Web Analytics

Cum ne revenim după ce am avut Covid-19

de | 13.05.2021 13:09 | Actualitate, Opinii

Pentru cei care au avut coronavirusul și, mai ales, au trecut prin spitalizare, se pot declanșa o serie de comportamente care nu le servesc și îi împiedică să revină la o viață normală și echilibrată.
Fiecare, în funcție de structura personalității preexistentă, reacționează diferit și este important de văzut ce tablou clinic prezintă, pentru a se găsi o soluție adecvată nevoilor lor.

Unele persoane ajung la agorafobie și nu mai vor să iasă din casă. Alienarea (însingurarea) poate să survină în cazul celor care, din teamă de a da sau a contacta din nou boala, ajung să evite contactul social cu cei dragi.
Ipohondrii pot ajunge la depresie și devin extrem de serioși și incapabili să se bucure sau să se relaxeze. În cazul tinerilor, depresia se mai poate manifesta și ca o irascibilitate și o nervozitate exagerate.
Foști bolnavi, aflați în afara oricărui pericol, pot ajunge la o tulburare obsesiv-compulsivă și ajung să se spele pe mâini sau să se dezinfecteze excesiv.

Ce avem de făcut:
Suportul social este esențial și orice activitate fizică este binevenită.
Grija manifestată de ceilalți este întotdeauna un ajutor important în orice boală.
Un telefon sau discuții ușoare îl ajută mult pe cel vizat să revină la o viața normală.
La fel propunerea de diverse activități cum ar fi excursii la mare sau la munte.
Este important ca activitățile propuse să țină seama de pasiunile celui care este însingurat.
Cu ajutor specializat poate fi identificat un tablou clinic și ne putem raporta la problema personală a omului și nu în general, ca și cum am pune un șablon. Pentru fiecare se aplică alt plan de tratament, în funcție de simptome.
Este important să nu uităm că omenirea a progresat prin adaptare, iar în această situație e nevoie cu toții să ne adaptăm. Nu putem să ne așteptăm că ne vom întoarce vreodată la situația în care lucrurile vor sta ca în ianuarie 2020. Acest lucru nu o să se întâmple și este nevoie să ne adaptăm la modul în care viața este astăzi.

Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex
www.clinicasenex.ro

Citește și Nu contează cât de bun eşti, ci cât de bun vrei să fii

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii