Web Analytics

Dănuţ Bica, deputat PNL: ”Guvernul îți plătește salariul din banii tăi de pensie acumulați la Pilonul II”

de | 24.04.2018 12:09 | Actualitate

bica pensiiConform unui comunicat de presă publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor la data de 23 aprilie 2018, deputatul PNL de Argeş Dănuţ Bica critică în termeni duri intenția tot mai clară a Guvernului de a naționaliza banii economisiți de angajați prin contribuțiile la Pilonul II de pensii administrat privat și de a desființa o structură menită să prevină colapsul sistemului public de pensii care este previzibil pentru o perioadă nu prea îndepărtată.

Dănuț Bica: ”Coaliția PSD-ALDE, cea care conduce destinele românilor de mai bine de 15 luni, i-a amăgit pe angajații din sectorul public cu majorări uriașe ale salariilor, nu în puține cazuri materializate în scăderea câștigurilor nete, iar pensionarilor le-a promis creșteri spectaculoase ale punctului de pensie. Dar, pentru că actul de guvernare a fost exercitat de-a dreptul dezastruos, visteria statului este aproape goală, iar banii pentru pensii și salarii nu sunt asigurați pentru mai mult de 9-10 luni.

Ajunși în această dificilă situație, pentru a face rost de bani, actualii noștri conducători au pus gând rău economiilor acumulate în ultimii zece ani de peste 7 milioane de cotizanți care au contribuit la pensia privată obligatorie prin Pilonul II de pensii. Acum, domnii Liviu Dragnea, Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov, știind că în conturile românilor aferente Pilonului II s-au strâns peste 42 miliarde de lei, vor să naționalizeze acești bani pentru a scăpa, pe moment, de un dezastru bugetar sigur în anul 2018. Nu le pasă că prin această măsură vor lăsa fără pensii milioane de angajați care astăzi au vârste cuprinse între 40 și 50 de ani și care vor ajunge astfel să aibă o pensie la jumătatea celei aflate în plată în prezent. Nu le pasă că distrug o reformă care a fost implementată cu greu, după o muncă de aproape 14 ani, și care reprezintă singura modalitate de a evita colapsul sistemului de pensii din sistemul public, Pilonul I.

Nu doresc să fiu ironic și nici nu exagerez atunci când afirm că Guvernul PSD-ALDE vrea să plătească anul acesta atât salariile, cât și pensiile din banii acumulați la Pilonului II de pensii. Se dorește desființarea treptată a acestuia și dirijarea sumelor constituite din contribuțiile individuale ale angajaților către bugetul general consolidat. Guvernanții au luat deja o primă măsură în acest sens, atunci când au decis reducerea, începând cu data de 1 ianuarie 2018, a contribuțiilor individuale virate de angajați la Pilonului II de pensii de la 6% la 3,75%, provocând astfel o diminuare cu circa 20% a cuantumului viitoarelor pensii. Mai lipsește doar o ultimă decizie pentru ca acest sinistru scenariu să fie implementat în totalitate: transferul total al banilor către Pilonul I.

Guvernul Dăncilă lucrează deja la un proiect de lege potrivit căruia Pilonul II de pensii să devină opțional și, de la 1 iulie 2018, niciun ban să nu mai fie virat în acest sistem, pentru a forța astfel cele 7 milioane de participanți la fondurile de pensii private să opteze pentru sistemul public de pensii.
Liderii PSD și ALDE sfidează o țară întreagă, crezând că românii sunt atât de naivi încât vor înghiți minciuna pe care dumnealor o propagă tot mai des pe la televiziuni, potrivit căreia adoptarea unei astfel de decizii este motivată de faptul că statul este un administrator mai performant și obține randamente mai mari!

Cum să realizeze statul randamente mai ridicate atâta vreme cât abia reușește să plătească drepturile pensionarilor actuali, iar deficitul de miliarde de euro al sistemului public de pensii crește de la un an la altul? Conform logicii guvernamentale se obțin randamente și din pierderi? Dacă lucrurile ar fi stat cum afirmă actualii guvernanți, atunci pensionarii de astăzi ar fi beneficiat de pensii decente, nu de pensii mizerabile, din care nu pot să-și cumpere nici măcar medicamentele. Apoi, dacă ar vrea să fie onești, domnii Dragnea și Tăriceanu ar trebui să recunoască public că angajații care contribuie la Pilonul II vor fi pensionari independenți, ale căror pensii nu vor depinde decât de contribuția personală, pe când pensionarii ale căror contribuții sunt direcționate integral către Pilonul I sunt obligați să stea la mâna Guvernului, așteptând să vadă dacă acesta vrea sau nu să le mărească pensia.

Trebuie amintit și faptul că o asemenea măsură va scinda și mai puternic societatea, deoarece angajații se vor uita cu reproș către actualii pensionari, având convingerea că Guvernul le ia lor contribuțiile acumulate pentru viitor pentru a le plăti acestora pensiile de astăzi. În mod sigur, puțini dintre pensionarii din această perioadă ar accepta ca pensiile lor să crească, dacă ar ști că banii pe care îi vor primi suplimentar vor fi luați din pensiile copiilor sau nepoților lor. În toamna anului 2016, când au cerut votul pensionarilor, politicienii din PSD și ALDE nu au suflat o vorbă despre această mare înșelătorie”.

M.I.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole