Web Analytics
scris joi, 26.08.2021

Cum se distrau piteştenii la… 1924?

Deși, de-a lungul ultimelor decenii, în Pitești au activat o mulțime de istorici destul de faimoși și de bine pregătiți, ne lipsește o istorie cât de cât adecvată a orașului. Istorii în date avem, acelea ale prof. Petre Popa, Teodor Mavrodin, Cornel Carp și Ovidiu Moț, alături de istoriile secvențiale oferite de Sevastian Tudor și Florin Chivoci, dar de o monografie nu îndrăznește nimeni să se apuce. Motivul? Ar fi enorm de cercetat, în arhive și în presa vremii, ar fi nevoie de un colectiv, un singur om nu poate acoperi istorii de sute de ani…

Cum se distrau piteştenii la… 1924?

Dar dacă nu știm toate datele importante despre oraș, ÎN EVOLUȚIA LOR, știm oare ce făceau piteștenii… în timpul liber? Nu cei de rând, că ei nu au contat niciodată pentru istorie, dar măcar cei din lumea bună. Nu dădeau năvală la teatru, cu siguranță, George Enescu venea rar să le cânte (va fi episod separat!), de Remus Macarie nu le plăcea, fotbal nu prea se juca. Nici Ateneul Popular ,,G. Ionnescu-Gion” condus de Tatiana Bobancu nu exista.
Așa se face că lumea bună își sacrifica sărbătorile la un ceai, o serată, un bal. Dar așa de reușite erau petrecerile de la Pitești, încât vuia și presa de la București! Iată ce scria „Ilustrația săptămânală” (pe care am găsit-o de cumpărare la târgul de antichități din fața Filarmonicii) despre marele eveniment de la Pitești, serata dansantă din 7 martie 1924:

Citește și Caricatura românească din perioada interbelică

„«Sfatul negustoresc» argeșean a dat aseară o serată dansantă, în spațioasele saloane ale sediului său din Palatul «Aquila». Comitetul organizator, în frunte cu d-nii Vasile Purcăreanu, M.J. Voicilă, D. Stoica, George Pop, M. Șteflea, și-a dat toată silința ca serata să aibă o reușită cât mai mulțumitoare. Muzica Reg. 4 Argeș, de sub conducerea d-lui Duleanu, și o orchestră de primul rang, au cântat alternativ.
Notez din aleasa și numeroasa asistență pe: D-na și d-l General Al. Ștefănescu, d-na și d-l procuror Toma Popescu, d-na și d-l Col. Toplicescu, d-na și d-l Popovici, președintele Tribunalului, d-na și d-l judecător Bădulescu, d-na și d-l polițaiu Athanasiu, d-na Eliza V. Purcareanu, d-na și d-l Maior Petrof, d-na și d-l Mihail Depărățeanu, d-na și d-l advocat G. Georgescu, d-na și d-l farmacist Stavăr, d-na și d-l Dr. Sepianu, d-na și d-l Jean Voicilă, d-na și d-l advocat Rătescu, d-na și d-l Maior G. loan ș.a.

Domnișoarele: Elena Hugo, Gheorghiu, Bârzotescu, Turnibuca, Constantinescu, M. Rătescu, Bărbulescu, Zingher, M. Mușetescu, Brumaru, Goldstein etc.
Domnii: Col. Fröschel, Col. Dr. Negoescu advocat, I. Constantinescu-Pion, ing. Ramiro Zamfirescu, I. Bădescu, Căp. Băloiu, Maior Ion G. Popescu, Tr. Serafim, I. Mărăcine, Locot. Nanu, Locot. Avian, Locot. Dumitrescu, Al.B. Constantinescu. Sublocotenenții: Crudu, Brada, Mălănescu, Bârzotescu, Niculescu și mulți alții!”. Semnează un enigmatic… VIS!
Piteștiul se distra la 1924, cam așa se înțelege! Cert este că asta interesa presa centrală la 1924 despre Pitești! Noroc că nu apăruse un Dan Capatos, să vadă cam cum era în culisele acestor distracții!

Citește și Destinaţiile turistice, în perioada interbelică

 

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...