Web Analytics
scris marți, 07.05.2024

Declarația Unică, 2024. Care este termenul limită și cine sunt românii care trebuie să o depună

Declarația Unica 2024 este obligatorie pentru toate veniturile provenite din activități independente, precum și pentru veniturile din chirii, bursă, dobânzi, dividende sau din tranzacții cu criptomonede.  Contribuabilii care încep o activitate în cursul anului fiscal sau obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală și care nu au avut până atunci obligația depunerii Declarației Unice trebuie să o depună în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului sau încheierii contractului între părți.

Declarația Unică, 2024. Care este termenul limită și cine sunt românii care trebuie să o depună

Citește și: Polițiștii locali protestează miercuri  în fața Guvernului

Cetățenii care au încasat anul trecut venituri suplimentare faţă de salariu, precum cele din chirii, investiţii, dobânzi sau activităţi independente, trebuie să depună Declaraţia unică până pe 27 mai. Acelaşi termen este valabil şi pentru plata taxelor pe aceste sume, adică impozit pe venit, asigurări de sănătate şi contribuţia pentru pensie sau şomaj. Ultimele două se plătesc plafonat, la 6, 12 sau 24 de salarii minime. Potrivit legii, salariul minim luat în calcul pentru veniturile aferente anului trecut este de 3.000 de lei, chiar dacă acesta a fost majorat la 3.300 de lei.

Legea mai spune că amenda pentru nedepunerea Declaraţiei unice este între 50 şi 500 de lei, iar dacă veniturile sunt declarate cu întârziere, contribuabilul va plăti dobânzi şi penalităţi pentru fiecare zi de întârziere.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *