Web Analytics

De la ruşi vine ploaia… de bani pentru salvarea Arpechim

de | 26.04.2012 16:59 | Politica si Administratie

# Licitaţia pentru vânzarea Oltchim a intrat în linie dreaptă # Mihai Georgescu, fostul director general al combinatului, şi liderii sindicali de pe platformă cred că TISE ar fi cartea câştigătoare pentru Arpechim. Săptămâna trecută a expirat termenul de depunere a înscrierilor pentru companiile interesate de preluarea Oltchim Râmnicu Vâlcea, companie în a cărei componenţă se află Petrochimia Arpechim şi a cărei activitate depinde de Rafinăria Arpechim. Cum cele trei entităţi industriale au fost gândite drept componente ale unui flux tehnologic integrat, soarta platformei petrochimice Arpechim Piteşti depinde acum de buna credinţă a viitorului investitor de la Oltchim. Compania rusească TISE, nemţii de la PCC SE, dar şi două societăţi româneşti, AISA Invest şi Pegamont, au intrat, cel puţin într-o primă fază, în cursa pentru preluarea Oltchim. Cine controlează cele patru firme, ce interese ar putea avea ele legat de Arpechim şi ce credit le acordă petrochimiştii piteşteni, aflaţi în cele ce urmează.

TISE, controlată de Gigantul Gazprom

Deşi nu are nici zece ani de la înfiinţare, compania rusească TISE pare a avea cele mai mari şanse la adjudecarea Oltchim, date fiind puterea sa financiară şi faptul că este controlată de gigantul Gazprom, prin subsidiara Zarubejneftegaz. Dispunând de bani pentru investiţii şi petrol ca materie primă, ruşii sunt singurii care pot asigura fluxul integrat Arpechim-Oltchim din resurse proprii. Practic, cei de la TISE sunt singurii care ar întruni toate condiţiile pentru a prelua şi Rafinăria Arpechim.

AISA Invest, la mâna lui Ştefan Vuza

Una dintre firmele româneşti care au intrat în cursa privatizării Oltchim este AISA Invest a controversatului om de afaceri clujean Ştefan Vuza. În Argeş, acesta s-a făcut remarcat în 2004, atunci când a preluat Novatex S.A. Piteşti şi le-a transmis sutelor de angajaţi care manifestau împotriva închiderii fabricii că ei sunt chiriaşi într-o proprietate a sa şi, ca atare, îi poate da afară oricând. Ceea ce a şi făcut, dovadă că la ora actuală Novatextile Bumbac SRL Piteşti nu mai scoate bani decât din închirierea unor spaţii. Vuza a aplicat aceeaşi reţetă peste tot în ţară, acolo unde a cumpărat fabrici pentru a le valorifica potenţialul imobiliar.

PCC SE, nemţii care consideră Arpechim o rablă

Deloc de neglijat este interesul deosebit arătat de nemţii de la PCC SE, care, de mai bine de un an şi jumătate, duc o campanie de presă extrem de agresivă împotriva a tot ceea ce înseamnă Arpechim. PCC SE considera că platforma piteşteană este învechită, neproductivă, periculoasă, într-un cuvânt o rablă industrială care nu poate fi decât o investiţie perdantă, bună doar pentru fier vechi. Mai mult, PCC SE este acţionar minoritar al Oltchim şi concurentul acesteia pe piaţa europeană, ceea ce, spun cunoscătorii, nu este deloc de bun augur.

Pegamont Ploieşti, o societate fără notorietate

Reprezentanţii Pegamont au lăsat să se înţeleagă faptul că societatea ar dori să intre în lumea petroliştilor prin preluarea întergului lanţ Oltchim- Arpechim şi păstrarea ambelor combinate în funcţiune. Sunt însă şi voci care spun că adevărul este doar pe jumătate spus, în sensul în care rafinăria ar urma să fie dezafectată total.

Mihai Georgescu: „TISE are tot ce-i trebuie, nemţii sunt nişte jigodii”

Fostul director general al  Arpechim Pitești, Mihai Georgescu, merge pe mâna ruşilor: „Cred că pentru Arpechim cel mai bine ar fi preluarea de către TISE pentru că ruşii au tot ce le trebuie pentru ca să meargă inclusiv rafinăria. Au bani, au ţiţeiul lor, au interese în zonă, au Gazpromul în spate, au tot. Ar mai fi şi cei de la Ploieşti, Pegamont, pe al căror preşedinte l-am cunoscut la câteva întâlniri organizate de fostul prefect Davidescu, şi care spunea că au fonduri, că vor producţie. Ar fi bine pentru economia românească să fie tot o firmă autohtonă, dar nu cred că cei de la Ploiești dispun de potenţialul ruşilor. Dacă ar câştiga cei de la PCC ar fi dramatic pentru că ăştia sunt nişte jigodii, aţi văzut și dvs că vor dispariţia Arpechim, nicidecum salvarea sa. Despre ceilalţi nu ştiu nimic, decât ceea ce a apărut în presă.”

Ionel Popescu: „Dacă vin nemţii de la PCC, ştiu sigur că mergem la fier vechi”

Liderul Sindicatului „Rafinorul” din Arpechim, Ionel Popescu, este convins că „doar ruşii ne pot salva. Sunt singurii care au forţa şi, de ce nu, şi interesul să ne preia şi pe noi. Au susţinerea Gazprom şi asta spune tot. Dacă ar veni nemţii de la PCC, atunci aş şti sigur că mergem la fier vechi şi nu numai noi, ci toată platforma.”

Marian Dumitru: „Ruşii sunt singurii care pot face treabă”

Și liderul sindicatului ”Unirea” din Petrochimie, Marian Dumitru, i-ar vrea tot pe ruşi: „TISE ne convine, fără niciun fel de discuţie. Sunt singurii care pot face treabă, restul înseamnă fier vechi. Gândiţi-vă că sunt 30 de rafinării de vânzare la ora actuală, iar pe noi ne avantajează poziţia geografică apropiată de ruşi. E mult mai uşor să aducă petrolul și să-l prelucreze la noi, decât să meargă mai spre vest. Şi, în afară de asta, din toţi cei patru investitori anunțați, ruşii sunt singurii care au forţa economică să repună Oltchim şi Arpechim pe picioare.”
Material realizat de Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii