Web Analytics

Deputatul Daniel Constantin, despre efectele crizei economice şi ale celei alimentare: „Situaţia nu e prea bună, dar nici n-aş vrea să inducem panică cetăţenilor”

de | 24.03.2022 12:45 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

Odată cu invazia rușilor pe teritoriul Ucrainei, România resimte o criză economică generată de acest conflict. În acest context, pentru a afla mai multe despre ce ar putea însemna o posibilă criză economică și alimentară în țara noastră, am stat de vorbă cu Daniel Constantin, deputat PNL de Argeș și fost ministru al Agriculturii.

Domnule deputat, se află România în pericol de criză economică și mai ales alimentară?

– Invazia rusească are deja efecte și se vor intensifica în perioada următoare două crize: criza umanitară și criza alimentară. Criza alimentară, care face și ea parte dintr-o criză economică. Sunt lovite mai multe ramuri ale economiei la nivel european și la nivel mondial. Vorbim de carburanți, de energie, dar vorbim și de alimente. Situația nu e prea bună în momentul de față, dar, pe de altă parte, nici n-aș vrea să inducem panică cetățenilor. Pericolele pe care le văd eu sunt, pe de-o parte, lipsa produsului, pe de altă parte, prețurile. Dar în momentul de față declarațiile celor care sunt în Guvern nu ne duc într-o zonă de teamă.

Citește și Deputatul Daniel Constantin face apel către argeșeni pentru a se înscrie în PNL

Cum comentați dvs toată agitația românilor? Au luat cu asalt supermarketurile și benzinăriile.

– Cred că trebuie să avem moderație. În trecut, crizele economice întotdeauna au fost generate de teamă, de panică. Implicarea cetățenilor este foarte importantă în ceea ce înseamnă moderația atunci când vorbim de cumpărături. Trebuia să fim din timp mai precauți, din două puncte de vedere. Unu – să ne asigurăm că există suficiente produse și doi – să ne asigurăm că avem instrumente să intervenim în piață, astfel încât prețurile să nu sară prea mult. Dacă aveam atunci bunele intenții și cumpăram produse pentru rezervele statului, probabil că puteam să intervenim prin mecanisme de piață, astfel încât prețul să aibă o limită suportabilă. Ce pot să vă spun este că, într-adevăr, sunt țări care au restricționat exporturile în jurul nostru. Vorbim de Bulgaria, de Ungaria, Serbia.

România este şi ea un producător de cereale. N-ar trebui să stăm chiar atât de rău pe partea de agricultură.

– Într-adevăr, România este un producător mare de cereale, de produse agroalimentare, în general, și cred că vom face față la ceea ce va urma, tocmai de asta nu trebuie să intrăm în panică. Am observat că celelalte state au pus anumite taxe, care îngreunează exportul de cereale. Nu mai vorbesc de Rusia și de Ucraina. Lucrurile au evoluat într-o dinamică nefericită.

Citește și Daniel Constantin: “Vreau să le mulțumesc colegilor din organizația PNL Argeș”

Care este soluția într-o astfel de perioadă, a unei posibile crize economice? Ce putem face noi ca cetățeni?

– Cel mai bine este să rămânem calmi în astfel de situații. Mă uit și la declarațiile ministrului Agriculturii, care au același rol – de a liniști populația. Eu spuneam acum câteva săptămâni, atunci când nu prea se vorbea de criza alimentară, că ar trebui să ne uităm cu mai mare atenție la rezerve. Aș fi făcut acest lucru chiar înainte de izbucnirea conflictului. Cel mai important ar fi să se termine invazia, agresiunea rusească din Ucraina și atunci probabil că lucrurile, într-un anumit timp, vor reveni la normal. Este necesară şi o grijă sporită din partea autorităților, astfel încât mesajele publice pe care le transmit să fie fundamentate, să aibă în spate o analiză corectă, făcută permanent asupra stocurilor, asupra prețurilor și așa mai departe.


Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *