Web Analytics

Despre REFERENDUM şi dreptul pesedistului de a fi prostănac

de | 18.07.2019 14:34 | Opinii

În 2009, concomitent cu turul întâi al alegerilor prezidențiale, a fost organizat de către președintele în exercițiu la acea dată un referendum. De remarcat faptul că era și este și acum dreptul constituțional al președintelui țării să organizeze referendum consultativ pe teme considerate de el ca fiind de interes național. Așadar, aparent totul părea în regulă. Ceea ce cred eu că nu a fost în regulă cu acel referendum, organizat simultan cu turul întâi al alegerilor prezidențiale, este faptul că președintele țării era și unul dintre candidați. Iar în calitatea de candidat la alegerile prezidențiale avea exact aceleași drepturi și obligații precum toți ceilalți candidați. Niciun drept în plus, niciun drept în minus. Totuși, simultan cu turul întâi al alegerilor prezidențiale din 2009, unul dintre candidați a avut, în plus față de ceilalți candidați, dreptul să organizeze referendum.
Așadar, după părerea mea, au fost încălcate grosolan drepturile celorlalți candidați. Ciudat, niciunul nu a protestat. E drept că reprezentantul PSD la alegerile respective a fost Mircea Geoană, catalogat ca fiind „prostănac” de Ion Iliescu, pesedistul nr. 1 al istoriei. Care Mircea Geoană într-un fel a confirmat etichetarea lui Ion Iliescu, întrucât, deși era foarte greu să piardă alegerile prezidențiale din 2009, el a reușit! Cel puțin momentul când a dat în bâlbâială la propriu la întrebarea lui Traian Băsescu cu privire la vizita de noapte la Sorin Ovidiu Vântu confirmă etichetarea cu vârf și îndesat. E ca atunci când îți faci un selfie și reușești să pari surprins. Totuși, de ce oare nimeni din PSD nu a observat nedreptatea flagrantă care i se făcea propriului candidat la Președinția României? Au fost toți prostănaci?
La fel la alegerile europarlamentare din 26 mai a.c.! Din nou a fost organizat un referendum simultan și din nou cu cheie să piardă PSD-ul alegerile. Lucru care s-a și întâmplat. Lăsăm deoparte comparația referendumului cu autobuzul electoral făcută de APADOR-CH. Șmecheria, destul de abilă, a constat în întrebări. Ambele întrebări fiind de fapt imitații, înlocuitori, ale întrebării subînțelese, temă de campanie pentru opoziție: „Este adevărat că toate modificările legilor justiției au fost date de PSD doar ca să-l scape de pușcărie pe Liviu Dragnea, coruptul lor președinte?”. Și rezultatul, corect de altfel și așteptat de toată lumea, PSD a pierdut alegerile. Contestația la CCR, dacă președintele poate organiza referendum simultan cu alte alegeri, nu se pune, pentru că era perfect constituțional dacă întrebarea se referea la încălzirea globală, de exemplu. Ca să fiu și mai bine înțeles, să presupunem că întrebarea la referendum ar fi fost „E bine că s-au mărit pensiile?”. PSD-ul ar fi fost favorizat, ar fi câștigat alegerile, iar eu aș fi arătat în acest editorial nedreptatea care s-ar fi făcut opoziției.
Așadar, q.e.d., e limpede că la alegerile europarlamentare din 26 mai pesediștii au fost, din nou, cu toții, prostănaci! Și, având în vedere că singurul dubiu pe care îl are președintele Iohannis în legătură cu organizarea referendumului simultan cu alegerile prezidențiale este dacă să-l lege de primul sau de al doilea tur de scrutin, se poate trage concluzia că pesediștii se pregătesc, cu toții – că sunt o echipă – să fie iarăși prostănaci!
În încheiere, stimați pesediști, e adevărat că aveți dreptul să fiți prostănaci, însă, în interesul tuturor românilor, înțelegeți că nu e obligatoriu!
Cristian VASILE

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii