Web Analytics

Delapidare cu antepronunţare

de | 28.09.2017 13:16 | Dezvăluiri

10 amalia dumitrascu# Pe cine vrea, dacă vrea, să protejeze DIICOT în frauda de la Spitalul Judeţean Argeş? # În comunicatul de presă, DIICOT spune că şefa Amaliei Dumitraşcu, directoarea financiară Rodica Beşliu, a semnat „fără vinovăţie” cele 70 de bilete la ordin în valoare de 3,9 milioane lei. De unde ştia DIICOT acest lucru, fiindcă la ora emiterii comunicatului de presă nici Amalia Dumitraşcu şi nici şefa ei, Rodica Beşliu, nu fuseseră aduse încă la audieri? # Arestările de săptămâna trecută au confirmat 100% dezvăluirile din Jurnalul de Argeș, care a avertizat încă din august 2014 asupra activității infracționale a Amaliei Dumitrașcu

Joia trecută, pe 21 septembrie, procurorii DIICOT au descins la locuința Amaliei Dumitrașcu, din Pitești, la sediul firmei Rivertex Project din Ștefănești, aflat la domiciliul unuia dintre administratorii firmei, Nicolae Iordache, precum și la locuința celuilalt administrator al societății, Cătălin Iordache. Economista și complicii săi au fost conduși apoi la sediul DIICOT Pitești, pentru a fi audiați. Procurorii DIICOT au dispus reținerea Amaliei Dumitrașcu și a administratorilor firmei bidon „Rivertex”, Nicolae și Cătălin Iordache, pentru 24 de ore, iar ulterior magistrații au dispus pentru cei trei măsura arestului preventiv pentru 30 de zile. În seara zilei de joi, mai mulți martori în dosar au fost audiați de procurorii DIICOT, printre aceștia numărându-se câţiva angajaţi ai Serviciului Financiar, precum și fosta directoare economică a spitalului, Rodica Beșliu, șefa directă a delapidatoarei. Tot atunci a fost audiată și șefa Serviciului Contabilitate, Ileana Diaconescu, aceasta având în dosar calitatea de martor. Actuala directoare economică Isabela Din, cea care i-a succedat Rodicăi Beșliu în funcție și care a descoperit uriașa fraudă de 900.000 de euro, nu a fost încă audiată de procurori.

Prejudiciul cauzat spitalului ar putea fi mult mai mare

10 BesliuPrejudiciul cauzat Spitalului Județean Argeș de către contabila Amalia Dumitrașcu e de 3.988.688 de lei, însă ar putea depăși suma de 4 milioane lei și asta pentru că activitatea economistei de la angajarea ei, în decembrie 2008, și până în noiembrie 2012 nu a fost verificată. Din câte am reușit să aflăm, în acea perioadă Spitalul Județean avea un alt program de contabilitate, al cărui conținut a fost arhivat și este păstrat pe un singur calculator din unitatea spitalicească. Din informațiile de care dispunem, anchetatorii nu au cerut până acum documente contabile anterioare datei de 27 noiembrie 2012.
De ce spuneam că procurorii DIICOT s-au antepronunțat, într-un mod foarte ciudat, asupra nevinovăției șefilor care n-au verificat-o deloc pe Amalia Dumitrașcu atâta amar de ani, ba au mai și semnat „ca primarul” toate ordinele de plată care au generat uriașa delapidare? Păi să cităm din comunicat: „Unul din membrii grupării infracționale (Amalia Dumitrașcu, n.red), angajată în calitate de contabilă a spitalului respectiv, ar fi completat și determinat persoanele responsabile din cadrul spitalului, să semneze fără vinovăție ordine de plată, cu denumirea unor societăți comerciale care au calitatea de furnizori ai spitalului, însă menționând codul de identificare fiscală și codul IBAN al unei alte societăți comerciale, controlate de grupul infracțional”.
De unde se poate deduce că șefa ei directă, directorul financiar Rodica Beșliu, cea care a semnat ordinele de plată băgate pe sub nas de Amalia ar fi considerată nevinovată apriori. Și de unde știa DIICOT-ul acest lucru, având în vedere că, la ora la care a dat publicității comunicatul de presă, Amalia nici măcar nu fusese audiată, iar directorul financiar Rodica Beșliu a dat cu subsemnatul abia seara, la ora 19.00?

Sistemele informatice ale spitalului, perturbate

Și mai e ceva în comunicatul de presă al DIICOT ce ne dă serios de gândit. În afară de cercetările pentru săvârșirea de către Amalia Dumitrașcu și administratorii firmei Rivertex Project – Nicolae și Cătălin Iordache – a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată, se spune că în aceeași cauză se efectuează și urmărirea penală in rem „sub aspectul săvârșirii infracțiunii de perturbare a funcționării sistemelor informatice”. Potrivit anchetatorilor, „documentele întocmite în fals și datele din acestea au fost introduse în sistemul electronic de evidențe contabile al spitalului, ducând la alterarea în mod grav a evidențelor și rezultatelor financiare” ale unității spitalicești. Și aici avem un mare semn de întrebare. Ce să înțelegem? Că baza de date a Spitalului Județean, inclusiv achizițiile și plata furnizorilor, a fost ștearsă sau compromisă și nu mai putem afla cine s-a servit din bugetul generos al Spitalului Județean?
„Nu s-a pierdut baza de date, nu a fost distrusă. Este vorba de dublarea facturilor şi de faptul că aplicaţia a putut da voie (n.red. – Amaliei Dumitraşcu) să facă asemenea modificări. Nu trebuia să-i permită să dubleze facturile”, explică directorul economic al spitalului, Isabela Din.

Actuala directoare economică Isabela Din a descoperit plăţile în firma bidon Rivertex Project SRL

10 Nicolae Iordache Catalin Dinca IordacheGaura uriașă de circa 40 de miliarde lei vechi provocată de Amalia Dumitrașcu în bugetul Spitalului Județean Argeș a fost descoperită de directoarea economică Isabela Din, în martie a.c. Atunci când a venit pe postul de director economic (după pensionarea fostei directoare Rodica Beșliu) și a aflat de implicarea Amaliei în dosarul fraudei de 700.000 de euro de la BCR Pitești, Isabela Din a început să o supravegheze pe economistă. În martie, la încheierea bilanțului pe primul trimestru, directoarea Din a avut curiozitatea de a verifica facturile plătite furnizorilor, descoperind astfel schema prin care banii spitalului erau dirijați către conturile societății Rivertex Project din Ștefănești. Contabila ar fi completat, în perioada noiembrie 2012 – martie 2017, un nr. de 70 de ordine de plată, în baza cărora a transferat în conturile firmei Rivertex Project SRL suma de 3.988.688 de lei. Schema fraudei era următoarea: Amalia își alegea un furnizor real al Spitalului Județean și le băga pe sub nas șefilor o factură cu numele acestui furnizor real, însă contul IBAN era al firmei bidon Rivertex Project SRL. Practic, banii delapidați din bugetul spitalului ajungeau în contul societății de textile din Ștefănești, de unde erau retrași în numerar de administratorii societății, Nicolae și Cătălin Iordache.

Managerul Aurelian Gheorghe a sesizat parchetul

11 gheorgheImediat după descoperirea fraudei, directoarea Din l-a înștiințat pe managerul Aurelian Gheorghe (foto), iar acesta a demarat un audit la Serviciul Contabilitate al spitalului. După ce suspiciunile directoarei economice Din și gaura de 40 de miliarde lei vechi din bugetul unității spitalicești au fost confirmate de raportul de audit, managerul Aurelian Gheorghe a sesizat Parchetul și a transferat-o pe Amalia Dumitrașcu de la Serviciul Contabilitate, la Compartimentul Monitorizarea Calității Serviciilor Medicale, pentru a nu mai avea acces la finanțele instituției.
Prejudiciul cauzat de Amalia Dumitrașcu spitalului este de două ori şi jumătate mai mare decât cel cauzat de ea Băncii Comerciale Române – Sucursala Piteşti (circa 16 miliarde lei vechi).

Isabela Din: „Amalia a rămas de câteva ori peste program, îmi spunea că îşi aşteaptă soţul”

Actualul director financiar al spitalului, Isabela Din, o descrie pe Amalia Dumitrașcu drept o angajată capabilă, care putea să efectueze cu ușurință sarcinile de serviciu aferente unui număr de 2-3 salariați: „Amalia Dumitrașcu era singura care rămânea peste program. După ce am venit eu director economic, am stabilit cu angajații să încerce să își termine sarcinile de serviciu în timpul programului, însă ea a rămas de câteva ori peste program. Am înțeles-o, pentru că erau ordine de plată de întocmit și se aprobau banii târziu, pe la ora patru după-amiaza. Uneori îmi spunea că rămâne să își aștepte soțul să o ia de la serviciu. Eu am crezut-o”.

Ileana Diaconescu, şefa de la Contabilitate: „Păcat că cei care reprezentau Spitalul Judeţean nu au fost receptivi la ce a scris Jurnalul, că Amalia este un pericol”

11 01Ileana Diaconescu, șefa Serviciului Contabilitate, spune despre Amalia că era angajata perfectă și că nimeni nu ar fi bănuit că aceasta va delapida Spitalul Județean. „Acum suntem într-un proces în curs de cercetare, am fost chemată ca martor și nu am voie să declar nimic. Păcat că cei care reprezentau unitatea sanitară nu au fost receptivi la ce ați scris dvs în Jurnalul de Argeș referitor la speța cu BCR-ul, că Amalia este un pericol. Poate se oprea chestia asta. Cei de la conducere puteau foarte bine să o înlăture de la ce făcea ea. Este regretabil pentru toată unitatea, pentru toți salariații că s-a aruncat cu asemenea noroi. Eu eram în unitate la angajarea Amaliei. Ea este o femeie foarte puternică, nu refuza niciodată nicio sarcină de serviciu, se implica foarte mult. Avea putere de muncă, memorie, rapiditate. Nu bănuiai că poate să aibă un asemenea comportament. A fost o colegă foarte bună, nu a iscat vreodată un scandal. Din contră, era săritoare, toate lucrările le dădea la termen. A îmbrăcat două personalități, una bună, una rea într-o singură persoană. Nimeni nu bănuia că are de gând să facă lucruri rele”, spune șefa Serviciului Contabilitate. Întrebată de ce nu a observat nimeni, până la venirea pe funcție a directoarei economice Isabela Din, sumele uriașe transferate de Amalia către SC Rivertex Project, Ileana Diaconescu ne-a răspuns: „E o anchetă făcută în curs, a fost vechea conducere. Nu pot să comentez nimic”.

Gaura uriașă de circa 40 de miliarde lei vechi provocată de Amalia Dumitrașcu în bugetul Spitalului Județean Argeș a fost descoperită de directoarea economică Isabela Din, în martie a.c. Atunci când a venit pe postul de director economic (după pensionarea fostei directoare Rodica Beșliu) și a aflat de implicarea Amaliei în dosarul fraudei de 700.000 de euro de la BCR Pitești, Isabela Din a început să o supravegheze pe economistă. În martie, la încheierea bilanțului pe primul trimestru, directoarea Din a avut curiozitatea de a verifica facturile plătite furnizorilor, descoperind astfel schema prin care banii spitalului erau dirijați către conturile societății Rivertex Project din Ștefănești. Contabila ar fi completat, în perioada noiembrie 2012 – martie 2017, un nr. de 70 de ordine de plată, în baza cărora a transferat în conturile firmei Rivertex Project SRL suma de 3.988.688 de lei. Schema fraudei era următoarea: Amalia își alegea un furnizor real al Spitalului Județean și le băga pe sub nas șefilor o factură cu numele acestui furnizor real, însă contul IBAN era al firmei bidon Rivertex Project SRL. Practic, banii delapidați din bugetul spitalului ajungeau în contul societății de textile din Ștefănești, de unde erau retrași în numerar de administratorii societății, Nicolae și Cătălin Iordache.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole