Web Analytics
scris miercuri, 29.11.2023

Decizia justiției franceze: Prințul Paul scapă de închisoarea din România

Curtea de Apel din Paris a respins, miercuri, cererea de extrădare a prințului Paul Philippe al României către autoritățile de la București, argumentând că unul dintre judecătorii din completul de judecată din România nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcție.

Decizia justiției franceze: Prințul Paul scapă de închisoarea din România

Citește și: Patronii staţiei GPL de la Crevedia, plasaţi în arest la domiciliu


Potrivit unor surse, instanța franceză si-a depășit flagrant competențele atribuite prin decizia-cadru JAI 2002/584 privind mandatul european de arestare. Poate fi considerată o imixtiune în procedura de judecată a instanțelor din România. Reprezentantul parchetului francez a anunțat că va face recurs in prezenta cauză.Elementul straniu din această soluție este faptul că pare a fi o rejudecare a cauzei de către instanțele din Franța. Acesta este atributul exclusiv al instanței naționale.

Citește și: Prefectul Perianu, despre aducerea unor medici ATI de la Mioveni la Judeţean: „Nu poate fi decât o situaţie temporară”


Paul Philipe Al Romaniei a făcut obiectul unui mandat european de arestare emis la 18 decembrie 2020, la o zi după ce a fost condamnat definitiv în România la trei ani şi patru luni închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa. În acest caz, 18 persoane au fost condamnate, printre care oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Beny Steinmetz, iar prejudiciul adus statului a fost estimat de procurori la 145 de milioane de euro.
El a fost arestat provizoriu la data de 27 iunie 2022, în Franţa, în vederea executării mandatului european de arestare emis de către autorităţile judiciare române, în baza hotărârii judecătoreşti definitive de condamnare.Potrivit Ministerului Justiţiei din România, instanţa din Republica Franceză este competentă să decidă asupra modalităţii de executare a acestui mandat european de arestare şi asupra predării persoanei solicitate.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită