Web Analytics

Cum m-a făcut Filarmonica Piteşti să simt sunetul muzicii ca la Viena

de | 23.08.2018 14:00 | Cultură

Sâmbătă, 19 august, după ora 20, am stat preț de mai bine de un minut cu ochii închiși în Piața Primăriei Pitești. ”Vinovați” sunt Filarmonica Pitești și al său dirijor Tiberiu Oprea. Nu, nu vă gândiți că am închis ochii de plictiseală. Dimpotrivă. Am închis ochii temporar pentru a simți sunetul și bucuria muzicii la intensitate maximă. Și, preț de câteva clipe, am avut senzația că nu mai sunt la Pitești, ci la Viena. Și, de fapt, centrul Piteștiului chiar a fost o mică Vienă sâmbătă seara.

Primăria Municipiului Pitești și Filarmonica Pitești au organizat, ca și în anii precedenți, în Piața Primăriei, două concerte succesive în aer liber. După concertul extraordinar al marelui rapsod popular Nicolae Furdui Iancu, acompaniat de grupul său instrumental folcloric „Crai Nou” din Alba Iulia, a urmat un concert de o oră și jumătate cu pagini simfonice de mare popularitate susținut de Filarmonica Pitești. Orchestra simfonică, dirijată de Tiberiu Oprea, a avut în program partituri faimoase: Johann Strauss Jr. – Uvertura la „Liliacul”, Johannes Brahms – „Dans ungar nr. 2”, Johannes Brahms – „Dans ungar nr. 7”, Alexander Borodin – „Dansurile polovțiene”, Dmitri Șostakovici – „Vals” din Suita a II-a de jazz, Piotr Ilici Ceaikovski – „Poloneza” din opera „Evgheni Oneghin”, Johann Strauss Jr. – „Wiener Blut”, Emmerich Kálmán – Uvertura la opereta „Silvia”, Aram Haciaturian – „Vals” din suita „Masquerade”, Antonin Dvořák – „Dans slav nr. 1”, Grigoraș Dinicu – „Hora stacatto”.
A fost o oră și jumătate fermecătoare pentru cei peste 1.000 de oameni prezenți în centrul Piteștiului. O oră și jumătate de terapie, educație și bucurie muzicală. Și cum să nu te bucuri când vezi cu câtă pasiune dirijează Tiberiu Oprea și cu cât entuziasm și profesionalism cântă toți componenții Filarmonicii Pitești?
Muzica bună e un miracol și sâmbătă seara m-am convins încă o dată de asta. În urmă cu 11 ani și o lună, vrăjit de unul dintre primele concerte ale Filarmonicii Pitești, scriam un articol intitulat ”Sete de Filarmonică”. După mai multe luni, directorul Jean Dumitrașcu a inscripționat o cană chiar cu titlul articolului meu. Recunosc că sâmbăta trecută mi-a fost din nou sete de Filarmonica Pitești. Iar această ”sete” muzicală mi-a fost satisfăcută cu brio. Și ce corolar mai frumos se putea la o seară specială decât „Marșul Radetsky” al lui Johann Strauss Senior? Asta ca să fie senzația de ”mica Vienă” până la ultima notă muzicală și până la ultimele aplauze ale publicului piteștean foarte receptiv la muzica de calitate.
Ce ar mai fi de spus? ”De la musique avant toute chose”, vorba lui Verlaine.
Denis Grigorescu
Foto: Diana Iordache

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii