Web Analytics

Despăgubiri de milioane de euro pentru argeşenii răniţi la Colectiv

de | 24.12.2019 13:21 | Dezvăluiri

Se cunoaşte deja sentinţa în dosarul Colectiv, cei găsiţi vinovaţi de tragedia în care au pierit 64 de persoane şi au fost rănite alte zeci primind pedepse cumulate cu închisoarea de 115 ani şi fiind obligaţi la plata de daune în valoare de zeci de milioane de euro. Decizia instanţei, intervenită la patru ani de la incendiu, nu este definitivă, iar mulţi dintre cei acuzaţi deja au atacat-o cu apel. În urgia de la finalul lui octombrie 2015 au fost prinşi şi mulţi argeşeni, patru fiind răniţi, doi murind în foc. Aceştia sau, după caz, rudele lor s-au constituit părţi civile în proces, iar judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au stabilit cuantumul despăgubirilor pentru fiecare parte.

Peste un milion de euro pentru rudele celor morţi

În cazul tinerei de 24 de ani din Poienarii de Muscel, Diana Elena Enache, instanţa a obligat vinovaţii la plata a 250.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Enache Cristina Ionela şi Enache Eleonor, dar şi 150.000 euro reprezentând daune morale către partea civilă Enache George Daniel. Ionuţ Valentin Fieraru, din Valea Mare-Pravăţ, avea doar 25 de ani şi lucra ca barman la Colectiv, acolo unde şi-a găsit sfârşitul, iar daunele morale acordate familiei sunt în cuantum de 250.000 euro pentru fiecare dintre părţile civile Fieraru Romeo şi Fieraru Angela.

Daune şi pentru cei răniţi

Şi cei răniţi s-au constituit părţi civile şi, în primă instanţă, li s-au acordat daune morale şi materiale. Pentru câmpulungeanul Marius Frătoaica s-au acordat 200.000 de euro reprezentând daune morale şi 50.000 de euro reprezentând daune materiale, o altă musceleancă, Alexandrina Scânteie, fiind inclusă pe lista beneficiarilor cu 350.000 de euro reprezentând daune morale şi 100.000 de euro reprezentând daune materiale. În cazul nepoatei senatorului Şerban Valeca, Oana Maria Rotariu (foto), s-a dispus acordarea de 400.000 de euro reprezentând daune morale şi 200.000 de euro reprezentând daune materiale, iar Andrei Ciprian Iliescu (foto sus), din Curtea de Argeş, rănit în Colectiv, a fost inclus în hotărârea instanţei cu 60.000 de euro reprezentând daune morale şi 10.000 de euro reprezentând daune materiale. În plus faţă de aceste sume, cei vinovaţi trebuie să plătească şi banii cheltuiţi de spitale sau pentru transportul răniţilor în diverse locaţii. Spre exemplu, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş trebuie să primească 178,36 lei pentru tratamentul acordat lui Marius Frătoaica, iar Ministerul Apărării are de încasat 6.927,40 euro pentru transportul Oanei Rotariu în Olanda. Instanţa a stabilit ca despăgubirile fixate în euro să fie achitate la cursul BNR din momentul plăţii. Oricum, deocamdată nimic nu este definitiv, instanţa de apel urmând să pronunţe hotărârea executorie.

Ce spune unul dintre musceleni: ”S-a produs o inechitate la condamnări”

Am stat de vorbă și cu Cătălin Scânteie (foto), unul dintre răniții din Muscel, care a comentat deciziei instanței: ”Prea multe nu am ce să comentez deoarece decizia nu este definitivă. Ce pot spune în acest moment este că s-a produs o inechitate la condamnări (nu doresc să dau nume). Cât despre daunele materiale și morale, indiferent de sumele acordate, acestea nu vor acoperi niciodată pierderea de vieți omenești sau faptul că zeci de supraviețuitori vor trăi toată viața cu cicatrici, amputări, sechele”.
Cătălin Ion Butoiu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii