Web Analytics

Decizia primăriţei Lasconi de a muta audienţele în stradă, criticată de Avocatul Poporului

de | 8.09.2022 13:00 | Actualitate, Dezvăluiri, Home, Politica si Administratie

Biroul Teritorial Pitești s-a sesizat din oficiu în legătură cu decizia primarului municipiului Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, de a acorda audiențe pentru cetățeni în stradă ca o formă de protest îndreptată împotriva prefectului județului Argeș. Anterior, acesta atacase în instanța de contencios administrativ autorizarea la construcție a lucrărilor de reabilitare a Bulevardului Pardon și de aici supărarea doamnei Lasconi. Au fost solicitate Primăriei Municipiului Câmpulung Muscel clarificări despre cum a fost modificat programul de audiențe și dacă schimbarea locației a fost stabilită în acord cu dispozițiile legale în vigoare.

De asemenea, primăria a fost întrebată care au fost motivele pentru desfășurarea programului de audiențe în afara sediului primăriei și care au fost măsurile de protejare a sănătății și siguranței fizice pentru cetățenii prezenți la audiențe, dar și pentru funcționarii primăriei în condițiile unor temperaturi foarte ridicate.
Primăria a răspuns că a procedat conform procedurii operaționale privind audiențele și că motivele pe care s-a fundamentat această modificare reprezintă o formă de protest față de acțiunea prefectului în condițiile în care lucrările la acest obiectiv de importanță majoră pentru câmpulungeni și emblematic pentru oraș
Concluziile care s-au desprins din răspunsul Primăriei municipiului Câmpulung sunt următoarele: În situația dată, orice persoană fizică sau asociație/organizație locală care se consideră vătămată într-un drept al său prin suspendarea lucrărilor la obiectivul ale cărui acte de autorizare sunt supuse, în prezent, controlului instanței de contencios administrativ, poate fi intervenient în cauză.

Citește și Lasconi a scăpat de un împrumut

Însă ”decizia primarului de mutare a audiențelor într-o locație publică exterioară sediului primăriei, chiar și temporar, nu poate îmbrăca forma unui protest individual care angajează și modifică, temporar, întreaga activitate specifică a autorității publice”. În plus, referitor la demersul Instituíei Prefectului, Acocatul Poporului mai spune că „suspendarea autorizației de construire este utilă și poate scuti de viitoare pierderi nu doar persoana vătămată de lucrările de construire autorizate, ci și investitorul/beneficiarul autorizației de construire. În acest sens, Curtea Constituțională, prin Decizia nr. 135/2005, a arătat că posibilitatea de a suspenda o autorizație de construire vizează atât protejarea drepturilor și intereselor legitime ale părților care solicită instanței anularea autorizației de construcție, cât și drepturile și interesele legitime ale titularului autorizației, care, în cazul în care acțiunea va fi admisă, va realiza mai puține pierderi decât în cazul în care, pe durata acțiunii, lucrările de construcții ar fi continuat”.

Citește și Elena Lasconi a redus consumul de carburant al mașinilor Primăriei. Bonurile de benzină, înlocuite cu carduri netransmisibile

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *