Web Analytics

Cum poate fi restabilit transportul în comun între Pitești și Bascov

de | 4.09.2017 11:21 | Actualitate

ConferintaPrimarieProblema transportului în comun între localitățile Bascov și Pitești, asigurat de operatorul Publitrans, ar putea fi soluționată. Concluzia conferinței de presă ce a avut loc luni dimineață, la Primăria Pitești, a fost aceea că legislația națională privind transportul de persoane este învechită și că aceasta trebuie modificată printr-un ordin de ministru. Iar aceste modificări urmează să fie solicitate Ministerului Dezvoltării Regionale (care ar fi elaborat această lege) de către ambele primării implicate în scandalul transportului de persoane.

Nicolae Dumitrescu, directorul Inspectoratului de Stat pentru Control în Transportul Rutier, instituția care verifică transportul de persoane, a precizat că problema este de natură guvernamentală și că ar trebui solicitată modificarea legislației. “Această legislaţie este învechită, e o lege din 2007, cu norme de aplicare tot de atunci, care au fost modificate doar de vreo două, trei ori foarte succint. Această lege restricționează la maxim, iar modificarea normelor de aplicare și a legii ulterior nu au făcut decât să mărească nivelul de restricționare pe această lege, în așa fel încât să nu mai fie permise aproape deloc modificări în programul de transport județean. Aceasta este o mare prostie și trebuie corectată. Recomand domnilor primari să ceară acest lucru ministerului care a elaborat această lege și norme de aplicare, adică MDRAP (n.red. – Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene) și printr-o simplă modificare de ordin de aplicare toate necazurile ăstea se pot anula. Nu Ministerul Transporturilor intervine în această chestiune legislativă, doar MDRAP-ul. Este legea dumnealor. Transportul public de persoane județean și local este reglementat strict de această lege a MDRAP, nu de către Ministerul Transporturilor. Mai nou, am citit în ziar că există un secretar de stat în minister, numit din Mioveni. Păi, dacă nici dumnealui nu ne poate ajuta, atunci cine Dumnezeu ne ajută?! Problema este de natură guvernamentală. La nivel de Minister se poate promova un ordin de ministru care să modifice această bazaconie, care restricționează enorm orice fel de intervenție pe programele județene, în așa fel încât consiliile județene să poată interveni imediat acolo unde aceste chestiuni de disfuncționalitate apar, ca și aici. Ȋn acest moment, ieșirea autobuzelor din localitate înseamnă încălcarea legii. (…) În ultimii cinci ani am avut zeci și zeci de reclamații, care exact aceste lucruri ne spuneau: de intrare a mijloacelor de transport atât din Pitești către Bradu și Ștefănești, dar și prin alte zone și invers. Niciodată nu am dat o amendă Publitransului. Niciodată!”, a declarat directorul ISCTR.

De altfel, directorul Dumitrescu, i-a învățat pe primarii Ionică și Stancu și cum să fenteze legea până la apariția ordinului de ministru, promițând că instituția pe care o conduce nu va efectua controale la societatea de transport a Piteștiului.
„Până când domnii primari vor cere modificarea legislației naționale, se poate face un protocol între cele două primării. Prin acceptarea de către Consiliul Județean, printr-un protocol se mai poate intra din Pitești în afară și din afară în Pitești, încă o perioadă limitată de timp, pentru traseele unde nu există licențe de transport. Nu este legal, dar este o formă temporară de reglementare, de venire în sprijinul oamenilor”, a spus Nicolae Dumitrescu.

Primarul Piteștiului a concluzionat că, împreună cu omologul său de la Bascov, va face un apel la Nicolae Tudose, argeşeanul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, pentru ca problema transportului în comun să fie soluționată legal, prin ordin de ministru.
„Înțeleg că sunt posibile niște demersuri, după cele explicate de dl director Dumitrescu. Eu, Piteștiul, e clar că legea nu-mi dă voie să mă duc la Bascov. M-am dus până la limita dintre cele două localități, intru în Bascov și vin cu ușile închise, asta este marea aberație, marea nenorocire și sunt de acord cu orice protestatar. Suntem de acord să avem o soluție, un suport legal să efectuăm transportul fără nicio discuție, dar să dăm drumul la niște demersuri cu ministrul secretar de stat pe care noi îl avem, că asta mi se pare cel mai urgent, ca ministrul în sine să poată da un ordin de ministru”, a spus primarul Cornel Ionică.
Dar până la apariția ordinului de ministru care să restabilească rutele de transport în comun existente până vinerea trecută, bascovenii care vor să ajungă la Arpechim, spre exemplu, sunt nevoiți să meargă circa un kilometru și jumătate pe jos, până la cea mai apropiată stație de autobuz de la limita administrativă a Piteștiului. Cât despre autobuzele Publitrans, acestea consumă combustribil pentru a se deplasa încă 200 de metri să întoarcă în sensul giratoriu de la Bascov, însă fără a avea posibilitatea de a deschide ușile pentru îmbarcarea călătorilor din comuna limitrofă.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole