Web Analytics

Cum au scăpat de pușcărie zece traficanți de copii cu complicitatea politicienilor și justiției din România

de | 29.01.2023 09:45 | Actualitate, Home

Traficul de persoane rămâne un punct nevralgic în dosarul aderării României la Schengen, iar o decizie legislativă recentă afectează grav modul în care justiția română îi poate trage la răspundere pe infractori. Zece proxeneți români au scăpat de dosare doar în ianuarie din cauza prescrierii faptelor. Lor li s-ar putea alătura și alții, dezvăluie Radio Europa Liberă.

Citește și: Comisia aprobă ajutoarele de stat acordate de România societăților comereciale în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei

România continuă la nivel extern demersurile diplomatice pentru aderarea la Schengen inclusiv prin discuții despre una dintre marile vulnerabilități ale țării. Traficul de persoane, flagel invocat în multe rapoarte internaționale, continuă să fie o problemă care produce mii de victime în România.

Ministrul român al Justiției, Cătălin Predoiu, a discutat despre acest fenomen săptămâna aceasta cu omologi din Spania și Suedia, țări care dețin în 2023 președinția rotativă a Consiliului UE.

Citește și: Scandalos! Niciun ban de la evenimentul caritabil pentru Ucraina nu a mai ajuns la destinaţie!

Cu doar câteva zile înainte de întrevederi, în țară, la Suceava, un complet de judecată de la Tribunal a redactat o hotărâre atipică. Magistrații au declarat vinovăția factuală a unei grupări de proxeneți, au descris metodele prin care aceștia au traficat minore în Olanda, însă nu i-au putut pedepsi judiciar pentru că faptele s-au prescris.

Vineri, 27 ianuarie, la o zi după întâlnirea la care a participat dl Predoiu, alți cinci proxeneți, care au racolat o copilă dintr-un centru de plasament, au scăpat de pedepse din același motiv.

Ei sunt printre miile de infractori români care beneficiază de prescrierea faptelor ca urmare a unor decizii ale Curții Constituționale și Înalte Curți de Casație, necorectate la timp de politicienii din România.

Europa Liberă a analizat toate hotărârile judecătorești din dosarele de trafic de persoane, trafic de minori și proxenetism din ultimul an, peste 40 la număr.

Citeșt integral pe Radio Europa Liberă

Articol scris de Bianca Solomon

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *