clădirile destinate penitenciarului erau folosite ca unitate de detenţie din anii 1958-1960, respectiv anul 2003, când a fost construită clădirea destinată regimului de maximă siguranţă”.
Pereți cu mucegai și lenjerie murdară la arestul preventiv pentru tineri
Cei care au făcut raportul au avut critici și referitor la camera de detenţie arest preventiv pentru tineri cu vârste între 18-20 ani. Cu ocazia vizitei efectuate acolo, experții de la Avocatul Poporului au constatat că în respectiva cameră erau custodiaţi 5 tineri de 19 ani, fumători, condiţiile igienico-sanitare erau îndoielnice şi un miros greu respirabil.
„Pereţii erau înnegriţi de fum, afectaţi de umezeală şi parţial de mucegai, lenjeria nu era curată. Camera de baie era ocupată de numeroase deşeuri menajere”, se spune în raport.
Penitenciarul Colibași a fost nominalizat în raport și pentru tâmplăria învechită și lipsa căldurii în camerele tranzit pentru femei: „În camerele de detenţie tranzit femei din Penitenciarul Colibaşi ferestrele nu se închideau complet datorită tâmplăriei învechite. Încălzirea din camerele tranzit femei nu asigura o temperatură de cel puţin 19°. Furnizarea căldurii a fost întreruptă din motive imputabile firmei care a câştigat licitaţia. Stadiul tehnic al punctului pentru furnizarea agentului termic genera disfuncţii în asigurarea căldurii şi apei calde, cu precădere în secţia de custodiere a femeilor din arest preventiv. Exista un singur cazan cu un randament bun, iar cel de-al doilea avea un randament de 20%. Proiectul care prevedea construirea a 6 cazane (abur, apă caldă şi căldură) era blocat şi se afla în stadiu de litigiu”.
Ca în Evul Mediu: vase de toaletă acționate cu sfori sau sârme
Conform aceluiași raport, s-a constatat și existenţa unor instalaţii sanitare deteriorate la Penitenciarul Colibași. În camera detenţie regim închis fumători din Secţia a I-a, unora dintre duşuri le lipsea dispozitivul „pară”, cădiţele erau învechite iar unele erau înfundate sau deteriorate. Au fost identificate chiuvete al căror robinet era defect, apa nu avea suficientă presiune, iar sifonul era spart şi curgea. „În Penitenciarul Spital Colibaşi, în Secţia E1, camera E1.1. vasul de toaletă era acţionat cu ajutorul unei sfori, iar în Secţia E2, camera E2.27, vasul de toaletă era acţionat cu ajutorul unei sârme”, scriu cei de la Avocatul Poporului.
Încă o problemă pe partea de igienă: „În Penitenciarul Colibaşi, în luna octombrie 2014, din lipsa bugetului, nu s-au asigurat materiale igienico-sanitare pentru deţinuţi. Necesarul solicitat de Penitenciarul Colibaşi, pentru anul 2015, la capitolul materiale de curăţenie şi igienă personală a fost în sumă de 153.000 lei, iar cel aprobat era de 28.900 lei”.
Deținuții s-au plâns că li se administrează medicamentele cu întârziere
Aspectele negative legate de Penitenciarul Colibași se referă și la partea de medicație administrată, conform autorilor raportului: „În Penitenciarul Colibaşi deţinuţii din camerele vizitate s-au plâns în legătură cu insuficienţa medicaţiei administrate pentru hepatita C sau despre faptul că au fost administrate medicamente pentru viroză respiratorie, la trei săptămâni de la solicitare. Persoanele private de libertate se prezentau la cabinetul medical, la propria solicitare, pentru simptome de boală sau conform programării efectuate de medic în cazul celor aflaţi în tratament. Examinările medicale erau consemnate în registrul de consultaţii. Totuşi, chiar dacă examinarea medicală de specialitate se efectua la cerere, prima administrare a tratamentului de specialitate se realiza, uneori, cu întârziere de o săptămână. Spre exemplu, un deţinut s-a plâns că a primit consult de specialitate ORL, i s-a prescris un tratament, în ziua de 01.02.2015, iar până la data anchetei reprezentanţilor instituţiei Avocatul Poporului acesta nu-i fusese administrat. Verificarea efectuată la cabinetul medical, în acest caz, a confirmat plângerea. O cauză a acestei situaţii era procesul privind achiziţia de medicamente”.
Prețuri umflate la magazinul penitenciarului
Probleme și cu o parte dintre preţurile practicate la magazinul din incinta Penitenciarului Colibaşi care erau mai mari cu peste 50% faţă de cele ale societăţilor care comercializau produse similare, la unele băuturi răcoritoare, produse de igienă personală, produse lactate. O problemă gravă ce este menționată spre finalul raportului: „În anul 2014 s-au înregistrat două cazuri de persoane private de libertate supuse unor presupuse agresiuni fizice din partea personalului penitenciarului Colibași, care au făcut obiectul cercetărilor disciplinare şi a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti”.
Pe de altă parte, după cum se precizează în raport, Penitenciarul Colibaşi întâmpină dificultăţi sub aspectul insuficienţei personalului de supraveghere şi suprasolicitării psihice a acestuia. Personalul care ocupa posturile cu aceste atribuţii era subdimensionat.
Singurele plusuri constatate: bucătăria foarte bine gospodărită și curțile de plimbare pentru deținuți
Cei de la Avocatul Poporului au consemnat totuși și două plusuri legate de Penitenciarul Colibaşi. Prima e legată de curţile de plimbare, ce pot asigura activitatea de petrecere
a timpului în aer liber pentru toţi deţinuţii. Cel mai mare plus e legat de partea de alimentație și bucătărie: „Se asigurau condiţii adecvate pentru prepararea, distribuirea şi servirea hranei potrivit normelor de igienă a alimentaţiei, în funcţie de vârstă, starea de sănătate, natura muncii prestate, cu respectarea convingerilor religioase asumate de către persoana condamnată. Condiţiile de depozitare/păstrare/preparare a fructelor, legumelor, carnea proaspătă, ulei, făină, zahăr, ouă, conserve, mezeluri, produse panificaţie erau optime şi igienice.
Se păstrau probele recoltate din felurile de mâncare servite zilnic, pentru probe microbiologice. Penitenciarul Colibaşi dispunea de o brutărie proprie autorizată sanitar, iar pentru cantină (popotă) a fost emis documentul de înregistrare sanitar veterinară şi pentru siguranţa alimentelor. Bucătăria şi anexele erau foarte bine gospodărite și organizate”.
Material realizat de Denis Grigorescu
0 Comentarii