Web Analytics

De la şef de operaţiuni în Irak, în cătuşe

de | 6.01.2011 16:39 | Dezvăluiri

# Mărirea şi decăderea generalului Chiriţă, fostul comandant al Garnizoanei Piteşti. Recentul scandal al corupţiei din  armată, scandalul traficului cu angajări şi admiteri în şcolile militare, are rădăcini adânci în Garnizoana Piteşti. După cum se ştie, în sarabanda afacerilor necurate sunt angrenate numele a două unităţi militare de elită: Şcoala Militară Basarab I şi Şcoala de Aplicaţii Mihai Viteazul. Dintre cei cinci ofiţeri arestaţi, patru sunt de la Piteşti, unul dintre ei, colonelul Vasile Belciug, fiind chiar comandantul garnizoanei, iar altul, generalul Mihai Chiriţă, are un CV de-a dreptul impresionant. Din păcate, cei doi au ajuns într-un timp foarte scurt să distrugă un renume câştigat în câteva zeci de ani de muncă. Funcţii de comandă ale unor unităţi cheie, funcţii importante în structurile centrale ale Armatei ori în teatrele de operaţiuni reprezentau blazonul celor doi ofiţeri. Despre Mihai Chiriţă se spunea chiar că, în câţiva ani, va ajunge şeful Statului Major General, practic capul Armatei Române. De la mărire la decădere, de la onoarea militară la dezonoarea cătuşelor a fost doar un pas, pasul şpăgii (70.000 de euro şi 1.800 de lei) şi al renunţării la demnitatea de ofiţer în favoarea banilor murdari. Şi colonelul Belciug şi generalul Chiriţă aveau perspective extraordinare în Armata Română. Din păcate, de acum înainte se va vorbi despre ei la modul total opus faţă de cum erau obişnuiţi. Ce statut au acum cei doi ofiţeri superiori se ştie, sunt arestaţi preventiv. Ce au fost, vă prezentăm în cele ce urmează.

Biografia generalului

Fost comandant al Garnizoanei Piteşti, generalul Mihai Chiriţă s-a născut la 13 iunie 1955, în comuna Nucşoara, judeţul Argeş, acolo unde a copilărit până la vârsta de 10 ani. A urmat cursurile claselor primare în comuna natală şi cursurile claselor gimnaziale la Câmpina, în judeţul Prahova. „La Nucşoara nu aveam condiţii şi eram foarte săraci. Nu aveam curent electric şi-mi amintesc că citeam la o lampă pe gaz. Cel mai important moment din viaţa mea a fost cu siguranţă acest salt de la satul de munte la civilizaţie. Şi spun civilizaţie pentru că am venit pentru prima dată în contact cu becul, gazul, asfaltul sau blocurile. A fost un şoc extraordinar de mare”, spunea în urmă cu câţiva ani, în ziarul nostru, generalul. În perioada 1970-1974, Mihai Chiriţă a urmat cursurile liceului militar de la Breaza, începându-şi cariera militară la numai 14 ani. După absolvire a dat examen la Şcoala de Ofiţeri de Artilerie de la Sibiu, acolo unde a fost admis fără probleme. În 1977 a finalizat cursurile şcolii de ofiţeri cu gradul de locotenent de artilerie, fiind şi şef de promoţie. În acelaşi an a fost repartizat la Ploieşti, acolo unde şi-a început cu adevărat cariera militară. Aici a lucrat 11 ani, iar în 1995 s-a întors ca şi comandant al unităţii în care a păşit ca ofiţer. Între 1982 şi 1984 a urmat cursurile Academiei Militare şi a terminat ca şef de promoţie, iar de atunci a urcat în ierarhia militară atât din punct de vedere al funcţiilor, cât şi al gradelor.  A promovat succesiv treptele carierei militare, de la comandant de batalion până la comandant al Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre Basarab I din Piteşti iar din 2001 a devenit şi doctor în ştiinţe militare. De la Piteşti a fost promovat într-o funcţie superioară în cadrul Statului Major al Forţelor Terestre iar de la 1 decembrie 2004 a fost avansat la gradul de general de brigadă (o stea). La 1 mai 2005 s-a întors la Piteşti şi  a devenit comandant al Şcolii de Aplicaţii pentru Unităţi de Luptă Mihai Viteazul şi al Garnizoanei Piteşti, structură ce cuprindea la acea vreme garnizoanele Piteşti, Predeal, Făgăraş, Turda şi Caracal. La sfârşitul lui mai 2008, generalul Mihai Chiriţă a fost numit şeful operaţiunilor în cadrul coaliţiei militare internaţionale din Irak devenind practic al treilea om ca importanţă în acel teatru de luptă. După întoarcerea în ţară a devenit şeful Direcţiei Doctrină şi Instrucţie din cadrul MApN şi a fost avansat la gradul de general maior (două stele). Înainte de a fi deferit Justiţiei, generalul Chiriţă a fost comandantul exerciţiului NATO, DACIA 2010, de la Cincu- Braşov. Pe 20 decembrie 2010  Mihai Chiriţă a fost eliberat din funcţie de către ministrul Apărării şi trecut în rezervă, prin decret prezidenţial, ca urmare a arestării sale preventive pentru fapte de corupţie.

Colonelul Belciug era şi el fost comandant al Garnizoanei Piteşti

Născut pe 2 ianuarie 1961 în localitatea Vereşti din judeţul Suceava, colonelul Vasile Belciug, fost comandant al garnizoanei Piteşti a urmat între 1976 şi 1980 cursurile liceului militar din Câmpulung Moldovenesc. După liceu, a vrut să devină pilot în aviaţia militară, dar a picat la ultimul test. Între 1980 şi 1983 a urmat cursurile şcolii de ofiţeri de tancuri de la Piteşti, după care a lucrat neîntrerupt, până în 2007, la Şcoala Militară de Tancuri, trecând prin diverse trepte ierarhice. Din 1994 până în 1999, a făcut facultatea de ingineri, specializarea autovehicule rutiere din cadrul Universităţii Piteşti. A mai făcut un master, două cursuri postuniversitare, un doctorat şi în paralel a continuat pregătirea în domeniul militar. În anul 2007, pentru că la şcoala militară din Piteşti nu mai exista o altă funcţie de colonel şi pentru că îndeplinea toate condiţiile pentru a fi avansat la acest grad, Vasile Belciug s-a transferat la Corpul de Control şi Inspecţie al Ministerului Apărării, unde a îndeplinit funcţia de şef de birou. În primăvara lui 2010 colonelul Vasile Belciug a fost numit comandant al Şcolii de Aplicaţii Mihai Viteazul şi al Garnizoanei Piteşti. La fel ca şi în cazul generalului Chiriţă, în ziua în care a fost arestat preventiv pentru fapte de corupţie, colonelul Belciug a fost demis din funcţie şi trecut în rezervă de către ministrul Apărării.
(Marius Ionel, Florin Silvestru)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii