Web Analytics

„De multe ori, el ORL-istul intervine în situaţii limită, dramatice” (II)

de | 7.12.2017 10:19 | Cultură

15 IonSerban# Convorbiri neconvenţionale cu doctorul Ion Şerban

# Sunteţi credincios? Creştin – ortodox?  
– Da! Copil fiind am primit acea minimă educaţie duhovnicească, care ulterior trecând prin frământările inerente vârstei am găsit – fără a putea argumenta că răspunsul meu la aceste frământări este Dumnezeu. Numai prin credinţă acest minunat popor – poporul român – a putut supravieţui, trecând prin momente de grele încercări – războaie – culminând cu oprimarea comunismului!
# Un preot creştin înjunghiat în umbra altarului. Sute de oameni striviţi pe asfalt. Alţii, doborâţi sub gloanţe sau căzuţi sub vârful cuţitelor… Credeţi că există un pericol al invaziei islamice?
– Sigur, în vremurile pe care le trăim asistăm atât în lumea occidentală cât şi în fostele ţări socialiste, la asemenea reacţii abominabile! Pe de o parte îi văd pe cei alienaţi mintal – scăpaţi de sub control; iar cealaltă categorie o reprezintă cei care au pierdut orice speranţă pentru ziua de mâine – şomajul, drogurile etc. Referitor la o posibilă invazie islamică? Nu cred că nu poate fi stăvilită ura şi setea de răzbunare a unor islamişti înrolaţi în grupări care nu au decât o deviză: a distruge! Deşi este o problemă delicată – raţiunea va triumfa!
# Pe de altă parte, mulţimi de băştinaşi care îşi părăsesc locurile natale (riscând să se înece în valurile mărilor) de coşmarul de acasă. Tineri, bătrâni, bărbaţi, femei, cu copii de alăptat, panică generală… Este dispusă populaţia să-i primească? Se va putea adapta? Familii mixte? Enclave rivale? Agonie generală? Alt popor?
– Este una dintre problemele ardente la ordinea zilei!! Sunt popoare care trăiesc ororile războiului – vezi Irak, SIRIA etc., fiind decimate, sau rămase cu handicap major (membre, cărnuri amputate etc.). Imposibilitatea de a se alimenta, fără adăpost, etc. Cei care supravieţuiesc încearcă prin exodul în masă” să-şi găsească o nouă patrie! Popoarele ţărilor spre care se îndreaptă aceşti dislocaţi sunt reticente a le primi! Se pun probleme majore – în a le asigura securitatea, cazarea, asistenţa medicală, şcolaritatea copiilor etc. etc.! Superputerile lumii fac eforturi în a găsi cele mai convenabile soluţii în rezolvarea acestei delicate situaţii!!! Fireşte, nu este uşor, dar sunt convins că şi în aceste situaţii raţiunea va triumfa!
# Să închidem paranteza cu aceste probleme care frământă opinia publică. Din atâtea profesii, de ce aţi ales medicina? Din orgoliu? Pentru bani? Din vocaţie? Din alte motive?
– Eram la o vârstă fragedă şi fără informaţii la acea vreme despre o profesie sau alta!! Am optat spre medicină nu din orgoliu, pentru bani nici atât! Din vocaţie? Nu cred! Poate – o vagă influenţă au avut bunicul şi tatăl meu, din câte îmi amintesc!
# Şi de ce tocmai ORL?
– Targetul meu nu a fost această specialitate. Dar am optat la concursul de secundariat pentru grupa specialităţilor chirurgicale, ORL făcând parte din această grupă – am ales această specialitate – fără să ştiu ceva anume despre ea?! Mai târziu, când am pătruns în tainele specialităţii, am fost cu adevărat cucerit!
# Glota, epiglota, coardele vocale, faringele… Mai vedeţi şi altceva dincolo de piesele anatomice?! Aceste piese anatomice fac parte dintr-un tot unitar, biologic – fiinţa umană!
– Respiraţia, fonaţia, vorbirea, masticaţia sunt elemente vitale ale existenţei noastre! Deci nu pot disocia anatomicul de funcţiile vitale!
# Pentru mine, profanul e un loc banal… Nasul, gâtul, urechile, sunt importante şi ele?
– Cum pot fi banale aceste organe, care asigură într-un tot unitar – respiraţia, mirosul, actul masticaţiei – deglutiţia, auzul, echilibrul fără de care existenţa noastră nu ar fi posibilă!!!
# Se poate spune că acesta este poarta între trup şi univers? Pe aici pătrunde aerul, apa, hrana, spiritul vital. De aici poţi să rămâi surd şi mut. Pe aici ne părăseşte sufletul…
– Într-adevăr începutul şi… sfârşitul!
# Medicul ORL-ist este paznic la aceste miracole?
– De multe ori, el ORL-istul intervine chiar în situaţii limită, dramatice, salvăm vieţi, dând o nouă strălucire acestor miracole!

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii