Web Analytics

De astăzi au crescut amenzile pentru nerespectarea restricțiilor impuse prin ordonanțe militare

de | 3.04.2020 17:53 | Actualitate

Potrivit ultimelor modificări legislative, începând cu 03 aprilie a.c., limitele amenzilor aplicate pentru nerespectarea restricțiilor impuse prin ordonanțele militare, sunt următoarele:
2.000 – 20.000 lei pentru persoane fizice;
10.000 – 70.000 lei pentru persoane juridice.
Totodată, în funcție de natura și gravitatea faptei, se pot aplica și una sau mai multe dintre următoarele sancțiuni contravenționale complementare, prevăzute în ordonanțele militare:
a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;
b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
c) suspendarea temporară a activității;
d) desființarea unor lucrări;
e) refacerea unor amenajări.
Observații: sunt aplicabile dispozițiile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, cu următoarele excepții: (începând cu 31.03.2020): – contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator pentru contravențiile prevăzute la art. 28 din O.U.G. nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.
Cum vor proceda polițiștii de la rutieră
Totodată, reamintim că aplicarea unor sancțiuni pentru încălcarea normelor de circulație pe drumurile publice este o situație care impune verificări suplimentare efectuate de polițist, cu atât mai mult dacă încălcările presupun aplicarea unor măsuri complementare, cum sunt aceea de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce sau de retragere a certificatului de înmatriculare, care se aplică în situații care privesc punerea în pericol a siguranței circulației.
În îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, polițiștii interacționează cu cetățenii fără atingerea documentelor de către cadrele de poliție, această practică putând fi exceptată în cazul necesității efectuării de verificări suplimentare.
Personalul abilitat să verifice documentele poate solicita conducătorului auto să i le prezinte, arătându-le la geamul lateral al portierei sau parbriz, acesta având dreptul să le fotografieze.
În cazul în care este necesară semnarea unui document, se solicită persoanei în cauză să folosească un pix propriu, iar în cazul în care acesta nu are asupra sa, i se va pune la dispoziție un instrument de scris, care în prealabil, a fost dezinfectat, iar după utilizare va fi dezinfectat sau aruncat.
Având în vedere contextul actual, privind măsurile de limitare a răspândirii virusului gripal COVID-19, polițiștii argeșeni au fost instruiți cu privire la modul de efectuare a verificărilor, și au fost luate măsuri pentru echiparea cu mijloace de protecție personală, constând în mănuși, măști și viziere.
Reamintim că măsurile adoptate au ca scop protejarea populației împotriva răspândirii virusului, sens în care măsurile privesc limitarea expunerii cetățenilor . Astfel, este considerată ca justificată doar deplasarea pentru îndeplinirea unei activităţi cu o motivare obiectivă, cum este nevoia de procurare a alimentelor de bază, de asigurare a asistenței medicale, îngrijirea persoanelor (din orice categorie de vârstă), precum și activități din sfera celor agricole (lucrul în culturile agricole sau desfacerea produselor), activități profesionale pentru desfășurarea cărora nu au fost impuse restricții, dar și pentru asigurarea celor necesare animalelor de casă și a celor domestice.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii