Web Analytics
scris luni, 13.02.2023

Cum poți supraviețui unui cutremur: Efecte posibile imediat după cutremur

Marile seisme din Turcia, din 6 februarie, care au dus la mii de morți, răniți și sinistrați, ar trebui să ne pună în gardă. Nici noi, românii, nu suntem feriți de mișcări seismice, așa că e bine să luăm aminte. Prin urmare, cu sprijinul „Antiseismic District”, vă vom arăta „Cum poți supraviețui unui cutremur?”. Continuăm cu efecte posibile imediat după cutremur.

Cum poți supraviețui unui cutremur: Efecte posibile imediat după cutremur

Citește și: Cum poți supraviețui unui cutremur: ce faci după?

După producerea unui cutremur major, există probabilitatea ca unele servicii de primă necesitate să fie întrerupte temporar, defectate sau indisponibile. A fi pregătit pentru o situaţie de urgenţă presupune dezvoltarea unui comportament responsabil, pentru a reduce pe cât posibil pierderile.

Transportul public: Metroul, autobuzele și tramvaiele nu vor funcţiona imediat, unele rute vor fi blocate, iar multe persoane vor ajunge mai greu acasă. Dacă te afli la metrou când se produce un cutremur, este bine să știi că staţiile și tunelurile de metrou sunt mai puţin expuse decât clădirile de la suprafaţă. Un plan de întâlnire stabilit anterior te poate ajuta să iei în considerare mai multe rute posibile, pentru a relua legătura cu cei apropiaţi.

Citește și: Cum poți supraviețui unui cutremur: cum reacționezi în primele secunde de cutremur

Curentul electric, apa și gazul: Până la stabilizarea situaţiei, serviciile de utilităţi pot fi oprite temporar de către furnizori, pentru a evita producerea unor pagube majore sau accidente. În timpul unui cutremur se pot rupe fire de electricitate, se pot sparge sau deteriora ţevi, ceea ce reprezintă un potenţial risc după încetarea mișcării seismice. Este recomandat ca după un cutremur major să oprești utilitățile.

Magazinele și supermarket‑urile: Comercianţii își vor relua cel mai probabil activitatea după remedierea generală a situaţiei și după ce se vor asigura că angajaţii lor sunt în siguranţă, așa că va dura până când vei putea face cumpărăturile necesare. Este indicat ca, în măsura posibilităţilor, să depozitezi un stoc cu provizii de apă, mâncare neperisabilă și produse de uz zilnic în locuinţă.

Citește și: Cum poți supraviețui unui cutremur: trusa de supravieţuire pentru cutremur

Reţelele de telefonie mobilă, fixă și wi‑fi: Principalele reţele de comunicare pot fi indisponibile sau suprasolicitate în primele ore după un cutremur major. Este important să ai un plan cu familia sau cu cei apropiaţi, pentru a vă putea întâlni fără ajutorul tehnologiei. Ia în considerare că este posibil să nu poţi folosi imediat telefonul, să îl pierzi sau să rămâi fără baterie. O baterie portabilă îţi poate fi utilă în această situaţie.

Blocajul în trafic: Unele rute pot fi închise din cauza restricţiilor de transport, iar anumite străzi sau bulevarde pot fi blocate de clădiri grav avariate. Mașinile personale pot crea blocaje în trafic, îngreunând munca de salvare a vehiculelor de pompieri și a ambulanţelor. În centrul Bucureștiului există bulevarde și străzi circulate, pe care se află un număr mare de clădiri multietajate și cu risc seismic ridicat. Ia în calcul aceste variabile când stabilești punctul de întâlnire cu cei apropiaţi.

Citește și: Cunoscutul comentator sportiv Bogdan Socol a murit în timpul unui antrenament. Avea doar 42 de ani

Colapsul parţial sau total al unor clădiri din București: Clădirile cu risc seismic ridicat pot fi afectate considerabil, la nivel de structură și faţadă, sau se pot prăbuși integral. În București sunt peste 2.000 de clădiri încadrate în clasele I și II de risc seismic sau încadrate în categorii de urgenţă (U1, U2 și U3), conform listei oficiale a PMB. Un număr ridicat de imobile vulnerabile din oraș nu au expertiză tehnică. Producerea unui cutremur major ar putea schimba complet imaginea centrului orașului.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *