Web Analytics

De la iia Lacoste a lui Iani Popa, la absenţa prin prezenţă a lui Costică Polexe

de | 6.09.2012 12:20 | Actualitate

# Sărbătorile Argeşului şi Muscelului văzute din culise. Regalul cultural-artistic al Sărbătorilor Argeșului și Muscelului s-a încheiat duminica trecută la Muzeul Golești, acolo unde, ca în fiecare an, s-a desfășurat o frumoasă sărbătoare câmpenească, în cadrul căreia s-au acordat și titlurile de fii și cetățeni de onoare ai Argeșului în domeniile alese pentru această ediție, educația, cercetarea și sănătatea. Dar să lăsăm introducerile seci și să intrăm mai în miezul evenimentelor de la Golești, cu amănuntele unui spectacol plin de sunet și culoare.
În prim plan, ca de obicei, a fost președintele Consiliului Județean, Constantin Nicolescu, cel care a făcut din Sărbătorile Argeșului și Muscelului, pe care le-a inițiat în urmă cu 6 ani, un adevărat brand și un excelent prilej de a se evidenția meritele elitelor argeșene din toate sferele de activitate. Totul într-o atmosferă rustică, plăcută și propice întâlnirilor de suflet. De altfel, ideea de rustic s-a văzut, la fel ca și în ceilalți ani, din însăși costumația organizatorilor, atât președintele Nicolescu, vicepreședinții Florin Tecău și Ion Popa, precum și ceilalți consilieri județeni care au jucat roluri de gazde, fiind costumați cu ii țărănești, brodate cu motive tradiționale. Singurul care s-a codit să apară într-o astfel de ținută a fost, cum era de așteptat pentru cunoscătorii fițelor sale, noul vicepreședinte al CJ, Ion Popa. Cel care obișnuiește să creadă că simpla sa prezență în mediul ambiental este răpitoare, ca să nu spunem prădătoare. Liderul PNL, după care toți liberalii prezenți la Golești s-au ținut ca mânjii după iapă, s-a mai liniștit puțin doar când i s-a spus, mai în glumă mai în serios, că iia pe care o poartă nu e de țăran nătâng care n-are nicio treabă cu liberalismul, ci una de firmă, adică Lacoste sau chiar J’adore Dihor. Și i-a stat atât de bine lui Ion Popa într-o astfel de ținută rustică, încât cei prezenți, în special oamenii mai în vârstă și veteranii de război, l-au asemănat cu haiduci celebri, cum ar fi Ioniță Tunsu, zis și Răspopitul, revoluționarul pașoptist Popa Șapcă sau chiar cu Toma Arnăuțoiu, liderul partizanilor refugiați în munți de prigoana comunistă. Vizibil incomodat de iia țărănească a părut a fi și consilierul Constantin Polexe, pentru care se spune că a trebuit să se înnădească două cuverturi de pat din zona Muscel, pentru a i se confecționa o iie care să-i cuprindă întreaga dimensiune politică. Dovadă că imediat după ce scena s-a eliberat de povara sa, vicele liberal a revenit imediat la costumația sa tradițională de viitor deputat sau cel puțin viitor vicepreședinte la Consiliul Județean.

Argeșul, a doua casă a sufletului pentru rapsodul Tudor Gheorghe

Au fost însă și momente emoționante, ca de fiecare dată, iar aplauzele numerosului public prezent, el însuși format din personalități, au răsplătit talentul, munca și devotamentul celor omagiați și cu care județul nostru se mândrește. Dar pentru că tot am adus vorba de public, acesta a fost înțesat de VIP-uri, nu numai din domeniile premiate la această ediție a Sărbătorilor, ci și din politică, administrație, afaceri, ori din  mediul cultural-artistic. Ca de fiecare dată, imediat după finalizarea festivității de premiere, primul care a urcat pe scenă ca să-i încânte pe cei prezenți a fost genialul rapsod Tudor Gheorghe și taraful său de instrumentiști virtuozi, care au încins atmosfera așa cum numai ei știu s-o facă. Cum se știe, pe Tudor Gheorghe îl leagă o prietenie pe cât de veche, pe atât de strânsă cu președintele Constantin Nicolescu, aceasta fiind și explicația pentru care cunoscutul artist n-a lipsit de la nicio ediție a Sărbătorilor Argeșului și Muscelului și spune că, după Oltenia, Argeșul i-a devenit o a doua casă a sufletului. Regalul artistic a continuat însă și cu alte nume mari, urcând rând pe rând pe scenă soliști și ansambluri îndrăgite.

Parlamentarii USL n-au făcut cvorum la Golești

Cu excepția reprezentanților PDL (mai puțin prim-vicepreședintele Cătălin Teodorescu, care-i și consilier județean), care au boicotat Sărbătorile Argeșului la fel ca și referendumul, la Golești au fost numeroși lideri din USL, primari, directori de instituții, care au socializat unii cu alții, la un mic și-o bere, după facultăți și afinități. Reprezentarea parlamentară a fost însă destul de șubredă. Doar senatorii Constantin Tămagă și Șerban Valeca s-au afirmat pe condica de prezență, plus deputatul Ion Burnei, venit împreună cu doamna Gabriela, mai ales că a făcut parte din selecta categorie a celor premiați cu titlul de cetățean de onoare. Absența celorlalți parlamentari, și în special Radu Vasilică, Bogdan Niculescu Duvăz și Filip Georgescu, a fost răsplătită cu numeroase aplauze, pardon, a produs atâta mâhnire, încât până și caii și poneii din padocurile Muzeului Golești și-au manifestat indignarea prin nechezaturi prelungi și lovituri nervoase de copite. În ce-i privește pe directorii de instituții, s-a putut remarca somnolența nătângă a șefului Inspectoratului Școlar, Florin Gardin, în ale cărui priviri se prăbușiseră parcă cele 11 procente de promovabilitate la Bac ale Argeșului. Care au plasat județul pe locuri de retrogradare educațională, ca o pedeapsă venită parcă să sancționeze tâmpenia făcută prin numirea unei asemenea podoabe liberale la șefia învățământului. L-am văzut pitit discret, chiar în primul rând, și pe șeful Direcției Silvice, Armand Chiriloiu, într-o zonă în care nu se desfășoară trafic greu de cherestea, dar și pe directorul ITM, Mihai Oprescu, îmbrăcat ca de obicei în costum cu tot cu mătură, cu ochelari de soare, a la Agent 0,07. Am remarcat și unduirile de sirenă ale consilierei Gabriela Zoană, venită într-o fustiță flu-flu, ia-mă nene și mă du. Viceprimarul Cornel Ionică a avut un scurt moment de cumpănă, dacă să stea sau nu mai mult la festivitate, după care și-a dus grijuliu mâna la buzunare și a calculat rapid cât ar câștiga dacă n-ar mai sta. După care a plecat sprinten la produs. O prezență obișnuită deja an de an la Golești a fost și Nicolae Văcăroiu, președintele Curții de Conturi, la fel de prietenos și dornic să fie alături de prietenii săi din Argeș. În fine, nu putem omite și echipa de consilieri a președintelui Nicolescu, formată din Maria Dinu, Alina Burcioiu și Eduard Ciocnitu, care au zbârnâit la acordarea premiilor, dar și până la finalul manifestărilor, demonstrând pe deplin că nu degeaba spun unii că au rol de călăuze prin întortocheatele meandre ale guvernării.
Mihai BĂDESCU

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii