Defrişările de la Vidraru, scanate cu elicopterul

de | 6.04.2011 22:32 | Dezvaluiri

# În urma unei acţiuni coordonate de IGPR, Marcel Tudor, şeful Ocolului Vidraru, s-a ales cu dosar penal. Elicoptere, camere de luat vederi, poliţişti şi mascaţi. Nu, nu este vorba de intervenţia militară din Libia, ci de o acţiune silvică în sistem integrat, derulată pe parcursul a două zile în Argeş (23-24 martie) şi care s-a lăsat cu dosar de cercetare penală pentru şeful Ocolului Silvic Vidraru, Marcel Tudor, pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere ilegală de arbori.

Cu elicopterul, după hoţii de lemne

Acţiunea poliţiştilor de la IGPR a fost una extrem de spectaculoasă. La desant au participat poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Ordine Publică – Biroul pentru Protecţia Fondului Forestier şi Piscicol, care au coordonat direct activităţile desfăşurate, poliţişti şi un echipaj S.P.I.R. din cadrul IPJ Argeş, specialişti silvici din cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor, Romsilva, ITRSV Vâlcea şi Braşov, comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu şi un elicopter care a survolat zona de acţiune, furnizând echipelor de la sol date operative privind locurile de depozitare şi prelucrare a materialului lemnos. Rezultatul? Verificările efectuate la Ocoalele silvice Vidraru şi Domneşti, precum şi la mai multe societăţi comerciale s-au lăsat cu şase infracţiuni, dintre care trei pentru tăieri ilegale, 15 amenzi de peste 180.000 de lei şi aproximativ 400 metri cubi de lemne ridicate în vederea confiscării. Cireaşa de pe tort a reprezentat-o însă dosarul penal care i s-a întocmit lui Marcel Tudor, şeful de ocol de la Vidraru, pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere ilegală de arbori.

Viceprimarul din Pietroşani, băgat până-n gât

Povestea a început ca urmare a unei reclamaţii făcute la adresa a două firme din comuna Pietroşani, “Doi brazi” şi “Andris”, specializate în prelucrarea primară a lemnului şi exportul de cherestea, în curtea cărora au fost observate stocuri uriaşe de buşteni. Societăţile de care am amintit sunt deţinute de viceprimarul Ion Ghilencea şi, respectiv, Ion Andrei, care sunt şi proprietari a câteva sute de hectare de pădure teleportate de la Călineşti în zona Cumpăna şi Valea cu Peşti. Mai exact, primul are 400 de hectare, iar cel de-al doilea 150, suprafeţele de care vorbim fiind cumpărate în anul 2009. Şi, aţi ghicit, exploatate la modul barbar, dovadă că într-un singur an au tăiat cât pentru zece, ajungând în situaţia de a epuiza rapid cota alocată.

Şeful de ocol la nevoie se cunoaşte

Iar în situaţii de acest gen, este mai mult decât indicat să ai prieteni care să-ţi pună o vorbă, pardon, o marcă bună. Aşa cum s-a întâmplat cu inginerul Marcel Tudor, şeful Ocolului Vidraru, care a sărit în ajutorul celor doi oameni de afaceri. Cum? Foarte simplu. Pădurea aflată în proprietatea lui Ghilencea şi Andrei era păzită şi administrată de ocolul silvic, astfel încât marcările şi tăierile puteau fi făcute doar cu acordul sau, dacă vreţi, complicitatea silvicultorilor. Pentru că, în cazul de faţă, inginerul Marcel Tudor a fost complice la defrişarea unor suprafeţe importante de pădure. Modul de lucru al şefului ocolului a fost cel clasic: a dispus marcarea de arbori pe picior, brazi şi molizi ajunşi la maturitate, deci numai buni de exploatat, ca fiind doborâturi de vânt. Asta în ciuda faptului că în pădurea cu pricina dădeai cu tunul şi nu găseai arbori rupţi de vânt, lucru constatat inclusiv de poliţiştii care au efectuat razia de acum două săptămâni. Efectuându-se verificări în teren, s-au constatat tăieri ilegale de arbori în număr de aproximativ 350 de cioate, fapt pentru care reprezentanţii Ministerului Mediului şi Pădurilor au dispus retragerea autorizaţiilor de exploatare, urmând ca reprezentanţii I.T.R.S.V. să efectueze controlul de fond în vederea stabilirii prejudiciului cauzat şi anularea cioatelor ce provin de la arborii tăiaţi ilegal. De asemenea, organele de control au mai observat faptul că, din septembrie 2010, de când a fost pus în funcţie, Marcel Tudor a dispus marcarea de doborâturi de vânt fără avizul ITRSV, iar arborii nu aveau trecut numărul de ordine. Ca să nu mai vorbim că în registrul de încredinţare a mărcilor nu era specificat felul tăierii. Consecinţa prieteniei dintre inginerul Marcel Tudor şi cei doi oameni de afaceri din Pietroşani este dezastruoasă: păduri chelite şi transformarea unei zone superbe într-un deşert.

Antecedentele lui Marcel Tudor

Şeful Ocolului Silvic Vidraru nu se află la prima ispravă penală. El a ieşit în evidenţă şi iarna trecută, chiar înaintea Crăciunului, cu sute de brazi tăiaţi ilegal şi depozitaţi la păstrăvăria de la Oieşti. Cea mai tare ispravă a inginerului Tudor se leagă însă de o inginerie funciară cu cântec care datează din perioada în care se afla la conducerea Ocolului Şuici. Atunci i-a retrocedat actualului primar din Curtea de Argeş 25 de hectare de pădure, cu toate că Ninel Diaconu avea posibilitatea să primească pe vechiul amplasament. A urmat un imens scandal în urma căruia Marcel Tudor a fost la un pas de suspendare, scăpând însă după ce a intervenit la cine trebuie.

S-a pus batista pe ţambal?

În ciuda amplorii controlului, silvicultorii care au călcat strâmb au şanse mari să scape basma curată. Vineri s-a vorbit de excluderea celor implicaţi din Corpul Silvicultorilor, apoi de faptul că li se va desface contractul de muncă, pentru ca, la începutul acestei săptămâni, să aflăm că, în afara dosarului penal, vinovaţii s-au ales doar cu o sancţiune administrativă. Ceea ce ridică mari semne de întrebare în legătură cu dorinţa autorităţilor de a se implica în stoparea unui fenomen care transformă codrii seculari într-un peisaj selenar. 
(Neluţu DINU)

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Jurnal de Arges

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești
”Good vibes” pentru prima oară pe scena Filarmonicii Pitești

Festivalul internațional de canto pentru copii și tineret ”Good vibes” s-a desfășurat la Pitești, în perioada 20-21 mai 2022.  La această competiție, s-au înscris peste 200 de copii, din care au rămas 100 de copii, după preselecții, din România, Republica...

Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș
Pitești: Reabilitarea scărilor publice, pe strada Făgăraș

Primăria Municipiului Pitești, prin Administrația Domeniului Public, a executat lucrări aferente proiectului ”Reabilitare scări publice strada Făgăraș, zona blocurilor E1-E2, E2-E3, E3-E4 - Școala Gimnazială Alexandru Davila, municipiul Pitești, județul Argeș”....


Loading RSS Feed