Web Analytics
scris joi, 16.02.2023

Cutremurul – o ameninţare majoră pentru viaţă

Recentul seism de mare intensitate aduce pe tapet patologia specifică acestei calamități. În Turcia sunt afectate zeci de mii de persoane, iar Siria, slăbită de îndelungatul și sângerosul război civil, face față cu mare dificultate situației de urgență extremă. Operațiunile de salvare sunt contracronometru și sunt îngreunate de temperaturile scăzute, infrastructura precară, drumurile blocate și replicile violente.

Cutremurul – o ameninţare majoră pentru viaţă

Evenimentul trist din proximitatea noastră ne oferă ocazia de a discuta despre câteva aspecte medicale care amenință viața: politrauma, lipsa de oxigen, lipsa acută de apă și alimente, probleme de igienă a actelor fiziologice de eliminare a deșeurilor metabolice din corp, alterarea psihică prin panică și disperare, ca și sindromul de strivire. În primul rând – politraumatismele. Atunci când un bloc cade cu totul, e greu să mai scape cineva fără fracturi, contuzii sau plăgi. Afectarea capului poate duce la comă, iar a picioarelor – la imobilizare. Plus eventuale hemoragii.

În al doilea rând, pentru cei prinși sub dărâmături, hipoxia produsă de aerul poluat cu praf de moloz, mai accentuată la început, poate fi fatală. Omul poate rezista fără oxigen doar câteva minute. Apoi, lipsa de apă. Omul poate rezista fără apă doar câteva zile. Deshidratarea acută care urmează este adeseori letală.
Urmează lipsa alimentelor. Aici, problema nu este chiar atât de gravă, deoarece omul poate rezista fără mâncare circa două săptămâni. O altă problemă majoră este reprezentată de dificultățile de igienă, mai ales la excreția deșeurilor metabolice din organism.

Tulburările psihice sunt legate de claustrofobie, panica generată de țipetele victimelor, disperare. Sindromul de strivire – crush syndrome, descris de chirurgul englez Bywaters, sau rabdomioliza traumatică, este o dramă medicală prin care leziunile mușchilor scheletici produc scurgerea de proteine în sânge cu blocaj renal și stare de șoc cu prăbușirea presiunii sanguine.
Un nou-născut a fost salvat de sub dărâmăturile unei case din Siria. Toată familia, inclusiv mama care a rămas legată de bebeluș prin cordonul ombilical, a murit. Fetița a fost botezată Miracol. Va apărea, poate, și un supraviețuitor la mai multe zile după seism, care va deveni erou național.
Conf. dr. Adrian Tase

Citește și Dr. Adrian Tase vorbeşte despre consecinţele medicale pe termen lung ale bolii Covid-19

Citește și Medicul cardiolog Adrian Tase: „Flurona – o nouă provocare pandemică”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită