Web Analytics

Să ne cunoaştem personalităţile argeşene: expoziţie despre domnitorul Radu I

de | 11.10.2018 13:00 | Cultură

În perioada 1-30 octombrie, Secţia Ştiinţă şi Tehnică din cadrul Bibliotecii Judeţene ,,Dinicu Golescu” Argeş găzduieşte expoziţia intitulată sugestiv ”Radu I, domn al Ţării Româneşti (1330-1383)”.
Fiu al domnitorului Nicolae Alexandru Basarab şi al doamnei Maria Lackfy, îi urmează fratelui său Vladislav I, al cărui asociat la tron fusese din 1372. Pe plan extern, a menţinut raporturile încordate cu Ungaria, moştenite de la predecesorul său. Pe plan intern, s-a arătat un sprijinitor al vieţii bisericeşti, fiind ctitor la Cozia, Cotmeana şi Tismana, ca şi la Curtea de Argeş. A întemeiat schiturile: Jghiabu din Vâlcea, Negru Vodă din Muscel şi Biserica Veche din Râşnov (judeţul Braşov). În dreapta Dunării, a restaurat mănăstirile Vratna şi Mănăstiriţa. Întemeiază episcopia catolică din Severin, iar la 9 mai 1381, episcopia catolică de la Argeş. Se crede că ar fi fost înmormântat în Biserica Domnească de la Curtea de Argeş.
Expoziţia reuneşte lucrări istorice din cadrul Secţiei ,,Ştiinţă şi Tehnică” şi vine în întâmpinarea celor care doresc să aprofundeze personalitatea marcantă a domnitorului Radu I.
Zina Ionescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii