Web Analytics

Decupaje de la Simfonie

de | 3.05.2012 18:45 | Actualitate

# Emil Constantinescu a fost vedeta evenimentului. # Fostul preşedinte ne-a mărturisit că se relaxează, curățind copacii la casa părintească de la Brăduleț. Fostul preşedinte Emil Constantinescu a fost unul dintre puţinii politicieni invitați să participe la deschiderea oficială a Simfoniei Lalelelor, de la pavilionul expozițional Casa Cărţii. Zgârcit cu declaraţiile politice, fostul şef de stat a avut câteva îndemnuri pentru mai tinerii colegi şi asta exact în momentul în care, la Bucureşti, se dezbătea moţiunea împotriva Guvernului Ungureanu. “Vin aici, la Pitești, cu mare bucurie pentru că Simfonia Lalelelor înseamnă mai mult decât plăcerea florilor,  înseamnă armonie şi armonia este semnalul de care avem nevoie. Să reuşim să facem ca instrumente diferite, voci diferite, să cânte bine împreună ! Cred că în momentul în care vom avea un proiect comun, o viziune, un proiect de durată, şi chiar un proiect de guvernare comun, atunci toate tensiunile acestea care au loc în timpul alegerilor se vor diminua. De fapt, avem nevoie acum să construim şi nu putem să construim decât împreună, în aşa fel încât să existe o atmosferă în care oamenii care au valoare să poată să o şi facă. Valoarea trebuie să fie promovată de către toţi, altfel nu reuşim să depăşim impasul acesta.”
De la Piteşti, Emil Constantinescu, care a venit însoțit de soție, a plecat la Brăduleţ pentru a petrece sfârşitul de săptămână. Acesta era nerăbdător să vadă narcisele şi lalelele care au înflorit în curtea casei părinteşti. De asemenea, fostul preşedinte se grăbea să renunţe la costum şi să profite de vremea însorită pentru a curăţa copacii din gospodărie şi a tunde iarba, activităţi pe care, după cum a mărturisit, agreează să le facă de unul singur pentru că îl relaxează.                                                                          
Alina Crângeanu

***

Transmisie instant a Emei Pendiuc. Fata primarului a pus Simfonia pe Facebook

Înconjurat de atâţia ambasadori, ataşaţi ai ambasadelor, reprezentanţi ai comunităţilor europene cu care Piteştiul este înfrăţit, dar mai puţin de politicieni, Tudor Pendiuc  a fost și la această ediţie a Simfoniei Lalelelor secondat de familie. În permanenţă cu un pas în urma primarului s-a aflat soţia sa, Gabriela. Tovarăşa de viaţă a fost, de altfel, și cea căreia edilul Piteştiului i-a dăruit buchetul de lăcrămioare pe care l-a primit în timpul turului expoziţiei florale. De la eveniment nu a lipsit Ema Pendiuc, fiica cea mare a primarului Piteştiului, care  a venit însoțită de soț, Cosmin Croitoru, dar nici mezina, Ariana. De altfel, Ema, jurnalistă la TVR, a  fotografiat tot timpul aranjamentele florale expuse la Casa Cărţii, cu telefonul mobil şi le-a postat imediat pe platforma de socializare Facebook. Astfel că primele fotografii de la Simfonie au ajuns în timp real pe Internet şi mai apoi la televizor, grație Emei Pendiuc, care a fost tot timpul pe fază, atât ca ziaristă, cât și ca fiică a celui care organiza evenimentul.  A.C.

***

Studenţii Universităţii de Stat au defilat în premieră

Cel mai mare eveniment al oraşului nostru, Simfonia Lalelelor, la a 35-a ediţie, s-a desfăşurat  în acest week-end. Simfonia Lalelelor este un brand, reuşind de fiecare dată să-i încânte pe piteşteni şi pe oaspeţii de pretutindeni.
Şi în acest an, festivalul a început cu binecunoscuta Parada Florilor care, de această dată, a adunat participanţi de la grădiniţă până la facultate. Participarea studenţilor de la Universitatea din Piteşti la paradă a fost o noutate. Rectorul Ionel Didea consideră că ciclul de învăţământ se încheie cu facultatea, deci Universitatea trebuie să fie prezentă: ”Ca formator de educaţie, Universitatea trebuie să fie activă şi implicată în proiectele comunităţii”.
Studenţii au fost un exemplu
55 de studenţi au defilat îmbrăcaţi în robe, reprezentând cele 11 Facultăţi din cadrul Universităţii din Piteşti şi au intonat imnul ”Gaudeamus igitur”. Deşi parada a început cu o oră întârziere, a fost un real succes. Rumoarea, angoasele, forfota au luat sfârşit în momentul în care carul alegoric ce deschide an de an Parada Florilor a pornit la drum. Studenţii, îmbrăcaţi în robe, au avut o atitudine exemplară. Clar că emoţiile au fost mari, în faţa Primăriei fiind opt ambasadori şi delegaţii din mai multe ţări precum şi multe personalităţi naţionale. Badea Roxana, studentă în cadrul Facultăţii de Drept, ne-a declarat: „Mă bucur că am luat parte la această festivitate. Trebuia să facem asta mai demult. Eu una chiar sunt puţin supărată, deoarece sunt în an terminal şi nu mai am ocazia să mai trăiesc acest sentiment deosebit, de a fi privită de nume mari ale acestui oraş şi nu numai”. Iar Cristiana Miu, studentă în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice, a spus, încântată: ”Cel mai onorant pentru mine a fost că Primarul însuşi apreciază realizările studenţilor. Nu e puţin lucru să îţi fie recunoscută munca de oameni importanţi din comunitatea în care trăieşti. Abia aştept  cea de-a 36 ediţie a Simfoniei Lalelelor”. În încheiere, se poate spune că piteştenii au avut parte de un regal în acest weekend, pe lângă expoziţia florală fiind şi un concert în aer liber susţinut de Andra şi trupa Iris care, de asemenea, împlineşte 35 de ani. Nu a lipsit nici focul de artificii şi spectacolul fântânii muzicale din piaţa Primăriei.
Iov Alina, Vărzaru Anca

***

”Casuţa vrăbiuţelor” a atras mii de vizitatori. Colonelul Catinca aduce natura în casele oamenilor

Printre zecile de expozanți care și-au prezentat creațiile la standul expozițional al Simfoniei Lalelelor, un colțișor pitoresc desprins parcă din natură chiar nu putea fi trecut cu vederea. „Căsuța vrăbiuțelor”, așa și-a denumit colonelul în rezervă Ion Catinca minunăția artistică ce fura privirile vizitatorilor și le stârnea curiozitatea. Dar  ce avea inedit acest stand? Mâinile dibace și pricepute ale pensionarului militar călăuzite de dragostea lui pentru frumos au realizat patru cuiburi pentru păsărele, unele din rădăcini împletite, altele din scorburi decupate din trunchiuri de arbori, pe care le-a așezat într-un decor creat din lemn și piatră, iar ca pete de culoare și parfum a folosit flori de tipul celor care se găsesc în mai toate curțile oamenilor. O proiecție video, cu 100 de slide-uri, înfățișa micile vietăți înaripate în diferite ipostaze și completa „atmosfera”. „Standul acesta este creaţia mea, din inspiraţie proprie. Am imaginat un colţ unde să îşi găsească liniştea păsărelele şi în special vrăbiuţele. Mă ocup cu amenajarea unor grădini, spaţii verzi, lucrez şi în placări din piatră, decorez artistic crame şi locuri de odihnă. În interiorul unei case, pot să decorez o pivniţă, îmbinând lemnul cu piatra, prin placare. Păstrez elementele de lemn şi piatră aşa cum se găsesc în stare naturală, fără să le sculptez, ci doar încastrez piatra în lemn.”, explică colonelul Ion Catinca. Este dâmbovițean, dar vreme de mai bine de 30 de ani a fost cadru militar la unitatea de transmisiuni din Pitești, iar pasiunea pentru acest gen de amenajări și-a descoperit-o de-a lungul timpului, încă din perioada când mai era cadru activ. Și-a lăsat amprenta artistică și la locul de muncă, la unitatea militară, unde a decorat camera de protocol și a transformat-o într-un loc relaxant și armonios. A mai decorat spații interioare la Predeal și la Viforâta, lângă Târgoviște, și este mereu solicitat. Așa că s-a adaptat cerințelor pieței și, asemeni unui profesionist, colonelul Catinca și-a făcut un book de prezentare pe care îl arată, cu mândrie, vizitatorilor.
Adriana Gândilă

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii