Web Analytics

Dacul liber din Chilia, la Biblioteca Judeţeană

de | 25.04.2019 13:07 | Cultură

Volumul monografic dedicat sculptorului popular în lemn și os NICOLAE M. NICA a fost lansat în fața unei săli pline, prieteni și admiratori luni, 15 aprilie, la Biblioteca Județeană Argeș. „Dacul liber din Chilia”, cu subtitlul ”Viață cu intarsii de amintiri”, este rodul efortului comun al prof. ION C. Hiru din Domnești, cel care a conceput structura lucrării, și al NUȘEI CANTEMIR, fiica cea mare a artistului.
Nicolae M. Nica este fondatorul Muzeului Chilia din comuna Făgețelu, județul Olt, locul său de baștină. Muzeul adăpostește 3000 de lucrări de colecție, dintre care 300 îi aparțin, ca viziune și execuție. A plecat să lupte pe fronturile celui de-al doilea război mondial.
Întors pe meleagurile nașterii sale, și-a dorit, de la bun început, să ridice acolo un muzeu, încurajat de descoperirile de vestigii dacice din zonă – 95 de morminte de incinerare ale dacilor liberi din Muntenia, o hartă a localităților principale de pe teritoriul dac, alte simboluri ale acestei civilizații mândre și străvechi. Regimul comunist i s-a opus însă. A putut Nicolae M. Nica să-și împlinească visul-misiune abia în 1979.
Denisa Popescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole