# Declară Nicolas Maure, director general Dacia, într-un interviu în EXCLUSIVITATE pentru Jurnalul de Argeș
Joia trecută, la Mioveni s-au marcat într-un cadru festiv 10 ani de la inaugurarea Centrului AILN, cel mai mare centru logistic al Renault în materie de volume de piese expediate. Centrul asigură practic 25% din exporturile Dacia, anul trecut având o cifră de afaceri de un miliard de euro și un volum de 1,7 milioane metri cubi de piese expediate către 17 uzine din toată lumea (Brazilia, Columbia, Argentina, Slovenia, Rusia, Maroc, Algeria, Coreea de Sud, Iran, India și Africa de Sud). Prezent la eveniment, directorul general Dacia – Nicolas Maure, ne-a acordat un interviu în exclusivitate în care vorbește despre prezentul și viitorul Dacia.
# În 2014, Dacia a înregistrat din nou cea mai mare creștere dintre toate mărcile în Europa. Înmatriculările sale au fost în creștere cu 25% iar cota de piață a Dacia a crescut cu 0,4%. Poate deveni Dacia marca preferată a Europei?
– Am reușit să creăm, pornind din România, o a doua marcă foarte puternică în cadrul Grupului Renault și care a a ajuns să aibă 3% din piața europeană. Este un mare succes, în special în ceea ce privește clienții persoane fizice. Credem că este deja un nivel foarte bun. Ce putem spune în momentul de față este faptul că Dacia este o a doua marcă foarte importantă pentru Grupul Renault în Europa și în zona bazinului mediteranean.
# În ultimii ani, vânzările Renault au fost ridicate de Dacia. Este viitorul pieței auto în mașinile low-cost?
– Este necesar să precizez că în prezent nu vorbim de low-cost în ceea ce privește Dacia. Vorbim de ”smart buy” sau ”value for money”. Asta înseamnă vehicule care aduc prestații de un nivel foarte bun pentru clienți, mașini ce corespund tendințelor pieței, fapt ce permite să corespundem așteptărilor clienților, cu un produs spațios, fiabil, ușor de întreținut și toate astea la un preț foarte accesibil.
”Trebuie să avem o viziune pe zece sau cincisprezece ani, să vedem tot ce trebuie să facem pentru a rămâne competitivi în plan mondial, încercând să evităm dificultățile sociale pentru angajați, pentru Mioveni și pentru regiune”
# În ceea ce privește competitivitatea, uzina Dacia de la Mioveni nu are de luptat doar cu Marocul, ci și cu Turcia. Cum apreciați competitivitatea uzinei Dacia? Care sunt riscurile ca pe viitor uzina de la Mioveni să înregistreze o scădere puternică a capacității de producție?
– Obiectivul nostru este de a menține uzina Dacia de la Mioveni foarte competitivă. În mod evident, a fost o creștere foarte puternică a salariilor în ultimii ani, creștere ce este foarte bună pentru angajații noștri ce beneficiază de un standard de viață foarte bun pentru România. Ceea ce o să încercăm să facem în anii următori, printr-un foarte bun dialog social, este pe de o parte să ne îndreptăm spre o creștere mai moderată a salariilor, o creștere ce să corespundă scăderii inflației, și pe de altă parte, să stabilim o traiectorie de modernizare a mijloacelor de producție care să ne ducă la același nivel cu uzinele Renault-Nissan din lume. Modernizarea se va face progresiv și în special în ceea ce privește automatizarea. Aceasta va dura mai mulți ani. Și încercăm să evităm un șoc social. Trebuie să avem o viziune pe zece sau cincisprezece ani, să vedem tot ce trebuie să facem pentru a rămâne competitivi în plan mondial, încercând să evităm dificultățile sociale pentru angajați, pentru Mioveni și pentru regiune.
# Revin cu întrebarea pusă mai devreme: care sunt riscurile unei scăderi masive a producției la uzina de la Mioveni în următorii ani?
– Dacă totul se va întâmpla cum e prevăzut, dacă vom reuși să continuăm să moderăm salariile și să modernizăm uzina, riscurile sunt scăzute. Gama ”entry” a Renault, în special cu vehiculele Dacia, reprezintă un mare succes. Lucrăm la reînnoirea gamei, care se va produce în anii următori. În prezent nu văd riscuri majore de scădere a activității la uzina de la Mioveni. Dacă lucrurile nu se întâmplă cum e prevăzut, dacă partenerii noștri sociali și colaboratorii ne împing la creșteri de salarii nerezonabile, dacă din această cauză Renault nu decide să investească pe măsură în uzină, va fi un anumit număr de riscuri de scădere a activității. Dar eu sunt foarte încrezător în viitor și în competitivitatea uzinei și în dialogul social cu principalii actori.
Interviu realizat de Denis Grigorescu
0 Comentarii