Web Analytics

„Cum te poţi duce în faţa electoratului, atâta timp cât eşti suspect?”

de | 26.05.2016 15:16 | Politica si Administratie

# Băsescu l-a desfiinţat pe Tudor Pendiuc pe tema dosarului de corupţie # „După opt ani în funcții administrative înalte, nu mai dai randamentul necesar. Este punctul să te retragi”, mai spune fostul șef al statului cu referire la edilul Piteștiului, care stă în funcție de 24 de ani

Venit la Pitești pentru a susține echipa PMP Argeș și pe candidatul la Primăria Pitești, Cătălin Bulf, fostul șef al Statului, Traian Băsescu, s-a referit la motivele care l-au determinat să se angajeze în lupta electorală în fruntea noii construcții politice, precum și la liderul PMP Argeș, Cătălin Bulf: „Cred că suntem la a patra sau a cincea întâlnire de partid. Cătălin Bulf m-a convins prin tenacitatea cu care a organizat activitatea filialei PMP în Argeş, o dovadă că este un bun manager”, a spus Traian Băsescu.
„Ce mă împinge înainte în lupta politică? O chestiune de conștiință. Tot timpul în mandatul meu ca președinte am vorbit de nevoia schimbării clasei politice, am vorbit poate mai devreme decât trebuia,  încă de la începutul primului mandat. Am fost tot timpul conștient că România s-a apropiat iar acum este în acest punct, de încheiere a tranziției și de trecere la un alt mod de a se face politică, în favoarea comunității și nu în favoarea partidelor pentru că toate partidele de tranziție au acest defect, fac politică în favoarea partidelor. A venit vremea să apară partidele care să conștientizeze importanța de a lucra pentru comunitate. Faptul că eu mi-am terminat, în linii mari, misiunea administrativă în România, odată cu încheierea mandatului de președinte, precum și faptul că am încă o energie comparabilă cu cea de prin anii 2000, am decis să încerc crearea unui partid care să răspundă acestor exigențe. Toată alergătura prin țară, tot efortul de a construi alături de oameni, este dedicat acestui țel, de a face ca în România să apară un partid nou. Eu nu mai am aspirații politice personale. Ce a fost de luat prin vot mi-am luat, electoratul mi-a dat două mandate de parlamentar, două mandate de primar general al capitalei, două mandate de președinte al României. Practic nu mai vreau nimic pentru mine, dar aș vrea și consider că am obligația morală să încerc o construcție nouă, pornind de la experiența pe care o am acum. Am înțeles cu vreo zece ani mai înainte necesitatea de a avea o justiție necontrolată de oameni poltici și am vorbit despre acest lucru vreme de zece ani. De-abia acum oamenii politici din PSD și PNL au început să vorbească și sunt convins că nu o fac cu convingere, despre nevoia de a avea acea justiție independentă de interese politice. Am fost cu câțiva ani mai vizionar decât restul clasei politice”, a declarat fostul președinte la Pitești, la conferința de presă a PMP Argeș.

„Electoratul, și cel din Pitești nu face diferența, a rămas captiv unor politicieni vechi”

Evident că în cadrul întâlnirii cu jurnaliștii din Argeș, Traian Băsescu a abordat și situația iscată de candidatura primarului Tudor Pendiuc, judecat într-un complex dosar de corupție. „Eu am înțeles mai repede decât alți politicieni ce înseamnă decența politică. Dacă ai o situație neclară din punct de vedere juridic, trebuie să ți-o rezolvi. Și dacă o rezolvi favorabil, nu ai decât să continui să faci politică. Iar atâta timp cât asupra ta planează o suspiciune este bine, ca om politic, să fii mai exigent cu tine decât prevede Constituția pentru că în Constituție nu ești considerat vinovat decât în momentul în care ești condamnat definitiv. Însă cum te poți duce în fața electoratului să îi ceri un vot, atâta timp cât tu ești suspect într-un dosar de corupție?”, s-a întrebat fostul șef al statului cu referire  directă la primarul Tudor Pendiuc. Am avut frecvente ieșiri publice și voi continua să am frecvente ieșiri publice legate de respectarea drepturilor omului și de către Justiție. Dar cum te poți duce în fața unui electorat, atâta timp cât ești suspect? Ori acest lucru este un proces pe care electoratul trebuie să îl înțeleagă. Electoratul, și cel din Pitești nu face excepție, a rămas captiv unor politicieni vechi, nu a înțeles diferența dintre obligațiile unui politician și cele ale unui om simplu. Este o chestiune de evoluție a electoratului. Pentru un politician, nevoia îl obligă să își asume mai puține drepturi decât ar avea un cetățean obișnuit. Numai atitudinea politicienilor va corecta și mentalitatea electoratului. Ce se întâmplă, când un politician ar fi arestat la doi ani după alegeri? Nu mai bine să stea un mandat, să își rezolve problemele și să candideze după încă un mandat? În plus, Pendiuc candidează pentru al șaptelea mandat, dacă nu mă înșel. După opt ani în funcții administrative înalte, nu mai dai randamentul necesar. Este punctul să te retragi. Nu vreau să fiu violent în poziție față de domnul Pendiuc pentru că nu vreau să jignesc pe nimeni dar eu sper că electoratul va materializa ceea ce pretinde că vrea. Adică o clasă politică nouă”.
Alina Crângeanu

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii