Web Analytics

Cum identificăm ipohondria?

de | 25.11.2021 13:34 | Actualitate, Opinii

Deși simptomele și severitatea acestora diferă de la persoană la persoană, tabloul clinic este unul general. Ipohondrul merge foarte des la medic, trece de la un doctor la altul și nu are încredere în analizele ce relevă rezultate normale. Acesta își verifică excesiv semnele vitale (puls, tensiune), vorbește foarte mult despre sănătatea sa, caută simptome ale bolilor grave pe internet. Evită anumite locuri de teama îmbolnăvirii și prezintă anxietate crescută, însoțită de simptome depresive. Pentru a fi diagnosticată ipohondria, persoana trebuie să prezinte simptomele timp de 6 luni și să se excludă alte posibile motive de manifestare a comportamentului. Tratamentul constă în psihoterapie și, dacă este nevoie, antidepresive pentru ameliorarea depresiei.

Convingerile disfuncționale legate de starea de sănătate se formează în copilărie și majoritatea nu își dau seama că suferă de această tulburare. Se poate declanșa în orice moment, dar mai ales în urma unui stres puternic sau a descoperirii unor noi senzații fiziologice. Simptomele fizice ale anxietății sunt cele care sunt interpretate eronat și le întăresc convingerea că suferă de ceva grav.

Citește și Cele 5 limbaje ale iubirii

Viața unui ipohondru este plină de stres. Activitățile de zi cu zi și relațiile cu oamenii sunt adesea afectate. Persoana nu se poate bucura de viață și îi este greu să accepte că suferă de această tulburare. Acesta poate considera că este normal ca pentru un ritm cardiac rapid, indus de anxietate, să se prezinte la camera de gardă a spitalului în mod repetat, convins că suferă un infarct. Gândurile și fricile sunt duse în extreme. Ipohondria afectează atât femeile, cât și bărbații, primele simptome aparând, de obicei, în intervalul de vârstă 18-50 de ani.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician, şi Andreea Sandu,
Clinica Senex,
www.clinicasenex.ro

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii