Marile seisme din Turcia, din 6 februarie, care au dus la mii de morți, răniți și sinistrați, ar trebui să ne pună în gardă. Nici noi, românii, nu suntem feriți de mișcări seismice, așa că e bine să luăm aminte. Prin urmare, cu sprijinul „Antiseismic District”, vă vom arăta „Cum poți supraviețui unui cutremur?”. Continuăm cu măsurile de protecție în interiorul locuinței.
Citește și: Cum poți supraviețui unui cutremur
Risc. Dacă imobilul în care locuiești este construit înainte de anul 1978, este necesar să fie expertizat tehnic pentru stabilirea clasei de risc seismic în care este încadrat și pentru a începe demersurile necesare consolidării, dacă este cazul. Nu există clădiri fără risc seismic. Orice clădire expertizată se încadrează în clase de risc seismic, de la I la IV, I fiind clădiri în pericol de colaps în cazul unui cutremur major și IV fiind clădiri al căror răspuns seismic așteptat este echivalent cu cel al unei clădiri nou‑construite.
Citește și: Seismolog japonez: „Cutremurul din Turcia este cel mai grav din secolul XXI”
Poziţionarea. Multe persoane sunt grav rănite în timpul unui cutremur tocmai din cauza spargerii sau deplasării bruște a unor obiecte. Ancorează bibliotecile, rafturile, dulapurile, aparatura electronică, oglinzile sau orice alt tip de mobilier înalt cu dispozitive de suspendare și sisteme de prindere. Poziţionează obiectele grele cât mai aproape de podea, deoarece astfel reduci riscul de a fi rănit, în cazul în care acestea se sparg sau cad în momentul producerii unui cutremur major.
Citește și: Măsuri pentru siguranța seismică a clădirilor din România
Exercițiu. Verifică fiecare cameră și imaginează‑ţi ce s‑ar întâmpla dacă locuinţa ta ar începe dintr‑odată să se miște din cauza unui cutremur. Orice obiect greu care se poate deplasa, sparge sau cădea este un potenţial pericol la mișcările bruște produse de un seism. Încearcă să găsești soluţii practice de amenajare pentru a diminua cât mai mult riscul.
0 Comentarii