De la Guvern citire: ”Niciun jurnalist nu poate fi ameninţat, intimidat sau agresat”

de | 22.07.2022 12:23 | Actualitate, Home

Guvernul a subliniat că libertatea presei trebuie protejată şi că niciun jurnalist nu poate fi ameninţat, intimidat sau agresat, a transmis, joi, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, în legătură cu sentinţa de condamnare a celor implicaţi în ameninţarea jurnalistei Emilia Şercan.
”Constituţia României garantează libertatea de exprimare, care este valoare de bază a unui stat democratic. Este şocantă gravitatea acestui caz, încheiat cu condamnarea celor implicaţi în ameninţarea unui jurnalist de investigaţie. Instituţiile responsabile au datoria tragerii la răspundere a celor vinovaţi în toate investigaţiile aflate în derulare. Oricine ajunge să comită astfel de fapte trebuie să răspundă în faţa legii”, a declarat Cărbunaru, citat de AGERPRES.

Citește și: Condamnarea lui Pendiuc în Dosarul Publitrans încă se joacă


Sentința
Fostul rector al Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza”, Adrian Iacob, şi fostul prorector al unităţii de învăţământ, Petrică Mihail Marcoci, au fost condamnaţi definitiv, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la câte trei ani închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind acuzaţi că l-au determinat pe un poliţist de la Academie să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan. Pe de altă parte – conform AGERPRES – ÎCCJ a admis apelul Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” şi a dispus ca instituţia de învăţământ să nu mai plătească în solidar cu cei doi poliţişti daune morale jurnalistei.
Potrivit deciziei Curţii de Apel Bucureşti, Adrian Iacob şi Petrică Mihail Marcoci vor sta patru ani sub supraveghere, perioadă în care cei doi trebuie să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. De asemenea, ei vor presta muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o durată de 120 de zile. Judecătorii au admis în parte acţiunea civilă formulată de Emilia Şercan, aceasta urmând să primească 80.000 lei cu titlu de daune morale, mai precizează AGERPRES.

Gabriel LIXANDRU

Distribuie!

Articol scris de Lixandru Gabriel

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.