Web Analytics
scris joi, 29.12.2022

De 11 ani, Victoria Baltag nu mai termină filmul artistic despre „Experimentul Piteşti”

Acum 11 ani, regizoarea Victoria Baltag a început filmările pentru primul film artistic despre „Experimentul Pitești”. Inițiativa a fost amplu comentată în presă, pozitiv, firește. Fiind vorba despre un film independent, regizoarea a întâmpinat mari probleme financiare, entuziasmul diminuându-se pe măsură ce anii treceau. Documentare, scenariu, castinguri, filmări, brut regizoral.

De 11 ani, Victoria Baltag nu mai termină filmul artistic despre „Experimentul Piteşti”

Inițial, filmul a fost intitulat „Herman” (care-l acoperea pe personajul Eugen Țurcanu), ulterior numindu-se „Experimentul Pitești”, deși existau numeroase filme documentare cu acest titlu. Dar Victoria Baltag s-a împotmolit. Nu a găsit banii necesari pentru a finaliza, în faza de post-procesare, filmul. A început o campanie de presă, de la o instituție la alta, de la om la om. Dar s-a trezit cu 800 de oameni neplătiți. Unul dintre ei, la ultimul său film, Ion Caramitru.
Brutul regizoral a fost prezentat, în premieră, în vara anului 2018, la Cinematograful „București” din Pitești. Cu mare succes de public, cu sesiune Q&A. În plus, fiind vorba despre Pitești, Cinematograful și Primăria Pitești au oferit o sponsorizare de 50.000 de lei pentru finalizarea filmului. La acea dată, Victoria Baltag anunța că filmul este în faza de post-producție. Au trecut patru ani, dar filmul nu a fost terminat până în zilele noastre.

Între timp, în 2020, regizorul Toma Enache a prezentat, de-a gata, filmul „Între chin și amin”, dedicat celor trecuți prin teribilul experiment „Reeducarea prin tortură”. Au fost trei proiecții la Cinema „București”, cu casa închisă, filmul primind, până în prezent, peste 60 de premii.
În vremea asta, Victoria Baltag se jură că filmul ei va fi gata anul viitor, în prima jumătate a anului. Nu știe data, mai are nevoie de bani, nimeni nu o ajută, spune. Dar să nu uite că Piteștiul a ajutat-o, iar clauzele puse de către Consiliul Local Pitești sunt draconice! Pe scurt, va fi nevoită să returneze banii primiți ca ajutor pentru promovarea Piteștiului. O asemenea condiție a pus și Primăria Iași!

Citește și „Experimentul Piteşti”, reflectat în artă

Citește și Poetul Cezar Baltag, colegul de liceu al preşedintelui Emil Constantinescu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *