Cum am ajuns să botez Şcoala „Fântâneru”

de | 4.11.2021 12:46 | Actualitate, Cultura, Home

Constantin Fântâneru este unul dintre cei mai importanți scriitori născuți în Argeș de-a lungul timpului, din păcate uitat în zilele noastre. Eugen Ionescu îl prețuia nu doar pe scriitorul Constantin Fântâneru, ci și pe om, între cei doi tineri aspiranți la gloria literară legându-se o strânsă prietenie. Un amănunt doar: Eugen Ionescu l-a întovărășit într-o vară pe Fântâneru acasă, la părinți, în satul Budișteni, comuna Leordeni, județul Argeș. Era prieten și cu Mircea Eliade, Mihail Sebastian, Lucian Blaga și alții, mai ales că Fântâneru conducea „Universul literar” în care aceștia publicau (ca și Mircea Vulcănescu, Liviu Rebreanu ș.a.). De altfel, era angajat ca secretar special/ „șef de cabinet” al patronului ziarului „Universul”, Stelian Popescu.

A sfârșit ca profesor de latină la Topoloveni

Din păcate, doar jumătate din opera scrisă a lui Constantin Fântâneru este publicată în volum. În timpul vieții, a reușit să publice doar două cărți, un roman, „Interior”, în care se dovedește un precursor al prozei lui Eliade, și o carte despre Lucian Blaga. Din motive de sănătate, în a doua parte a vieții nu a mai scris două decenii, sfârșind ca profesor suplinitor de latină la liceul din Topoloveni. Discutând cu ing. Ion Fântâneru, omul care s-a îngrijit personal (a subvenționat) de apariția a 12 volume de Constantin Fântâneru, unchiul său, am aflat că mai există încă vreo 3000 de pagini de manuscrise rămase netipărite în volum! Dl. Fântâneru a donat manuscrisele originale Bibliotecii Academiei, în așteptarea unui sponsor (cei câțiva au fost din Topoloveni). Manuscrisele cuprind multe pagini de jurnal, romane inedite, proze scurte și traduceri.

Citește și ÎPS Calinic, cuvânt emoţionant la moartea vicarului Vasile Someşanul

Școala și-a închis porțile în 2017, din lipsă de elevi

În anul 2009 am aflat, de la un consilier local al comunei Leordeni, Aurelian Cristian, faptul că se dorește ca școala din satul Budișteni să primească numele de „Mihai Eminescu”. «Dar de ce „Eminescu” – i-am spus – sunt sute de școli în țară cu acest nume, chiar la Pitești e una, și nu „Constantin Fântâneru”, e personalitatea cea mai cunoscută din sat, e mândria Budiștenilor?!» «Da, nu știam – a spus consilierul – o să vorbesc cu cine trebuie. Dar să-mi faci o prezentare, să merg cu ea în Consiliul Local». Am făcut-o, iar el a vorbit, cu folos, cu primarul Marian Ibric, astfel încât, din anul școlar 2010-2011, școala din satul în care s-a născut în 1907 Constantin Fântâneru poartă numele marelui scriitor.
Din păcate, Școala „Constantin Fântâneru” din satul Budișteni și-a închis porțile din 2017, din lipsă de elevi. O școală care funcționa de peste 100 de ani și care, din 2010, poartă numele marelui scriitor.

Citește și Lucia Hossu-Longin a făcut 6 filme documentare despre „Experimentul Piteşti”

 

Acest articol este despre: constantin fantaneru,invatamant,scoala

Distribuie!

Articol scris de Dumitrascu Jean

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 comentarii

Ultimele articole

Când va fi gata Sala Polivalentă din Pitești
Când va fi gata Sala Polivalentă din Pitești

Lucrările sunt pe ultima sută de metri la Sala Polivalentă din Pitești, astfel că, începând cu luna mai 2022, aceasta va putea găzdui competiții naționale și internaționale, dar și concerte. Potrivit primarului Cristian Gentea, ultimele lucrări constau în amenajarea...

UPDATE. Slujbă de înmormântare simbolică pentru fotoreporter
UPDATE. Slujbă de înmormântare simbolică pentru fotoreporter

Cei care vor veni, astăzi, să își ia la revedere de la fotoreporterul Marius Huțanu și să se roage pentru sufletul lui, vor participa doar la o slujbă de înmormântare simbolică organizată la cavoul din cimitirul Sf. Gheorghe. Și asta pentru că jurnalistul murise cu...