Web Analytics

Delegație din Argeș la Adunarea Generală a Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone

de | 27.06.2022 14:54 | Actualitate, Politica si Administratie

În perioada 21 – 24 iunie 2022, la Lyon (Franța) a avut loc Adunarea Generală a Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone, în care județul Argeș este membru din anul 2003. Delegația care a reprezentat județul nostru a fost condusă de Adrian Bughiu, vicepreședinte al Consiliului Județean Argeș.

La adunarea generală a Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone, alături de delegația Consiliului Județean Argeș a fost prezentă și doamna Anca OPRIȘ – Consul general al României la Lyon.  

Citește și: Pitești, locul 16 în clasamentul național care arată cum stau reședințele de județ la capitolul gestionarea deșeurilor

Adunarea a fost și una festivă fiind marcată aniversarea a 20 de ani de la crearea Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone.

Lucrările Adunării generale a Asociației Internaționale a Regiunilor Francofone au fost conduse de dl. Laurent WAUQUIEZ, Președinte al Regiunii Auvergne Rhones – Alpes și Președinte al Asociației.

Au fost aprobate rapoartele de activitate, rapoartele financiare pe anul 2021 și componența Biroului, din care Argeșul face parte.

S-a identificat necesară aprobarea documentului strategic pentru perioada 2022 – 2025 care stabilește viziunea, valorile și misiunile pentru această perioadă, precum și planul de acțiune având ca axe centrale:

Citește și: Municipiul Pitești, în topul orașelor din România privind calitatea serviciilor publice în domeniul educației

– afirmarea rolului regiunilor;

– dezvoltarea francofoniei economice;

– adaptarea politicilor teritoriale pentru mediul înconjurător, apă, biodiversitate și climat;

– formarea, cultura și locurile de muncă pentru incluziunea tinerilor.

Din agenda de lucru au făcut parte „Întâlnirile regionale dedicate politicilor publice ale colectivităților locale francofone, în favoarea tineretului”, în cadrul cărora Regiunea Normandia (Franța), Regiunea Diffa (Niger), Județul Argeș (România), Guvernoratul Kinshasa (Congo). Guvernoratul Ngazidja (insulele Comore) și Regiunea Sud Provence- Alpes- Coasta de Azur (Franța) au prezentat modele de bună practică privind politicile locale de tineret.

Citește și:  Se pregătește o nouă ediție a festivalului de reconstituire istorică de la Castrul Jidova

Din partea județului Argeș, Roxana Stoenescu – director executiv Direcția Cultură, Turism și Tineret a Consiliului Județean Argeș a avut o intervenție cu tema “Instrumente de susținere pentru proiectele de tineret în sectorul cultură, sport, mediu înconjurător”, fiind prezentată valoarea adăugată a programului derulat de C.J. Argeș. De asemenea, s-a creionat posibilitatea participării județului Argeș la proiectul Prix Liberte inițiat de regiunea Normandia (Franța).

Cu ocazia deplasării în Regiunea Auvergne Rhone Alpes, delegația Consiliului Județean Argeș a avut o întâlnire de lucru și cu doamna Christiane BRUNET- vicepreședinte al Consiliului General Savoia, responsabilă cu tineretul, familia și relațiile internaționale, având în vedere parteneriatul reînnoit în anul 2019 între județul Argeș și departamentul Savoia. Din cauza situației pandemice, relațiile de colaborare au fost întrerupte, iar obiectivele acestei întâlniri au fost exprimarea dorinței de reluare a acestor legături și perspectivele cooperării.

Citește și: Vicepreședinta Comisiei Europene pentru valori și transparență, Věra JOUROVÁ, vizitează România

Vicepreședintele Adrian Dumitru Bughiu a reiterat aceeași dorință de continuarea a parteneriatului și a propus câteva teme de actualitate:

1. Continuarea colaborării dintre Serviciul Public Salvamont din Argeș și Serviciul de Salvare Montană din Savoia (Ex : participarea profesioniștilor la intervenții/evacuări din medii abrupte – sezon estival și la intervenții de avalanșă, schimburi între formatorii câinilor de intervenție – sezonul de iarnă)

2. Schimburi de bune practici între specialiștii din instituțiile locale, pe subiecte care vor fi stabilite în această toamnă;

3. Dezvoltarea montană și turismul, prin prisma faptului că recent au fost create 9 comitete de masiv, iar Argeșul, prin dl vicepreședinte Adrian Dumitru Bughiu deține președinția Comitetului de masiv Făgăraș. A fost menționat faptul că legislația românească a fost elaborată după legislația franceză și expertiza profesioniștilor savoiarzi ar putea constitui prilej de schimburi de bune practici. Problematicile expuse de domnul vicepreședinte Bughiu au fost legate de depopularea zonelor montane, măsurile pentru stabilizarea populației în aceste zone, măsurile de susținere a fermierilor, dezvoltarea micilor industrii și nevoia unor programe pentru corelarea învățământului agricol cu nevoile identificate la nivel de masive montane.

Propunerile de acțiuni concrete vor fi stabilite în această toamnă, urmând ca anul viitor acestea să devină operaționale.
Asociația Internațională a Regiunilor Francofone a fost creată în 2002, cu scopul de a încuraja francofonia, de a favoriza schimburile și experiențele între regiunile membre, în spiritul solidarității și diversității.

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *