Foşti şi actuali salariaţi ai Direcţiei Silvice Argeş rup tăcerea (2)
Vă prezentăm a doua parte a scrisorii unor salariați și foști salariați ai Direcției Silvice Argeș, care, sub protecția anonimatului, au dorit să informeze despre ceea ce se întâmplă la Fabrica de cherestea de la Domnești. Menționăm că în Raportul nr. 20503/2020 al Corpului de Control Anticorupție și Integritate de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor scrie: „În urma consultării aplicației SUMAL Central, echipa de control a constatat următoarele: – S.C. Damias AS srl, în intervalul 1.01.2018-30.04.2020 a expediat un volum de 11.644,63 m.c. – cherestea tivită specia fag, din gestiunea DAMIAS AS – DOMNEȘTI (Anexa 253). Tot volumul de material lemnos a avut ca destinație «AGENT EXPORT». Conform situațíilor centralizatoare prezentate anterior, în intervalul de referință, S.P.L. Domnești a expediat către S.C. DAMIAS AS srl un volum de 14.693,41 m.c. cherestea tivită specia fag. În acest context, în aplicația SUMAL Central nu se regăsește un volum de 3.048,78 m.c. cherestea tivită specia fag”.
Tot în Raportul nr. 20503/2020 mai scrie: „La S.P.L. Domnești se ține o evidență gestionară dublă pentru materialul lemnos prelucrat, contrar prevederilor O.M. 837/2014 emis de Ministerul Mediului”. Așadar, inspectorii de la minister au constatat la Fabrica de cherestea Domnești o lipsă de 3.048,78 mc de cherestea, în valoare de peste 1.000.000 de euro, care ar putea fi transportată în peste 1000 de camioane! Dar au găsit în plus, inspectorii de la minister, că „se ține o evidență gestionară dublă”.
Pentru că Jurnalul a adus la cunoștința publicului ce scrie în raportul de control al ministrului despre minusurile și plusurile din activitatea Fabricii de cherestea Domnești, directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, și șeful fabricii ne-au acționat în instanță. Ei spun că Raportul 20503/2020 este fals și nu reflectă adevărul! Asta vor să afle și salariații Direcției Silvice Argeș, care au făcut publică scrisoarea cu ajutorul silvicultorului Gogu Davidescu, fost prefect și Director al Direcției Silvice Argeș. Noi avem convingerea și certitudinea că instituțiile abilitate vor afla adevărul. Poate chiar se vor autosesiza după acest articol!
„Diferențele dinte stocul faptic și scriptic sunt de mii de m.c.”
„Unii dintre noi am fost disponibilizați în luna iunie 2021 de la Fabrica de prelucrare cherestea Domnești, subunitate a Direcției Silvice Argeș. Aceasta este o gaură neagră pentru Direcția Silvică Argeș și o mină de aur pentru directorul Chiriloiu și șeful acestei fabrici, Gagiu Gheorghe. De ce? Să vă spunem. Toate ocoalele sunt obligate să ducă la fabrică cel mai bun lemn pe care îl obțin din partizile pe care le exploatează în regie proprie. Buștean gater de cea mai bună calitate este primit de această fabrică. Nu se plătește nimic pentru că este tratat ca un transfer de material de la un ocol la fabrică. Diferențele dinte stocul faptic și scriptic sunt de mii de m.c.
Doar un control de la Garda Forestieră București, sau altă gardă din țară, ar putea verifca, pt. că șeful de la Ploiești, Mihălcioiu, este bun prieten cu Armand Chiriloiu. Bușteanul este prelucrat cu randament minim, pierderi maxime, și se vinde doar unei firme, SC Damias, căreia directorul, și directorul economic de la DS Argeș îi stabilesc un preț de vânzare ca între prieteni. Chiriloiu și șeful Gagiu lunar iau peste 10.000 de euro, doar de la această firmă.
Această fabrică este pe pierdere, evident, iar în luna iunie a fost contopită cu Ocolul Silvic Domnești tocmai pentru a dispărea situațiile dezastruoase ale acestei fabrici. În 2019 a fost un control de la Ministerul Pădurilor, s-a întocmit un dosar cu toate neregulile descoperite iar în urma acestui control Chiriloiu trebuia demis. Nu s-a întâmplat acest lucru deoarece ministrul de la acea vreme, Costel Alexe, a fost împiedicat să îl demită pe Chiriloiu de nimeni altul decât șeful SPP, Lucian Pahonțu.
Cu acest aspect se lăuda Chiriloiu prin diverse cercuri, că el este invincibil pentru că prietenul lui, Pahonțu, mereu îl va susține. De aceea i-a dat și el cabana Voici de la Domnești, pe nimic. Apropo, pe soția d.lui Gagiu nu a disponibilizat-o, ci a fost mutată pe la alte ocoale, fictiv, a stat doar prin concedii medicale, iar la câteva luni s-a întors la fabrică cu soțul ei, unde nu făcea nimic și lua bani degeaba. În luna februarie 2022 a ieșit la pensie și a primit o sumă considerabilă.
Citește și Dosar penal pentru ciocanul de marcat găsit în birou la directorul Armand Chiriloiu
Iar noi, fraierii, rămânem fără locuri de muncă. Am și slugărit la vila lui șefu’ când a ridicat-o în Pietroșani acum 5 ani. O imensitate de casă… Bani, de unde? Vă rugăm să întrebați de ce cheresteaua prelucrată la fabrică nu este scoasă și vândută la licitație așa cum este vândut tot lemnul care aparține statului. De ce este vândută preferențial? Este un bun al statului, acest lemn ne aparține tuturor. Lemnul cel mai bun trebuie scos la licitație, vândut la licitație. Se fac niște cheltuieli halucinante la acest atelier de prelucrare de lemn, aceasta fiind noua denumire a fostei fabrici.
Managementul acestui Armand Chiriloiu este dezastruos pentru Direcția Silvică Argeș. Doar câteva ocoale sunt pe profit, restul înregistrează pierderi de peste 1 milion de lei. Ne referim la Ocolul Silvic Pitești, unde lucrează soția directorului, Alina Chiriloiu, OS Costești, OS Topoloveni, OS Mușătești, OS Curtea de Argeș etc. Veniturile se obțin doar din vânzarea masei lemnoase. Cheltuielile sunt exagerate și nejustificate. De exemplu, ce director de instituție mai știți care să aibă vreo cinci mașini de serviciu?! Chiriloiu are un Ford – 30 AG WUW, un Ford Kuga – Ag 80 WUW, un Ford Ranger – AG 25WDS, o camionetă – AG 11 FDY, iar mai nou are o Toyota Hybrid B 40 WPR de ultimă generație, iar pentru soție un Duster Ag 20 WUW …”
Oricine consideră că poate să contribuie la lămurirea problemelor de la Direcția Silvică Argeș poate să trimită la redacție punctul de vedere. Cu privire la „dreptul la replică” al d-lui Armand Chriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș, știm că are posibilitatea să-l publice în foarte multe ziare atât locale, cât și centrale.
Totuși, ne-am bucura mai mult dacă în dreptul la replică ar lămuri de ce „nu se regăsește” cantitatea de peste 3.000 m.c. de material lemnos, în valoare de peste un million de euro. Mai exact, peste 1.000 de camioane de transport lemn, specia tivită fag! Sau să lămurească de ce „se ține o evidență gestionară dublă”, găsită de inspectorii de la minister la Fabrica de cherestea Domnești!
Și să le reamintească dl. Chiriloiu martorilor „de serviciu”, chiar din serviciul Direcției Silvice Argeș, Balaș Sorin și Podea Cătălin (fratele președintei Judecătoriei Pitești), să declare, la viitorul proces cu care ne amenință, că nu doarme noaptea și că îi tremură mâna și nu poate să semneze niciun act…
P.S. Urmează partea a treia a scrisorii angajaților Direcției Silvice Argeș, făcută publică deja de silvicultorul Gogu Davidescu, fost prefect și fost director al Direcției Silvice.
Citește și Se impune DEMITEREA directorului D.S. Argeş, Armand Chiriloiu
0 Comentarii