Web Analytics

Deşi nu avem echipă de Liga I, zece argeşeni pot reprezenta judeţul la Campionatul European de Fotbal din Franţa

de | 10.02.2016 20:56 | Sport

Nu mai puţin de nouă fotbaliști care au jucat pentru FC Argeș sau care au fost crescuți și promovați în fotbalul mare în județul nostru pot fi convocați de Anghel Iordănescu pentru meciurile de la Campionatul European de Fotbal care se va desfăşura în Franţa în acest an. Lăsându-l la o parte pe antrenorul secund Ionuţ Badea, cei nouă fotbalişti argeşeni aflaţi în vizorul lui „tata Piu” sunt: Răzvan Raţ, Vlad Chiricheş, Alexandru Chipciu, Mihai Pintilii, Andrei Prepeliţă, Bogdan Stancu, Adrian Mutu, Cristi Tănase şi Andrei Ivan. Ca un paradox, Argeşul nu are în momentul de față nicio echipă în prima ligă a fotbalului românesc, dar iată că şcoala de fotbal argeşeană duce mai departe tradiţia fotbalului autohton cu o reprezentare extrem de bună la nivelul echipei naţionale. Iată în continuare „caseta tehnică” a celor zece argeşeni care ar putea reprezenta judeţul la cel mai important eveniment fotbalistic al anului 2016.

Ionuţ Badea a debutat ca antrenor la FC Argeş

Ionuţ Badea și-a început cariera de antrenor la ultimul club la care a evoluat ca jucător, FC Argeș, conducând echipa în sezonul 2007-2008 la promovare din Liga a II-a. Apoi, cu aceeași echipă, a reușit menținerea în Liga I, mai mult, încheind sezonul 2008-2009 pe locul 10. Badea a început sezonul 2009-2010 la FC Argeș, în divizia secundă, însă în pauza de iarnă a demisionat din cauza problemelor financiare. A ajuns la Internațional Curtea de Argeș, pe care a salvat-o de la retrogradarea din Liga I. Odată cu desființarea echipei din Curtea de Argeș, Badea a ajuns la Pandurii Târgu Jiu cu care a debutat în sezonul 2010-2011. În noiembrie 2010 a fost instalat în funcția de antrenor principal la Universitatea Cluj, unde a stat 2 ani. A stat un an la FC Brașov, iar în 2013 l-a înlocuit pe Petre Grigoraş la Oţelul Galaţi.

Alex Chipciu, fotbalist descoperit de Sporting Piteşti

Născut la Brăila, dar descoperit și crescut de clubul Sporting Pitești, Alexandru Chipciu a devenit un fotbalist de bază pentru Steaua. Descoperit de profesorul piteștean Tănase Dima, Alex Chipciu și-a văzut serios de treabă și, după câțiva ani petrecuți la Sporting, fotbalistul a intrat repede în vizorul cluburilor de Liga I, iar cei care au făcut cea mai serioasă ofertă au fost cei de la Brașov. Astfel că Alex a îmbrăcat repede tricoul de titular la FC Brașov, acolo unde a început să impresioneze prin prestațiile sale. A venit și momentul în care Chipciu a semnat cu Steaua, iar de aici și până la națională nu a mai fost decât un pas.

Andrei Prepeliță a cunoscut performanţa la FC Argeş

Mijlocașul Andrei Prepeliță a debutat pentru România la Atena. Și-a început cariera la Unirea Slobozia, iar între 2002 și 2007 a evoluat pentru FC Argeș, după care s-a transferat la Universitatea Craiova. De aici, în vara anului 2011 a plecat la Steaua. De asemenea, Prepe a evoluat, de-a lungul timpului, pentru toate categoriile de vârstă ale loturilor naționale. În prezent este la Ludogorets, în Bulgaria.

Vlad Chiricheș, fundaşul care a promovat în Liga I cu Internaţional Curtea de Argeş

După ce s-a accidentat când era la Benfica Lisabona, Chiricheş s-a întors în țară și a semnat cu Internațional Curtea de Argeș, echipă cu care a reușit să promoveze în Liga 1 în 2009. După desființarea echipei în 2010, a semnat cu Pandurii Târgu Jiu, unde a stat un singur sezon după care a fost vândut la Steaua București şi ulterior la Tottenham Hotspur şi Napoli.

Mihai Pintilii a făcut parte din „lotul” Internaţional Curtea de Argeş

Mihai Pintilii a evoluat, de-a lungul carierei, pentru Auxerre Lugoj, Jiul Petroșani, Internațional Curtea de Argeş și Pandurii Târgu-Jiu. În vara lui 2012, fostul căpitan de la Pandurii s-a transferat la Steaua. De aici a plecat împreună cu Laurenţiu Reghecampf la Al Hilal, însă a revenit la Steaua.

Bogdan Stancu a făcut carieră la Steaua

A fost descoperit la un trial de antrenorul Mihăiță Ianovschi care l-a dus la echipa de juniori a clubului FC Argeș. În 2005 a fost promovat în lotul mare al echipei de către antrenorul Sorin Cârțu. A fost apoi împrumutat la Dacia Mioveni în Divizia B. După un sezon în care a marcat trei goluri în 12 meciuri, a revenit la FC Argeș, iar la 19 ani și-a făcut debutul în Divizia A, într-un meci împotriva Stelei București. În mai 2008 a fost cumpărat de Steaua și a intrat imediat în primul 11 al bucureștenilor. La 20 ianuarie 2011, a semnat un contract cu Galatasaray, după care a fost împrumutat la Orduspor, iar în prezent evoluează pentru Genclerbirligi.

Răzvan Raț este simbolul clubului Sporting Pitești

Răzvan Raț, care în prezent evoluează la clubul spaniol Rayo Vallecano din La Liga, a mai jucat şi pentru PAOK Salonic în Grecia și este titular al postului de fundaș stânga și cel mai recent căpitan la echipa națională de fotbal a României. Cele mai mari performanțe le-a obținut la clubul Șahtior Donețk, la care și-a petrecut 10 ani din carieră și a cucerit numeroase titluri. Raț este simbolul clubului Sporting Pitești, acolo unde a cunoscut tainele fotbalului mare.

Andrei Ivan de la Craiova, un alt produs marca Sporting Piteşti

Andrei Ivan și-a început cariera de fotbalist la CSM Moreni, echipa din orașul său natal, unde a fost antrenat de Mircea Petrescu. În 2012 a fost transferat la Sporting Pitești, iar doi ani mai târziu a semnat cu CS Universitatea Craiova pentru o sumă necunoscută, însă presa din România a speculat că ar fi fost vorba despre 100.000 de euro. La data de 2 august, a marcat primul său gol pentru formația craioveană, chiar în meciul său de debut.

Mutu, cel mai bun marcator din istoria naţionalei

Adi Mutu în prezent joacă pe postul de atacant sau extremă stânga la clubul ASA Târgu Mureș. Este cel mai bun marcator din istoria naționalei României, cu 35 de goluri înscrise, record pe care îl împarte cu Gheorghe Hagi.

Cristi Tănase a fost promovat la echipa mare a Argeşului la 15 ani

Cristian Tănase evoluează la clubul turc Sivasspor și face parte din echipa națională de fotbal a României. A jucat timp de șase ani pentru FC Steaua București, club la care a câștigat două campionate, două Cupe ale României, Supercupa României și Cupa Ligii. Cristian Tănase a jucat la FC Argeș și a fost cel mai bun jucător în 2001 urmând ca în vara anului 2003 (la 15 ani) să fie promovat la echipa mare care activa în Liga I. În sezonul 2005/2006 a jucat, fiind împrumutat, jumătate de sezon la CS Dacia Mioveni.
Material realizat de Marius Ionel

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii